کد خبر: 15305
تاریخ و ساعت انتشار: 1403/11/07 06:00
منبع: rokhdadshahr.ir

جزئیات بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ نصف‌جهان به روایت معاون شهردار اصفهان

لایحه بودجه پیشنهادی ۴۷ هزار میلیارد تومانی شهرداری اصفهان و سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه با ۴۳ درصد افزایش و سهم عمده حمل‌ونقل عمران و خدمات شهری تقدیم شورای اسلامی شهر شد؛ معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار ایمنا جزئیات لایحه بودجه را تشریح کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، لایحه بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ شهرداری اصفهان و سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه که ممکن است در کمیسیون‌های تلفیق پس از بررسی تغییر کند، با رقم پیشنهادی ۴۷ هزار میلیارد تومان سی‌ام دی سال جاری تقدیم شورای اسلامی شهر اصفهان شد؛ در بودجه پیشنهادی سال آینده شهرداری اصفهان به نسبت ۷۰ به ۳۰ در حوزه عمرانی و جاری متعهد بودیم؛ این بودجه نسبت به سال گذشته افزایش ۴۳ درصدی دارد که کمتر از بودجه‌های سه سال گذشته بوده و معقول است.

بودجه شامل ۳۹ درصد در حوزه حمل‌ونقل و ۲۲ درصد در حوزه خدمات شهری است که در مجموع ۶۱ درصد بودجه در حوزه مسائل زیست‌محیطی است.

در بودجه سال آینده، حوزه برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی ۱۴ درصد، مالی اقتصادی ۱۳ درصد و فرهنگی ۶ درصد را به خود اختصاص داده است؛ شهرداری اصفهان تلاش کرده است بودجه سال ۱۴۰۴ همچون سال‌های گذشته دانش‌محور باشد، برنامه‌محور عمل کند و عدالت مکانی را در توزیع بودجه ببیند، همچنین متعهد به برنامه ۱۴۱۰ باشد.

بر اساس لایحه پیشنهادی ارائه شده، نگاه محله محوری در بودجه ۱۴۰۴ حفظ شده و شهرداری سعی کرده است هوشمندمحوری را یکی از سیاست‌های حاکم بر بودجه بداند؛ برای تدوین بودجه ۲۶۱۵ نفر-ساعت کار در این مدت انجام شد که قابل تقدیر است.

آنچه در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار ایمنا با سعید ابراهیمی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان برای آگاهی هرچه بیشتر شهروندان از بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ شهرداری این کلان‌شهر است.

جزئیات بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ نصف‌جهان به روایت معاون شهردار اصفهان

ایمنا: بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ را هفته قبل تحویل دادید؛ چه خبر از این بودجه؟

ابراهیمی: بودجه سال ۱۴۰۴ شهرداری اصفهان در چارچوب برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰ و برنامه عملیاتی دو ساله ۱۴۰۴-۱۴۰۵ تدوین شده است.

این فرایند بر پایه برنامه‌های کلان شهری انجام و با تاکید بر عدالت مکانی در توزیع امکانات، استفاده از نظرات شهروندان، بهره‌گیری از ظرفیت‌های ملی و استانی، شفافیت، انضباط مالی و اولویت‌بندی پروژه‌ها تنظیم شده است، همچنین تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و توجه به مناطق کمتر برخوردار از دیگر سیاست‌های کلیدی این بودجه بوده است.

فرایند تدوین بودجه از مهر سال جاری آغاز شد و شامل برآورد درآمدهای مناطق، سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته، بررسی اعتبارات هزینه‌ای و دارایی‌های سرمایه‌ای بود که در نهایت لایحه بودجه پیشنهادی در سی‌ام دی تقدیم شورای اسلامی شهر شد.

ایمنا: سال آینده چه میزان بودجه و اعتبار برای شهرداری اصفهان پیش‌بینی شده است؟

ابراهیمی: بودجه پیشنهادی شهرداری اصفهان برای سال آینده ۴۳ هزار میلیارد تومان و بودجه سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته ۴,۷۴۷ میلیارد تومان برآورد شده است که مجموع بودجه تلفیقی را به ۴۷,۷۴۷ میلیارد تومان می‌رساند.

این بودجه نسبت به سال گذشته برای شهرداری اصفهان ۴۳ درصد و برای بودجه تلفیقی ۳۷ درصد رشد داشته است.

