کد خبر: 11934
تاریخ و ساعت انتشار: 1403/08/29 10:00
منبع: rokhdadshahr.ir

۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت طی ۱۸ ماه؛ ناشی از خروج خودروهای فرسوده

سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروها گفت: طی ۱۸ ماه گذشته که روند اسقاط خودرو را دنبال می کنیم، بیشتر از ۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت معادل ۲.۸ میلیارد دلار ایجاد شده است.

امید محمدی؛ بازار: روز گذشته ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده طی مراسمی با حضور جمعی از اصحاب رسانه و مدیران انجمن صنفی اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده به بررسی وضعیت روند اسقاط خودروهای سواری و سنگین در دو مرکز مهم جنوب پایتخت پرداختند. این مراسم در حالی برگزار شد که هوای تهران در شرایط ناسالم وجود داشت؛ طبق تحقیقات مختلف منابع متحرک اعم از خودروهای سواری و سنگین حتی موتورسیکلت ها۷۰ تا ۸۰ درصد سهم آلودگی هوا را به خود اختصاص می دهند. پارامترهای اصلی آلودگی هوا یعنی ذرات معلق، اکسیدهای نیتروژن و کربن مونوکسید در کلانشهرهای کشور هستند که به دلیل تردد انواع وسیله نقلیه «فرسوده» سطح انتشار آن ها بسیار زیاد است.

قاره اروپا سال ۲ هزار میلادی مقرراتی به نام ELV وضع کرد که هر خودرو پس از اتمام عمر مفید و عدم رعایت پارامترهای ایمنی و آلایندگی باید به مراکز اسقاط تحویل داده شود

نگاهی به تفاوت استانداردهای جهانی و داخلی در اسقاط خودرو

در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته سن اسقاط خودروها مشروط بر رعایت استانداردهای آلایندگی و ایمنی ۱۰ تا ۱۵ سال برآورد شده است. در این میان قاره اروپا سال ۲ هزار میلادی مقرراتی به نام ELV وضع کرد که هر خودرو پس از اتمام عمر مفید و عدم رعایت پارامترهای ایمنی و آلایندگی باید به مراکز اسقاط تحویل داده شود.

در این قانون خودروسازان مکلف شدند که به گونه ای محصولات خود را طراحی و تولید کرده که حداقل ۸۵ درصد وزن یک خودرو بازیافت شود.

با چشم پوشی از وضعیت بازیافت قطعات و اجزای خودروهای تولید داخل، روند اسقاط خودروهای فرسوده در کشور حال خوشی ندارد. چرا که مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده در مراسم روز گذشته خبر از تردد ۱۰ میلیون دستگاه خودرو فرسوده در کشور داد. باتوجه به وقفه ۶ ساله در روند اسقاط خودروهای فرسوده به دلیل عدم توقف واردات خودرو، از نظر نوسازی ناوگان حمل و نقل در کشور کیلومترها فاصله با استانداردها و معیارهای جهانی وجود دارد.

۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت طی ۱۸ ماه؛ ناشی از خروج خودروهای فرسوده

طی ۸ ماه گذشته حدود ۲۳۷ هزار دستگاه خودرو از رده خارج شده است، این درحالی است که سال گذشته فقط ۷۸ هزار دستگاه خودرو وارد فرآیند اسقاط شدند

۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت طی ۱۸ ماه

مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده با اشاره به رشد ۳۰۰ درصدی اسقاط خودرو در کشور، گفت: طی ۸ ماه گذشته حدود ۲۳۷ هزار دستگاه خودرو از رده خارج شده است، این درحالی است که سال گذشته فقط ۷۸ هزار دستگاه خودرو وارد فرآیند اسقاط شدند.

رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده با بیان اینکه اسقاط خودروها در کاهش مصرف سوخت اثر قابل توجهی دارند، توضیح داد: طی ۱۸ ماه گذشته که روند اسقاط خودرو را دنبال می کنیم، بیشتر از ۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت داشتیم؛ این مقدار معادل ۲.۸ میلیارد دلار تخمین مالی شده است.

سالاریه با اشاره به طرح جایگزینی خودروهای فرسوده، توضیح داد: در این طرح ۲۷ هزار نفر متقاضی ثبت نام کردند که از این میان ۲۳ هزار نفر برای محصولات ایران خودرو و ۴ هزار نفر برای خودروهای سایپا درخواست خرید داشتند. خودروهای فرسوده به موضوع ملی تبدیل شده که اثر قابل توجهی در افزایش آلودگی هوا و مصرف سوخت دارند، بنابراین تلاش داریم با اولیت کلانشهرها اقدام به نوسازی کنیم. در اینجا ضمن تشکر همکاری پلیس راهور ناجا باید یادآور شوم که هر چقدر ارتباطات ناجا با مراکز اسقاط برخط انجام شود، فرآیند اسقاط تسریع خواهد یافت.

رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده در پاسخ به سوال خبرنگار «بازار» مبنی براینکه وضعیت روند اسقاط خودرو برای واردات و نوسازی ناوگان حمل و نقل کار و تجاری، بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۲۰ هزار دستگاه خودرو وارد شده که به ازای هر دستگاه خودرو خارجی ۳ تا ۳ و نیم گواهی اسقاط به شرکت های مربوطه اعطا شده است. در سال جاری نیز حدود ۴ هزار و ۸۰۰ دستگاه خودرو کاروتجاری وارد فرآیند اسقاط شده است.

۲ میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت طی ۱۸ ماه؛ ناشی از خروج خودروهای فرسوده

عدم منع قانونی فروش قطعات خودروهای اسقاطی

در فرآیند اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، براساس قانون باید موتور، شاسی و بدنه، قطعات سوخت رسانی باید وارد چرخه بازیافت و اسقاط شود. اما هر خودرویی که قطعات آن شامل شیشه ها، صندلی، ای سی یو، درهای خودرو و حتی بلبرینگ چر سالم باشد، می تواند وارد فرآیند استفاده مجدد شود. عدم منع استفاده از قطعات خودروهای فرسوده می تواند سبب بهبود وضعیت مالی مراکز اسقاط خودرو شود.

لازم به ذکر است که در هر خودرو داخلی بسته به نوع تکنولوژی در آن حدود ۳ تا ۱۱ کیلوگرم سیم کشی دارند که در چرخه اسقاط این مقدار بازیافت و برای مصرف مجدد وارد فرآیند تولید می شود.

منبع: tahlilbazaar-312546

1403/08/29 10:00
بازگشت