بازار؛ گروه بورس: بازار بعد از رشد اخیر و نزدیک شدن به سقف قبلی دنبال بهانههایی برای اصلاح و دست به دست کردن سهام بود. بنابراین در این سطوح باقی نمیماند. نوسانگیرها موضوع سوریه را بهانه خوبی برای ایجاد نوسان در بازار میدانند. از سوی دیگر جنس تحولات سوریه تبدیل به یک موضوع داخلی شده است به همین دلیل متفاوت از جنس رویارویی نظامی و ریسکهایی است که بازار در چند ماه گذشته تجربه کرده است. از همین رو فعلاً در کوتاه مدت تحولات سوریه آثار کمتری در بازار خواهد داشت.
یوسف امین داور، کارشناس بازار سرمایه گفت: «به دلیل سیاستهای ارزی مناسبی که اتخاذ شده است، شرایط سرمایهگذاری در بازار سهام مثبت است. پس اتفاقی مانند آنچه که در سوریه در حال رخ دادن است را به عنوان یک بهانه برای اصلاح احتمالی و موقت شاخص کل میدانم. چراکه ارزش معاملات بازار سرمایه بالا رفته و این نقطه قوت بازار است.»
یوسف امین داور معتقد است که در مقطع کنونی صنعت خودور، بانک و نیروگاه جزو صنایع هستند که دولت در حال اصلاح مدل کسب و کار آنهاست. البته بسیاری بر این عقیدهاند جریان پول کمی آرام گرفته و از سهمهای بزرگ و قوی و بنیادی به سمت کوچکترها حرکت میکند
او افزود: «نگاه سیاست گذاران اقتصادی به بازار سهام عوض شده که این نقطه قوت بزرگی است. از این رو به مردم توصیه میکنم که شناخت بیشتری نسبت به معاملات بازار بر تحمل پذیرش ریسک خود داشته باشند. در مقطع کنونی صنعت خودور، بانک و نیروگاه جزو صنایع هستند که دولت در حال اصلاح مدل کسب و کار آنهاست. البته بسیاری بر این عقیدهاند جریان پول کمی آرام گرفته و از سهمهای بزرگ و قوی و بنیادی به سمت کوچکترها حرکت میکند. برخی هم معتقدند این اتفاق رخ نداده و همچنان معاملات با همان فرمان قبلی انجام میشود.»
از نظر بنیادی ریسک آنچنانی بازار را تهدید نمیکند و قیمتها ارزنده است. در صورت ادامه روند اخبار خوب نیما و فروشهای بورس کالا سودهای خوبی در انتظار سال ۱۴۰۴ بازار خواهد بود. این مساله میتواند «پی به ای» فوروارد بازار را نیز جذابتر کرده و نگرانی از عدم ارزندگی را کاهش دهد. بازار بیشک در این نقاط زد و خورد زیادی دارد. برخی شروع به شناسایی سود خواهند کرد و برخی سعی میکنند تماشاچی باشند و عدهای با توجه به اتفاقات اخیر سیاسی ریسک را بالا میبینند و صبر میکنند.
یکی از نگرانیهای بازار سقف ۱۴۰۲ است. در حالی که این سقف نمیتواند در شرایط فعلی سد مهم و قوی برای بازار باشد. یکی از مهمترین دلایل این موضوع تغییر نوع نگاه بازارساز به بورس است. بنابراین سقف قبل نمیتواند سد فعلی بازار باشد. یکی دیگر از دلایل تفاوتها موضوع سرعت رشد و دامنه نوسان بازار است؛ در مقطع فعلی بورس با حرکت آهستهتر و معقولتر پیش رفته و سرعت منطقیتری را دارد.
ادامه ورود جریان پول در بازار
حسن کاظم زاده، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: «بورس درگیر ترس و طمع است. این ترس و طمع در هر دو جهت نمایان شده؛ یعنی فروشنده از ترس از دست رفتن سود این چند وقت با هیجان میفروخت و از طرفی طمع خرید بعد از اصلاح را داشت. از سوی دیگر خریدار از ترس جا ماندن در حال خرید بود و طمع رشد بیشتر را داشت.»
او درباره چشم انداز بازار سهام افزود: «ارزش معاملاتی ناشی از واریز مداوم هفتگی پول به کارگزاریها توسط معاملهگران بالاست. مدل حرکتی بازار نیز دقیقاً به دلیل ادامه ورود پول به بورس متفاوت از قبل شده است. همچنین تعداد کد فعال در معاملات بورس کماکان بالاست و در حدود ۲۰۰ هزار کد فعال معامله میکنند. هرچند بازار در روز گذشته در مجموع منفی بسته شد. اما به طور خلاصه میتوان گفت اگر تداوم حضور خریداران جدید ادامه پیدا کند، فروشندگان از طمع برای خرید در قیمتهای پایینتر پشیمان خواهند شد.»
کاظم زاده تصریح کرد: «میتوان با جرأت گفت ۷۰ تا ۸۰ درصد گزارش شرکتها در پاییز خوب و منطقی بوده است. این یک اتفاق مهم برای بازار بوده که در این مقطع حساس از نظر بنیادی فضای منطقی و خوبی را رقم زده تا بتواند مسیر مثبتی را پیش بگیرد. بنابراین با فرض ادامهدار بودن این آهنگ فروش و رشد فروش سهام احتمال افت شاخص کل تا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد بعید است. درواقع با فرض نرسیدن اخبار منفی و عدم کاهش حاشیه سود میتوان اذعان کرد که بازار در «پی به ای» فعلی و «پی به ای» فوروارد به نقطه قابل قبول و خوبی رسیده است. این موضوع باعث میشود اکثر سهمها با یک اصلاح کوچک بین ۷ تا ۱۰ درصد در قیمت دوباره ارزنده شوند. بنابراین بازار سهام میتواند جذابیتهای ویژه و خوبی را برای جریان پول بیرونی داشته باشد.»
براساس این گزارش، تحولات بازار سهام فعلاً جدی نیست، با این حال سرمایه گذاران سراغ هر سهمی نمیروند. به عبارت دیگر با هر قیمتی هر سهمی را خریداری نمیکنند. به نظر آنها حضور در بازار با هوشمندی و زیرکی باید ادامه پیدا کند. سپس در موقعیتهای خاص برای خرید اقدام کنند. در واقع در نزدیکی سقف تاریخی بازار عرضه کمی افزایش پیدا کرده و این طبیعی است. چراکه برای گذر پر قدرت از این محدوده نیاز به حجم خوردن و رسیدن اخبار تازه است. انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۵ درصد در دی ماه یکی از همان خبرهایی است که احتمالاً میتواند آغاز و استارت یک موج خوش بینی به کاهش نرخ بهره بانکی باشد. البته عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و امور دارایی تاکید کرده که «نرخ بهره کنونی بالاست و باید کاهش یابد تا هزینه تأمین مالی بنگاههای اقتصادی تعدیل شود.»
نرخ بهره ۲۵ شاید در عمل در حال حاضر خیلی برای بازار اثرات عملیاتی نداشته باشد اما یک چراغ سبز پررنگ و واضح از سمت سیاستگذار برای بازار سرمایه و سهامداران است که نشان میدهد در مسیر کاهش نرخ بهره میتوانیم قرار داشته باشیم با توجه به تحولات بنیادی و با توجه به جمیع عوامل با در نظر گرفتن ریسک سیاسی بازار حتی در صورت اصلاح تا ده درصد بیشتر افت نمیکند و بیشتر یک فرصت برای خرید خواهد بود و نمیتواند افت آنچنانی داشته باشد.