به گزارش بازار، آمارها نشان میدهد که بهطور سالانه تنها ۳ تا ۵درصد از جمعیت کشورمان از سفرها وحملونقل هوایی استفاده میکنند. توجیه دولت برای پرداخت یارانه به حملونقل هوایی، رسیدن بلیت ارزانقیمت بهدست مردم است؛ بااینحال کارشناسان معتقدند ازطرفی اینمیزان هزینه تنها به طبقات مرفه جامعه میرسد و ازطرف دیگر تنها این یارانه ۲۰ درصد در قیمت تمامشده بلیت هواپیما اثر دارد.
ازطرف دیگر مرکز آمار نیز بهصراحت اعلام کرده که هزینه سفر هوایی فقط در سبد هزینه حدود ۰.۰۶درصد از خانوارهای ایرانی است. کارشناسان بر این باورند در شرایطی که دولت با ناترازی سوخت همراه است میتواند با واقعیسازی قیمت سوخت هواپیما بخشی از ناترازی این بخش را جبران کند.
دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴تصمیم گرفته است که قیمت بنزین هواپیما را افزایش دهد. براساس لایحه بودجه ۱۴۰۴، قیمت فروش سوخت هوایی معادل ۳۰ درصد نرخ خرید سوخت از پالایشگاهها خواهد شد. این افزایش قیمت، نگرانیهایی را در مورد افزایش هزینههای سفر هوایی برای مسافران ایجاد کرده است.
دولت برای جبران بخشی از کسری بودجه و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، تصمیم به افزایش قیمت بنزین هواپیماگرفت.این تصمیم باهدف کاهش یارانههای پنهان وجلوگیری از سوءاستفاده برخی شرکتهای هواپیمایی از این یارانهها اتخاذ شده است.
اما نکته مورد توجه آنجاست که افزایش قیمت بنزین به طور مستقیم بر هزینههای شرکتهای هواپیمایی تأثیر گذاشته و در نهایت به افزایش قیمت بلیت هواپیما منجر خواهد شد. با افزایش قیمت بلیت، بسیاری از مسافران ممکن است از سفرهای هوایی صرفنظر کنند و بهدنبال گزینههای جایگزین مانند سفر با اتوبوس یا قطار باشند.
همچنین شرکتهای هواپیمایی قطع بهیقین با افزایش قابلتوجه هزینههای سوخت مواجه خواهند شد.باتوجه به افزایش قیمت بنزین هواپیما،آینده صنعت هوایی باابهاماتی همراه است.
این افزایش قیمت میتواند به کاهش تقاضا برای سفرهای هوایی و درنتیجه کاهش درآمدهای این صنعت منجر شود.این مناقشه تاکنون بین دولت وایرلاینها وجودداشتکه چراباتوجه به دریافت سوخت یارانهای، ایرلاینهااقدام به افزایش و گرانکردن سوخت خود میکنند؟ لازمبهذکر است اگر قیمت بنزین هواپیما افزایش داشته باشد، بلیت هواپیما گرانتر هم خواهد شد.