کد خبر: 18635
تاریخ و ساعت انتشار: 1404/01/17 15:51
منبع: rokhdadshahr.ir

روز علوم آزمایشگاهی ۱۴۰۴ + تاریخچه و شرح وظایف

علوم آزمایشگاهی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که نقش مهمی در حفظ سلامت جامعه برعهده دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علوم آزمایشگاهی رشته‌ای است که در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری‌ها از طریق تجزیه و تحلیل نمونه‌های آزمایشگاهی (مانند خون، ادرار، بافت و غیره) نقش مهمی ایفا می‌کند. این رشته ترکیبی از علوم پایه و علوم پزشکی است و فارغ‌التحصیلان آن با انواع تکنیک‌ها و تجهیزات آزمایشگاهی آشنایی دارند.

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی ۱۴۰۴

شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ مصادف با میلاد حکیم فرزانه ایرانی، اسماعیل جرجانی به نام روز آزمایشگاه و علوم آزمایشگاهی نامگذاری شده است.

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی

وظایف یک متخصص علوم آزمایشگاهی

وظایف یک متخصص علوم آزمایشگاهی بسیار متنوع و حیاتی است و نقش مهمی در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند. این وظایف نشان می‌دهند که متخصصین علوم آزمایشگاهی نیازمند دانش، مهارت و دقت بالایی هستند.

آماده‌سازی نمونه

انجام آزمایش‌های تخصصی

بررسی و تفسیر نتایج

کنترل کیفیت و ایمنی

مدیریت و آموزش

ارتباط با بیماران و پزشکان

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی

تاریخچه رشته علوم آزمایشگاهی

علوم آزمایشگاهی شاخه‌ای از علوم پزشکی است که در قدیم با نام تکنولوژی پزشکی شناخته می‌شد. از سال ۱۳۳۰ در ایران آموزش رشته علوم آزمایشگاهی آغاز شد و از سال ۱۳۴۷ در ایران دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی را در دانشگاه‌های کشور پایه گذاری کردند. جذب دانشجویان این رشته بر اساس آزمون سراسری صورت می‌گرفت. زین‌الدین ابوالفضائل اسماعیل بن حسین جرجانی معروف به سید اسماعیل و ملقب به حکیم جرجانی در سال ۴۳۴ هجری قمری در شهر گرگان چشم به جهان گشود.

حکیم جرجانی در اوایل جوانی خود به نیشابور سفر کرد تا به فراگیری علم و حدیث در پرتو دانش و اندیشه عارف بزرگ عصر خود، ابوالقاسم قشیری بپردازد و این راهی شد برای آنکه حکیم اسماعیل جرجانی با طب جالینوسی که از شاگردان ابن سینا بود، آشنایی پیدا کند. جرقه آموزش‌های پزشکی این حکیم با شرکت در مجالس آموزشی ابن ابی صادق النیسابوری زده شد. وی پس از گذشت یکسال باز هم در مرو ماند و این راهی برای ادامه آموزش‌های پزشکی او بود. سفر حکیم از مرو به خوارزم در سال ۵۰۴ هجری قمری موجب شد تا مواجه شدن با سرزمینی که فارغ از هرگونه علم پزشکی مطلوبی است او را در راهی برای نوشتن دانشنامه خود به زبان پارسی قرار دهد.

اهمیت آثار جرجانی در این است که پس از چند سده که مجموعه‌های بزرگ پزشکی همچون کامل الصناعه علی بن عباس مجوسی اهوازی و الحاوی و المنصوری محمد بن زکریای رازی و قانون ابن سینا به زبان عربی در دسترس جویندگان علم پزشکی بود آثار جرجانی با زبان فارسی جلوه‌ای خاص به خود گرفت و آنان که عربی نمی‌دانستند به آسانی می‌توانستند از این آثار بهره‌مند گردند.

تألیف ذخیره خوارزمشاهی که شامل مهمترین مباحث و مطالب پزشکی به صورتی جامع و قابل فهم است موجب شد تا حکیم جرجانی مکتب ملی فارسی نویسی را بنیان گذاری کند. تحقیقات گسترده این حکیم درباره خون و مایعات بدن در راستای تشخیص انواع بیماری‌ها، سالروز تولد او را در تقویم ایران به روز آزمایشگاه و علوم آزمایشگاهی اختصاص داد.

منبع: imna-855184

1404/01/17 15:51
بازگشت