ایمنا: میزان رشد بودجه شهرداری و سرانه شهروندان در سال‌های اخیر چگونه بوده است؟

ابراهیمی: از منظر سرانه، یعنی بودجه کل شهرداری اصفهان و مؤسسات وابسته تقسیم بر جمعیت شهر، سرانه بودجه تلفیقی سال ۱۴۰۰، چهار میلیون و ۷۳۴ هزار تومان بوده است.

سال ۱۴۰۱ این سرانه به شش میلیون و ۶۳۲ هزار تومان و سال جاری سرانه بودجه تلفیقی شهرداری اصفهان به ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید.

سرانه بودجه هر شهروند در سال ۱۴۰۴ حدود ۲۳ میلیون تومان پیش‌بینی شده است و این رقم در مقایسه با سال‌های گذشته رشد قابل توجهی داشته است.

ایمنا: سبد منابع شهرداری اصفهان برای بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ چیست؟

ابراهیمی: شهرداری اصفهان از سال ۹۷، ۹۸، ۹۹، ۱۴۰۰، ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ حداقل حدود ۷۰ درصد بودجه را به حوزه عمرانی اختصاص داده است، در حالی که از نظر قانونی باید حداقل ۴۰ درصد بودجه عمرانی باشد و بیشتر سال‌ها میانگین حدود ۷۰ درصد را رعایت و بیشتر اعتبارات شهرداری را در حوزه عمرانی در شهر هزینه کردیم.

منابع بودجه در سه گروه اصلی از جمله درآمدها ۲۴.۴ هزار میلیارد تومان، دارایی‌های سرمایه‌ای ۱۵.۴ هزار میلیارد تومان و واگذاری دارایی‌های مالی هشت هزار میلیارد تومان تقسیم شده است.

مصارف بودجه شامل هزینه‌های عمومی با ۱۳ هزار میلیارد تومان و تملک دارایی‌های مالی و سرمایه‌ای با ۳۰ هزار میلیارد تومان است و این نسبت ۷۰ درصد عمرانی و ۳۰ درصد جاری بوده که از سال ۱۳۹۷ تاکنون حفظ شده است.

ایمنا: میزان رشد بودجه مناطق پانزده‌گانه چقدر پیش‌بینی شده است؟

ابراهیمی: بر اساس بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ شهرداری اصفهان، بودجه منطقه یک با ۹۰۰ میلیارد تومان و ۴۰ درصد رشد، بودجه منطقه ۲ با ۴۰۰ میلیارد تومان و ۵۴ درصد رشد، بودجه منطقه ۳ با ۱,۲۰۰ میلیارد تومان و ۴۲ درصد رشد، بودجه منطقه ۴ با ۲,۰۰۰ میلیارد تومان و ۴۰ درصد رشد، بودجه منطقه ۵ با ۲,۷۰۰ میلیارد تومان و ۴۴ درصد رشد، بودجه منطقه ۶ با ۳,۰۰۰ میلیارد تومان و ۳۵ درصد رشد، بودجه منطقه ۷ با ۱۷۸ میلیارد تومان و ۴۵ درصد رشد و بودجه منطقه ۸ با ۱,۶۰۰ میلیارد تومان و ۷۸ درصد رشد همراه بوده است.

همچنین بودجه منطقه ۹ با ۶۲۰ میلیارد تومان و ۴۱ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۰ با ۱,۵۲۰ میلیارد تومان و ۵۰ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۱ با ۴۵۰ میلیارد تومان و ۳۸ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۲ با ۱,۳۱۰ میلیارد تومان و ۵۰ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۳ با ۱,۳۵۰ میلیارد تومان و ۲۴ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۴ با ۷۰۰ میلیارد تومان و ۳۴ درصد رشد، بودجه منطقه ۱۵ با ۱,۰۱۲ میلیارد تومان و ۴۰ درصد رشد، بودجه ناژوان با ۲۶۰ میلیارد تومان و ۶۳ درصد رشد و بودجه مرکزی با ۲,۳۰۰ میلیارد تومان و ۴۳ درصد رشد همراه بوده است.

بیشترین رشد بودجه با حدود ۷۸ درصد مربوط به منطقه ۸ است که نشان‌دهنده تمرکز بیشتر بر پروژه‌های کلان این منطقه است.

