کد خبر: 12976
تاریخ و ساعت انتشار: 1403/09/19 22:00
منبع: rokhdadshahr.ir

نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون طارم

زنجان-نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون در طارم است ولی با این حال این صنعت در ایران توجیه اقتصادی دارد و استان زنجان نزدیک ۵۰ درصد زیتون کشور را تولید می کند.

بازار؛ گروه استان ها: در استان زنجان انواع محصولات کشاورزی تولید می شود و به تبع شهرستان طارم در این استان در تولید محصولات کشاورزی سرآمد است و بیش از ۲۱ نوع محصول کشاورزی در شهرستان طارم تولید می شود.

زیتون طارم با وجود کیفیت و مرغوبیت فراوانی که دارد در سطح کشور بسیار مطرح است و بیش از ۴۵ درصد از زیتون کشور در شهرستان طارم تولید می شود ولی با این حال با مشکلات جدی برای فروش روبه‌رو است و در این راستا باید زمینه افزایش مصرف داخلی و صادرات این محصول از سوی دولت فراهم شود و دست دلالان نیز از بازار فروش این محصول کوتاه شود.

طارم سالانه با سهم ۵۰ درصدی زیتون سبز تولیدی، عنوان بیشترین تولیدکننده زیتون کشور را از آن خود کرده است نه تنها سودی برای اقتصاد کشاورزان و باغ‌داران این منطقه ندارد بلکه باعث ناامیدی باغ‌داران قطب زیتون کشور شده است.

بیش از ۹۰۰۰ بهره‌بردار طارمی و اشتغال ۵۰۰ هزار نفر روز در محصول گواه بر این است که شهرستان طارم در تولید زیتون جایگاه بسیار خوبی دارد و در این میان حضور نیافتن مستقیم خریداران شرکت‌های فرآوری زیتون کشور، شناسایی نکردن بازارهای جدید، واردت زیتون به کشور و بی‌توجهی مسئولان به این موضوع، موجب شده تا دلالان جولان دهند.

۳۲ واحد صنعتی و ۱۵۰ واحد سنتی فرآوری زیتون در شهرستان طارم فعال است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه در حال حاضر ۳۲ واحد صنعتی و ۱۵۰ واحد سنتی فرآوری زیتون در شهرستان طارم فعال است، گفت: در شهرستان طارم نزدیک به ۲۱ هزار هکتار باغ زیتون وجود دارد.

زیتون

روح الله حسنی افزود: امسال میزان تولید زیتون در این شهرستان به ۲۰ هزار تن رسید و میزان تولید روغن زیتون در این شهرستان نیز ۳ هزار تن بوده است.

وی، تاکید کرد: ارقام زیتون داخلی مورد کشت در شهرستان طارم شامل، زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری و گلوله زیتون است و: رقم زرد زیتون با ۹۰ درصد زیر کشت بیشترین سطح را در بین ارقام زیتون به خود اختصاص داده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، به صادرات زیتون اشاره کرد و افزود: محصولات به کشورهای روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود و طارم بزرگترین تولید کننده زیتون کشور است و بیشترین روغن زیتون کشور نیز در این شهرستان تولید و تهیه می‌شود.

حسنی بیان داشت: صنعت زیتون در کشور فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرده است و در این سال ها در کنار موفقیت ها اشکالات و مشکلاتی هم داشته است.

استان زنجان نزدیک ۵۰ درصد زیتون کشور را تولید می کند

وی با بیان اینکه صنعت زیتون در ایران توجیه اقتصادی دارد، افزود: استان زنجان نزدیک ۵۰ درصد زیتون کشور را تولید می کند.

رئیس شورای ملی زیتون ایران در گفتگو با خبرنگار بازار، بر لزوم ضرورت برندسازی محصول زیتون کشور تاکید کرد و گفت: زیتون تولید ما بهترین کیفیت را دارد ولی هنوز نتوانسته ایم به نقطه مطلوب در تصاحب بازارها برسیم.

مهدی عباسی گفت: دهه اخیر واردات فله ای میوه خام زیتون برای حمایت از واحدهای روغن کشی صورت گرفت که مگس زیتون را برای کشور به ارمغان آورد و واردات کنسرو زیتون هم تا سال ۹۴ ادامه داشت.

