به گزارش خبرگزاری ایمنا، بنابر اطلاعات موجود از نقشههای هواشناسی، در هفته پنجم از سال زراعی جاری یعنی از تاریخ سیام مهر تا ششم آبان، استانهای نوار شمالی کشور بیشترین میزان بارندگی را داشتهاند.
بر اساس آمارهای به ثبت رسیده، میانگین بارش در استان آذربایجان غربی ۰.۳ میلیمتر، اردبیل ۳.۵ میلیمتر، اصفهان یک میلیمتر، بوشهر ۲۰.۶ میلیمتر، خراسان جنوبی ۸.۷ میلیمتر، خراسان رضوی ۱۱.۲ میلیمتر، خراسان شمالی ۲۷.۸ میلیمتر، سمنان ۷.۸ میلیمتر، فارس ۲۰.۸ میلیمتر، کرمان ۴.۴ میلیمتر، کهگیلویه و بویراحمد ۱۷.۶ میلیمتر، گلستان ۲۹.۴ میلیمتر، گیلان ۶۲.۱ میلیمتر، مازندران ۵۹.۸ میلیمتر، هرمزگان ۱.۳ میلیمتر و یزد ۵.۳ میلیمتر از میانگین بارش بلند مدت طی این هفته بیشتر و میانگین بارش کشور نسبت به بلند مدت، ۷.۲ میلیمتر بیشتر بوده است.
بیشینه بارش تجمعی این هفته در ایستگاههای املش، بندر انزلی و رضوانشهر در استان گیلان به ترتیب به میزان ۲۶۱.۹ میلیمتر، ۲۳۴.۸ میلیمتر و ۲۲۷.۴ میلیمتر ثبت شده است.
ثبت بارش بیشتر از نرمال تا بیش از ۴۰ میلیمتر در ۱۳ استان کشور
در استانهای سواحل دریای خزر، شرق و شمال شرق، مرکز و جنوب کشور، انحراف بارش دریافتی نسبت به بلند مدت طی این هفته بیشتر از نرمال بوده است.
استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، گلستان، مازندران، گیلان، سمنان، یزد، کرمان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و هرمزگان، در بخشهایی از مساحت خود، بارش بیشتر از نرمال تا بیش از ۴۰ میلیمتر داشتهاند.
استانهای البرز، قزوین، مرکزی، قم، همدان، کردستان، کرمانشاه، ایلام و لرستان نیز در بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از نرمال تا ۲۰ میلیمتر داشتهاند.
همچنین استانهای تهران، اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، زنجان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و خوزستان، در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا ۴۰ میلیمتر و در بخشهای دیگری بارش کمتر از نرمال تا بیش از ۲۰ میلیمتر داشتهاند.
استان سیستان و بلوچستان نیز در شرایط نرمال بوده است.
روی خوش ترسالی به نیمه شرقی و جنوب کشور
بر اساس تحلیل وضعیت خشکسالی طبق شاخص کوتاه مدت مؤثر ۱۴ روزه EDI، بیشتر استانهای واقع در نیمه شرقی و جنوب کشور از نظر شاخص مؤثر خشکسالی در شرایط ترسالی بودهاند.
همچنین استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، سمنان، گلستان، مازندران، گیلان، یزد، کرمان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و هرمزگان، در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید داشتهاند.
ثبت خشکسالی ضعیف تا متوسط در ۱۵ استان
استانهای آذربایجان غربی، تهران، اصفهان و خوزستان نیز در بخشهایی از مساحت خود، ترسالی خفیف تا شدید و در بخشهای دیگر خشکسالی ضعیف تا متوسط را تجربه کردهاند.
بر همین اساس استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، زنجان، قزوین، البرز، قم، مرکزی، همدان و لرستان نیز در بخشهایی از مساحت خود خشکسالی ضعیف تا متوسط را تجربه کردهاند و وضعیت برای سایر استانهای کشور در شرایط نرمال بوده است.
۰.۳ درجه سانتیگراد کاهش دما در سراسر کشور
اختلاف میانگین دمای هفته پنجم از سال زراعی جاری با میانگین دما در بلند مدت در هفته مشابه برای کشور و استانها نشان میدهد که در کل کشور ۰.۳ درجه سانتیگراد کاهش دما ثبت شده است و بیشتر استانها کاهش دما را تجربه کردهاند.
بیشترین بیهنجاری مثبت دمای میانگین هفته مربوط به استان سیستان و بلوچستان به میزان ۳.۶ درجه سانتیگراد و بیشترین بیهنجاری منفی دما مربوط به استان ایلام به میزان ۵.۳ درجه سانتیگراد بوده است.
در این میان، استان چهارمحال و بختیاری تغییر دمایی محسوسی نسبت به میانگین بلند مدت خود نداشته است.
جدیدترین پیشبینی و دما در کشور
نقشههای پیشبینی بیهنجاری بارش میانگین برای چهار هفته آتی از تاریخ هفتم آبان تا چهارم آذر نشان میدهد که طی هفته اول (هفتم تا سیزدهم آبان) در دو سوی کوههای البرز، نوار شمالی، شرق زاگرس، شمالی و میانی و مناطق محدودی از شرق و جنوب کشور، بارش کمتر از نرمال است و سایر مناطق کشور بی بارش خواهند بود یا بارش مؤثری نخواهند داشت.
بارش هفته دوم (چهاردهم تا بیستم آبان) نیز نشان میدهد وضعیت بارش در نوار شمالی کشور، شمال غرب و استانهای واقع در زاگرس میانی، بیشتر از نرمال، در شرق، مرکز و جنوب کشور کمتر از نرمال یا بی بارش و سایر مناطق در شرایط نرمال خواهد بود.
طی هفته سوم (بیستویکم تا بیستوهفتم آبان) نیز بارش استانهای نوار شمالی کشور در محدوده کمی بیشتر از نرمال و در سایر مناطق کشور، نرمال یا بی بارش پیش بینی شده است.
طی هفته چهارم از تاریخ بیستوهشتم آبان تا چهارم آذر نیز در استانهای نوار شمالی و مناطق محدودی از جنوب کشور، بارشها در وضعیت نرمال و سایر مناطق کشور کمتر از نرمال یا بی بارش خواهد بود
پیش بینی بیهنجاری دمای میانگین برای چهار هفته آتی نشان میدهد که بیهنجاری دمای هفته اول از تاریخ هفتم تا سیزدهم آبان، در جنوب و جنوب شرق یک تا سه درجه بیشتر از نرمال و در سایر مناطق نرمال و تا سه درجه کمتر از آن خواهد بود.
بیهنجاری دمای هوا طی هفتههای دوم و سوم از تاریخ چهاردهم تا بیستوهفتم آبان، در نوار غربی، شمال غرب و غرب دریای خزر در شرایط نرمال و در سایر مناطق سه تا شش درجه بیشتر از نرمال پیش بینی میشود.
همچنین بیهنجاری دمای هوا در هفته چهارم از تاریخ بیست و هشتم آبان تا چهارم آذر تعدیل میشود و در استانهای نوار شمالی و دامنههای غربی زاگرس میانی و جنوبی، نرمال و در سایر مناطق کشور، یک تا سه درجه بیشتر از نرمال خواهد بود.