ایمنا: سال آینده چه پروژه‌های شاخصی در اصفهان داریم؟

ابراهیمی: برای سال ۱۴۰۴ و برنامه دو ساله ۱۴۰۴-۱۴۰۵، ۱۳۷۵ پروژه پیش‌بینی شده است که ۸۶۱ پروژه بودجه دریافت می‌کنند و این پروژه‌ها شامل ۵۸ پروژه شاخص، ۱۳۴ پروژه مهم منطقه‌ای و ۶۶۹ پروژه محله‌محور هستند.

در حوزه‌های سرمایه‌گذاری و اولویت‌ها شامل پروژه‌های عمرانی با قطار شهری ۳۴ درصد بودجه، شبکه معابر ۱۴ درصد و فضای سبز ۵ درصد و در حوزه خدمات شهری و ترافیک که ۶۱ درصد بودجه (۳۹ درصد ترافیک و ۲۲ درصد خدمات شهری) به آن اختصاص پیدا کرده است.

تعداد ۱۹۷ پروژه محله محور با اعتبار ۱,۱۰۰ میلیارد تومان برای سال آینده پیش بینی شده است و این بودجه با تاکید بر توسعه زیرساخت‌ها، بهبود کیفیت زندگی شهروندان و کاهش آلودگی هوا تدوین شده است.

ایمنا: سهم اوراق مشارکت در بودجه سال آینده چقدر است و در چه بخش‌هایی مصرف می‌شود؟

ابراهیمی: شهرداری اصفهان در بودجه سال آینده برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای استفاده از اوراق مشارکت دارد. و بر اساس پیش‌بینی‌ها، اوراق مشارکت یکی از منابع مالی مهم شهرداری در سال ۱۴۰۴ خواهد بود.

در بودجه سال جاری، ۳,۵۰۰ میلیارد تومان برای اوراق مشارکت پیش‌بینی شده بود که از این میزان، تاکنون ۳,۲۰۰ میلیارد تومان کارسازی شده است و ۳,۷۰۰ میلیارد تومان دیگر نیز کارسازی شده که قرار است این مبلغ در سال آینده وصول شود.

در سال جاری، شهرداری توانسته ۱,۹۰۰ میلیارد تومان از محل اوراق مشارکت دریافت کند و بنابراین، پیش‌بینی می‌شود که از ۵,۰۰۰ میلیارد تومان برنامه‌ریزی‌شده برای سال آینده، این منابع مالی سال ۱۴۰۵ در دسترس شهرداری قرار گیرد.

اوراق مشارکت بیشتر در سه حوزه مهم شامل قطار شهری، ناوگان اتوبوسرانی و بازآفرینی بافت فرسوده شهری استفاده می‌شود و مطابق قانون، محل مصرف این اوراق به صورت اختصاصی تعیین شده و امکان انحراف از آن وجود ندارد.

این ابزار مالی برای مدیریت شهری مناسب ارزیابی شده است، زیرا ۵۰ درصد بازپرداخت آن بر عهده دولت بوده و به‌همین دلیل، استفاده از اوراق مشارکت به‌طور کامل به نفع شهر و شهروندان خواهد بود.

شهرداری اصفهان با بهره‌گیری از این ابزار مالی در تلاش است تا پروژه‌های زیرساختی و توسعه‌ای مهم شهر را با سرعت بیشتری پیش ببرد و شرایط بهتری برای زندگی شهروندان فراهم کند.

جزئیات بودجه پیشنهادی ۱۴۰۴ نصف‌جهان به روایت معاون شهردار اصفهان

آیا نحوه توزیع اوراق مشارکت در سطح شهرهای کشور عادلانه است؟

ابراهیمی: نحوه توزیع اوراق در سطح شهرهای کشور مورد انتقاد قرار گرفته است، زیرا بعضی کلان‌شهرها سهم بیشتری از این منابع دریافت می‌کنند، اما شهردار اصفهان تمام تلاش خود را به‌کار گرفته‌اند تا سهم عادلانه‌ای برای این کلان‌شهر دریافت کنند.

مجموعه مدیریت شهری اصفهان بر اهمیت بهره‌مندی از این منابع تأکید دارد و اقدامات لازم را برای تحقق این هدف انجام می‌دهد.

ایمنا: برای طراحی بودجه سال آینده شهرداری اصفهان چقدر منطبق بر برنامه راهبردی «اصفهان ۱۴۱۰» حرکت کردیم؟

ابراهیمی: شهرداری اصفهان در طراحی بودجه سال ۱۴۰۴ به‌طور کامل همسو با برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰ حرکت کرده است و این برنامه، که برای تحقق چشم‌اندازهای کلان شهر تدوین شده، به برنامه‌های عملیاتی دو تا سه‌ساله تقسیم شده است.