وی به استقرار ایستگاه تحقیقات زیتون در طارم اشاره کرد و گفت: این مرکز اقدامات خوبی را انجام داده است.

نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون طارم

رئیس شورای ملی زیتون ایران، سطح زیر کشت زیتون کشور را بیش از ۸۵ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: این میزان در استان زنجان ۲۲ هزار هکتار است که ۲۰ درصد سطح زیرکشت و ۳۵ درصد تولید زیتون کشور را به خود اختصاص می دهد.

عباسی، محصولاتی همانند پرورده زیتون که تنها به ایران اختصاص دارد و در جهان نظیری ندارد می توان در این بخش سرمایه گذاری کرد

عباسی، به نحوه صادرات زیتون به کشور ارمنستان اشاره کرد و گفت: یکسری محصولات مشترک بین اتحادیه اروپا و کشورهای صاحب نام در حوزه زیتون وجود دارد که ما توان رقابتی با آنها را نداریم و اما برای محصولاتی همانند پرورده زیتون که تنها به ایران اختصاص دارد و در جهان نظیری ندارد می توان در این بخش سرمایه گذاری کرد.

وی در خصوص انتقال دانش فنی مرتبط با این محصول بیان داشت: ایران هم در شورای جهانی زیتون صاحب نظر است اما انتقادی که در موضوع زیتون وارد است بحث های مدیریتی بوده و فنی و علمی نیست و در بحث انتقال محصولات می توان در نهال زیتون تمرکز بیشتری داشت و استان زنجان در این عرصه مادر محسوب می شود.

ایران در شورای جهانی زیتون صاحب کرسی است و ریاست چند کمیته یا نایب رییسی را برعهده دارد

رئیس شورای ملی زیتون ایران، اظهار داشت: زیتون ایران در جهان خوش طعم است و در شورای جهانی زیتون، این محصول زنجان به عنوان زیتون خوش طعم ایرانی شناخته شده است.

عباسی گفت: ایران در شورای جهانی زیتون صاحب کرسی است و ریاست چند کمیته یا نایب رییسی را برعهده دارد و در اتحادیه اروپا هم عضو دائم شورای جهانی زیتون هستیم که تحت نظر فائو و سازمان ملل فعالیت می کند و اهمیت شورای بین المللی زیتون در این است که برای کشورهای توسعه یافته، قفقاز و آسیای میانه در سازمان ملل کرسی در نظر گرفته شده است.

دبیر مجمع مطالبه‌گران شهرستان طارم در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون در طارم است، می افزاید: یکی از مشکلات اساسی صنعت زیتون در طارم، نبود آب کشاورزی به ویژه در فصل تابستان است و زمان اوج آبیاری درختان زیتون است که متاسفانه در صورت حل نشدن این مشکل، در سال‌های آینده شاهد نابودی باغات زیتون خواهیم بود.

نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون طارم

یونس حیدری تصریح کرد: این محصول با صرف هزینه‌ها و منابع مختلف تولید می‌شود اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی استاندارد و کافی و نیز نبود راه‌های ارتباطی مناسب به مرکز استان و استان‌های مجاور، موجب شده تا واسطه‌ها از این فرصت به نفع خود استفاده کرده و زیتون این شهرستان را با قیمت پایین از زیتون‌کاران با نام استان‌ها و شرکت‌های دیگر حتی به خارج از کشور صادر کنند.

وی، افزود: مسئولان طارم و استان زنجان باید برای صادرات این محصول با وزارت جهادکشاورزی رایزنی‌های لازم را انجام دهند تا با صادرات زیتون، فروش زیتون از طرف باغ‌داران با قیمت مساعدی صورت گیرد در این میان اگر صادرات زیتون اتفاق بیفتد، تمایل شرکت‌های داخلی برای خرید و صادرات نیز بیشتر می شود و در این راستا تقاضای بیشتر خرید زیتون در مقابل عرضه بالای زیتون را به دنبال دارد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه ۳۰ درصد معادل بیش از ۳۰ هزار تن از زیتون طارم را جهاد کشاورزی استان زنجان خرید تضمینی خواهد کرد، می گوید: این مهم باعث می شود تا زیتون به قیمت ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان در بازار خرید شود و به تبع قیمت آن هم بالا می رود.

