به گزارش خبرنگار بازار، شینا انصاری پیش از ظهر امروز در همایش ملی مراقبت از خاک در اهواز اظهار کرد: شعار روز جهانی خاک که سنجش، پایش و مدیریت است با توجه به این که اندازه گیری های دقیق و داشتن داده های متقن و مستدل یکی از موضوعات پایه ای است برای این که بتوانیم تصمیم گیری های درست و به هنگام در مواجه با موضوعات محیط زیستی داشته باشیم. به همین خاطر هم شعار روز جهانی خاک به این موضوع مهم اختصاص پیدا کرده است.
وی افزود: در سیاست های کلی ابلاغی رهبری که در سال ۹۴ ابلاغ شد و مانیفست محیط زیستی کشور است و در یکی از بندها به موضوع پایش و اندازه گیری منابع حیاتی از جمله آب و خاک اشاره صریح شده است.
معاون رییس جمهور تصریح کرد: برای این که بتوانیم تصمیم گیری های مدیریتی درست داشته باشیم نیازمند داده های درست هستیم و این مستلزم وجود اندازهگیری های دقیق و در چارچوب استاندارد های روز جهانی و ملی است.
انصاری با اشاره به قانون مدیریت پسماند مصوب سال ۸۳ و آیین نامه اجرایی آن گفت: متأسفانه به رغم گدشت پس از دو دهه وضعیت با مدیریت نامناسب پسماند در کل کشور مواجه هستیم.
انصاری گفت: در حوزه خاک هم قانون حفاظت از خاک را به عنوان مهمترین سند بالادستی در حوزه مدیریت خاک داریم.
وی ادامه داد: در این قانون دو محور اصلی فرسایش خاک و آلودگی های خاک وجود دارد است که بخش عمده تکالیف بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است و بخش عمده تکالیف آلودگی ها و آلایندگی های خاک بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست است.
معاون رییس جمهور بیان کرد: البته سازمان حفاظت از محیط زیست با توجه به قوانین موضوعه و قوانین برنامه ای داشته موضوعات آلایندگی و آلودگی های خاک را پیگیری کرده اما وجود یک قانون که به صورت مشخص درباره حفاظت از خاک باشد می تواند کمک زیادی به انجام اقدامات اثرگذار در حوزه آلاینده ها و فرسایش خاک از طریق همکاری های بین بخشی بکند.
انصاری افزود: در ماده ۲۲ قانون مدیریت خاک به رسیدگی خارج از نوبت به جرایم مرتبط با خاک اشاره شده و البته همکاری و حمایت و نگاه حمایتی دادستان کل کشور و معاونت حفظ و احیای حقوق عامه همواره در جهت موضوعات محیط زیستی در مراکز استان ها وجود داشته اما برای اجرای کامل قانون مدیریت خاک و کنترل آلاینده ها و پالایش و بازسازی و احیای خاک ها نیازمند حمایت بیشتر مراجع قضایی در مراکز استان ها هستیم.
وی گفت: در کل کشور مسائل و معضلات زیست محیط زیستی زیادی داریم و در موضوع استان خوزستان تنوع و تکثری از مشکلات زیست محیطی وجود دارد و توسعه ناپایدار در طول دهه ها موجب شده در حوزه محیط زیست با ابرچالش های زیست مواجه شویم.
معاون رییس جمهور اضافه کرد: در خوزستان متاسفانه تنوعی و تکثری از انواع مشکلات را داریم و اگر در سایر استان ها برخی از این مشکلات را داریم اما در خوزستان به دلیل نگاه توسعه ناپایدار در ادوار گذشته در بخش های مختلف آلودگی هوا آب و خاک را داریم.
انصاری عنوان کرد: آلودگی هوا را شاید به صورت ملموس و عینی می بینیم اما آلودگی خاک به مراتب پیچیده تر و بغرنج تر و کاهش و کنترل و مدیریت آلودگی خاک بسیار زمان بر است.
وی تاکید کرد: احیا و بازسازی خاک های آلوده به ویژه خاک های آلوده به مشتقات نفتی بسیار سخت و گهگاه غیر ممکن است که برخی خاک ها را که با مشتقات نفتی آلوده شده احیا کنیم. از این منظر نیازمند توجه ویژه به مسائل محیط زیستی اقداماتی را برای کاهش معضلات زیست محیطی هستیم.
معاون رییس جمهور با اشاره به سخنان موالی زاده استاندار خوزستان درباره ضرورت حفظ محیطزیست و اولویت دادن به آن، توضیح داد: صحبت های استاندار خوزستان نویدبخش انجام اقداماتی برای کاهش معضلات و آلودگی های زیست محیطی است.
انصاری افزود: البته این همه مشکلات و مسائل زیست محیطی که در طول این همه مدت ایجاد شده نمی تواند در مدت زمان کوتاه مرتفع شود اما انتظار داریم با این نگاه محیط زیستی و اجماع و همکاری بین بخشی بتوانیم در جهت کاهش کاهش مشکلات زیست محیطی حرکت کنیم.