بر این اساس بودجه سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ به‌عنوان برشی دوساله از برنامه کلی، مبتنی بر اهداف کلان، اهداف خرد و راهبردهای اولویت‌بندی‌شده طراحی شده است.

در این برنامه، اهداف خرد به‌صورت دقیق و مشخص تعیین شده و برنامه‌های عملیاتی ذیل آن‌ها تدوین شده است که به‌منظور سنجش این برنامه‌ها، ۱۵۰ شاخص کمی شناسایی شده که تمام آن‌ها با اهداف راهبردی و پروژه‌های اجرایی مرتبط است.

هدف‌گذاری سالیانه انجام شده است و پروژه‌ها متناسب با این اهداف به یکدیگر متصل شده که به‌عنوان مثال اگر قرار باشد روان‌سازی عبور و مرور در شهر پنج درصد افزایش پیدا کند، توسعه شبکه معابر، افزایش ناوگان حمل‌ونقل و بهبود طول عمر ناوگان به‌طور کامل در راستای این هدف برنامه‌ریزی شده است.

برنامه عملیاتی سال جاری نیز تجربه موفقی برای مدیریت شهری اصفهان به‌همراه داشته است و این برنامه با اجزای شفاف، مشخص و شاخص‌های کمی دقیق تعریف شده و تمام پروژه‌ها و اقدامات در سطوح مختلف به این شاخص‌ها متصل است.

به این ترتیب، امکان پایش دقیق از پایین‌ترین سطح (پروژه‌ها و اقدامات) تا بالاترین سطح (اهداف کلان برنامه) فراهم شده است و مدیریت شهری می‌تواند میزان تحقق اهداف یا فاصله از آن‌ها را به‌طور دقیق ارزیابی کند.

ایمنا: آماری از مشارکت شهروندان اصفهان در فرایند بودجه‌ریزی مشارکتی شهرداری اصفهان ارائه کنید.

ابراهیمی: در فرایند بودجه‌ریزی مشارکتی ۱۴۰۴ شهرداری اصفهان، حدود ۵۶۵۹ نفر شرکت کردند و این فرایند در بازه زمانی تعریف‌شده، یعنی از بیستم دی برگزار شد و از میان مشارکت‌کنندگان، ۷۹ درصد آقا و ۲۱ درصد خانم بودند.

شهروندان در این فرایند حدود ۱۷ هزار رأی به ۹۱۱ پروژه بارگذاری‌شده در سامانه دادند و نتایج نشان داد که ۸۱ درصد از رأی‌دهندگان موافق اجرای پروژه‌های پیشنهادی شهرداری بودند، ۱۳ درصد مخالف و ۶ درصد نیز بی‌نظر بودند.

علاوه بر این، ۳۹۳ پروژه جدید نیز از سوی شهروندان پیشنهاد شد که تمام آن‌ها در کارگروه‌های تخصصی مورد بررسی قرار گرفت و در این میان، رتبه نخست پیشنهادها به حوزه شبکه معابر اختصاص یافت و پس از آن فضاهای ورزشی، فضای سبز، ترافیک، حمل‌ونقل عمومی و پیاده‌سازی در اولویت قرار گرفت.

از این ۳۹۳ پیشنهاد، ۲۸۹ مورد پذیرفته شد و ۱۰۴ مورد به دلایلی نظیر غیرقابل اجرا بودن یا نبود ارتباط با وظایف شهرداری از دستور کار خارج شد.

از میان ۲۸۹ پروژه پذیرفته‌شده، ۷۳ پروژه در سال آینده اجرا خواهد شد و از این تعداد، ۲۵ پروژه با بودجه اختصاص‌یافته عملیاتی می‌شود و ۶۱ درصد باقی‌مانده در قالب پروژه‌های مستمر اجرایی خواهد شد.

در مجموع، ۴۰ درصد از پیشنهادهای شهروندان در سال ۱۴۰۴ و ۴۲ پیشنهاد در سال ۱۴۰۵ اجرایی خواهد شد، همچنین ۸۸ پروژه دیگر نیازمند مطالعه و بررسی بیشتری است که تصمیم‌گیری درباره آن‌ها در آینده انجام می‌شود.

منبع: imna-832525

1403/11/07 06:00
بازگشت