مصطفی طاهری ادامه می دهد: جلساتی با وزیر و معاونین جهاد کشاورزی داشتیم و به نتایج خوبی رسیدیم و واردات روغن زیتون با تعرفه بالا باشد طوری که نزدیک به ممنوع بودن باشد و واردات زیتون نداشته باشیم.

صادرات زیتون تسهیل می شود

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی می گوید: صادرات زیتون را تسهیل خواهیم کرد و سعی بر این داریم افرادی را که زیتون و روغن زیتون را صادرات می کنند زیر ساخت لازم تسهیل شود.

وی با بیان اینکه زیتون جزو کالاهای اساسی حساب خواهد شد و این مهم باعث می شود تا مثل گندم به عنوان کالاهای اساسی به آن توجه شودافزود: توسعه واحدهای فرآوری زیتون و ممنوعیت ورود این محصول به کشور باعث رونق و توسعه صادرات زیتون می شود

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی می افزاید: توسعه واحدهای فرآوری زیتون و ممنوعیت ورود این محصول به کشور باعث رونق و توسعه صادرات زیتون می شود و باید دولت حمایت لازم از زیتون کاران را مد نظر قرار دهد.

زنجان استان اول کشور در حوزه زیتون است و بیش از ۴۵ درصد تولید زیتون کشور را برعهده دارد

طاهری تصریح می کند: در این راستا طبق توافق با وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از زیتون طارم واردات روغن زیتون با تعرفه بسیار بالا صورت می گیرد.

صمد یوسفی اصل در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه زیتون را باید به صورت ویژه ببینیم، گفت: امکان تولید آن در همه کشورها و شهرها فراهم نیست و آب و هوای خاص، موهبتی است که نصیب منطقه طارم زنجان شده است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر زنجان استان اول کشور در حوزه زیتون است و ۴۳ درصد تولید زیتون کشور را برعهده دارد.

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان، گفت: استان زنجان بزرگترین تولید کننده زیتون در کشور است این برای استان باعث افتخار است.

یوسفی اصل، با بیان اینکه دنیا به سرعت در حال تغییر است از این رو باید در کشت، برداشت، فرآوری و تجارت زیتون به روش های نو توجه کرد و از روش های سنتی فاصله گرفت، تاکید کرد: در این راستا باید از ظرفیت دانشگاه ها و مراکز علمی بهره ببریم.

نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون طارم

نبود آب کشاورزی مشکل اصلی صنعت زیتون طارم

وی افزود: امسال سطح زیر کشت زیتون در استان زنجان ۲۰ هزار هکتار بوده که ۱۶ هزار هکتار آن بارور است، این میزان سطح زیر کشت امسال ۱۲ درصد بیشتر از سال گذشته است.

مجری طرح زیتون در استان زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار ، گفت: ۱۷ واحد فرآوری کنسروی و ۱۱ واحد استحصال روغن زیتون با ظرفیت اسمی ۲۵ هزار تن روغن در استان فعال است.

۲۱ هزار هکتار باغ زیتون در استان وجود دارد که عمده باغات در حدود ۱۶ هزار هکتار بارده است

مجید عطالر بیان داشت: ۷۰ درصد محصول برداشت شده به صورت فرآورده کنسروی و ۳۰ درصد نیز به صورت روغن زیتون وارد بازار خواهد شد.

وی گفت: ۲۱ هزار هکتار باغ زیتون در استان وجود دارد که عمده باغات در حدود ۱۶ هزار هکتار بارده است و اخیراً استان زنجان موفق شد دبیرخانه میز ملی توسعه تجارت زیتون را بگیرد، از این رو در این راستا برنامه مدونی انجام خواهد شد تا در خصوص بازاریابی و فروش محصول زیتون به خارج از کشور برنامه‌ریزی‌های درستی انجام شود، با این حال باید ساختارهای زیربنایی در حوزه صادرات زیتون ایجاد شود.

زیتون یکی از محصولات بسیار بااهمیت بوده و از ارزش غذایی زیادی برخوردار است و درآمدزایی برای برای زیتون کاران و اقتصاد کشور دارد.

منبع: tahlilbazaar-315637

1403/09/19 22:00
بازگشت