کد خبر: 10788
تاریخ و ساعت انتشار: 1403/08/06 07:55
منبع: rokhdadshahr.ir

اسرار مقاومت خرس‌های آبی در برابر تشعشعات

این کشف می‌تواند راهگشای کاربردهای جدید در حفاظت از فضانوردان در ماموریت‌های فضایی، پاکسازی آلودگی‌های هسته‌ای و بهبود روش‌های درمان سرطان باشد، فهم این مکانیسم‌های دفاعی پیچیده به دانشمندان این امکان را می‌دهد که در آینده از این قابلیت‌ها در دنیای پزشکی و فضایی بهره‌برداری کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، گونه‌ای جدید از تاردیگریدها یا همان «خرس‌های آبی» که به‌تازگی شناسایی شده است به دانشمندان کمک می‌کند بفهمند این موجودات چرا مقاومت بی‌نظیری در برابر تشعشعات دارند. این موجودات می‌توانند در برابر دوزهای تشعشعی حدود ۱۰۰۰ برابر بیشتر از آنچه برای انسان کشنده است، دوام بیاورند.

مطالعه‌ای که در ۲۴ اکتبر در مجله Science منتشر شده، هزاران ژن فعال در برابر تشعشعات را در این تاردیگریدها نشان می‌دهد. این مکانیسم‌ها شامل محافظت و ترمیم DNA است که می‌تواند به محافظت از فضانوردان و کمک به درمان سرطان منجر شود، حدود شش سال پیش، محققان گونه‌ای جدید به نام Hypsibius henanensis را در کوه فونیو چین شناسایی کردند که توالی‌یابی ژنوم این گونه نشان داد دارای ۱۴۷۰۱ ژن است که ۳۰ درصد آن‌ها منحصر به تاردیگرادها هستند. در مواجهه با دوزهای بالای تشعشعات، ۲۸۰۱ ژن مرتبط با ترمیم DNA و پاسخ‌های ایمنی فعال شدند.

یکی از ژن‌ها به نام TRID1 پروتئینی را رمزگذاری می‌کند که به ترمیم شکستگی‌های DNA کمک می‌کند. ژنی به نام DODA1 که از باکتری‌ها به دست آمده است، به تاردیگریدها کمک می‌کند تا رنگدانه‌های آنتی‌اکسیدان تولید کنند که اثرات مخرب تشعشع را کاهش می‌دهند.

مطالعات نشان داده‌اند که وقتی سلول‌های انسانی با یکی از این رنگدانه‌ها درمان می‌شوند، توان بیشتری برای مقاومت در برابر تشعشعات پیدا می‌کنند، درک مکانیسم‌های مقاومت تاردیگریدها می‌تواند کاربردهای گسترده‌ای داشته باشد، از جمله افزایش ماندگاری واکسن‌ها. به گفته محققان، این تاردیگریدها دارای مکانیسم‌های محافظتی قدرتمندی هستند که شناخت دقیق آن‌ها می‌تواند بسیار جالب و مفید باشد.

منبع: imna-804767

1403/08/06 07:55
بازگشت