بازار؛ گروه کشاورزی: بازار جهانی ادویه یکی از بازارهای پویا است که کشورهایی همچون هند، اندونزی و چین در تولید این محصولات شناخته شده هستند. در واقع بر اساس گزارشات جهانی هند بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده ادویههای مختلف، به ویژه زردچوبه، فلفل سیاه، و هل است. همچنین اندونزی معروف به تولید جوز هندی، میخک، و فلفل است و در کنار آن چین، تولیدکننده اصلی زنجبیل، سیر، و دیگر ادویههای خشک است. این در حالی است که مکزیک مشهور به تولید فلفل و ادویههای مختلف مطابق با فرهنگ غذایی خودش است و ویتنام به ویژه در تولید فلفل سیاه و دارچین معروف است.
سالانه حدود ۲میلیون تن ادویه در جهان تولید می شود
به گفته کارشناسان تخمین دقیق تولید ادویهها دشوار است، اما بر اساس گزارشها و آمارهای مختلف، تولید سالانه ادویه جات در سطح جهانی به حدود ۲ میلیون تن میرسد. این مقدار شامل ادویههای مختلفی چون زردچوبه، دارچین، فلفل، زنجبیل و غیره است. علاوه بر این، برخی از ادویهها مانند فلفل سیاه و زردچوبه بیشترین حجم تولید را دارند.
از سوی دیگر در حوزه صادرات ادویه های مختلف نیز بر اساس گزارشات جهانی در سال ۲۰۲۳، صادرات جهانی ادویه جات خرد شده یا آسیاب شده به ۳.۸۸ میلیارد دلار رسیده است. این در حالی است که این میزان در سال ۲۰۲۹ حدود ۳.۱۱ میلیارد دلار بوده و به این ترتیب در یک مدت پنج ساله افزایشی حدودا ۲۵درصدی رقم خورده است. از سوی دیگر ارزش ادویه صادراتی در سال ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۲۲ که ارزش صادراتی ۳.۷۵ میلیارد دلار بوده است رشدی حدودا ۱۸ درصدی را رقم زده است.
گزارشات آماری همچنین در مورد اینکه کدام ادویه ها بیشتر در بازارهای صادراتی عرضه شده است نشان می دهد: «دانه فلفل خرد شده یا آسیاب شده، مخلوط ادویه، فلفل، زردچوبه و دارچین» ۵ ادویه عمده صادراتی بر اساس فروش هستند. در مجموع، این کالاهای ادویه صادراتی بیش از ۸۲درصد از ادویه جات فروخته شده در بازارهای بین المللی را تشکیل می دهند.
برترین ادویه های صادراتی بر اساس فروش جهانی
در واقع بر اساس این گزارش، در مدت نامبرده بیش از ۱.۶ میلیارد دلار دانه فلفل صادر شده است که در حقیقت حدود ۴۱درصد از کل ادویه خرده شده صادراتی را شامل می شود.
از سوی دیگر در مدت نامبرده صادراتی به ارزش حدود ۵۶۲ میلیون دلار مخلوط ادویه انجام شده است که حدود ۱۵درصد از کل ادویه های صادراتی است. همچنین ارزش فلفل صادراتی در مدت نامبرده بیش از ۴۸۹ میلیون دلار بوده است و حدود ۱۳ درصد از کل ادویه های خرد شده و آسیاب شده محسوب می شود.
این گزارش همچنین نشان می دهد: ادویه ها «زردچوبه با ۳۲۷.۱ میلیون دلار، دارچین با ۲۱۶.۱ میلیون دلار، زعفران با ۲۱۴.۹ میلیون دلار، زنجبیل با ۱۳۴.۶ میلیون دلار، دانه زیره با ۱۰۸.۹ میلیون دلار، جوز هندی با ۸۲.۷ میلیون دلار، تخم گشنیز با ۶۳.۳ میلیون دلار، وانیل با ۴۹.۴ میلیون دلار، هل با ۲۷ میلیون دلار، و میخک با صادراتی به ارزش ۱۸.۸ میلیون دلار» در جایگاه های بعدی قرار دارد.
این در حالی است که طبق گزارشات، از نظر درآمد، با رقم خوردن سود دو رقمی برای دانه های زیره سبز (افزایش ۳۰.۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲)، دانه فلفل (۱۷.۸ درصد افزایش)، دانه گشنیز (۱۴.۴ درصد افزایش)، مخلوط ادویه ها (افزایش ۱۲.۱ درصد) و میخک (افزایش ۱۱ درصد) ثبت شد.
یکی از با ارزش ترین ادویه های صادراتی از نظر قیمت فروش هر واحد در مدت نامبرده زعفران است که در این میان سه صادرکننده زعفران پیشرو ایران، اسپانیا و افغانستان هستند، به نحوی که طبق گزارشات جهانی این ۳ کشور مسئول ۸۷.۴ درصد از ارزش کل ادویه های خرد شده یا آسیاب شده در طول سال ۲۰۲۳ بوده اند
از سوی دیگر شدیدترین کاهش فروش بین المللی هل با کاهش ۴۷.۹ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ بوده که برای غذاهای شیرین و شور به ویژه در آسیا استفاده می شد، همچنین زعفران کاهش ۳۶.۳ درصدی، وانیل کاهش ۳۰.۲ درصدی و جوز هندی کاهشی بالغ بر ۲۵درصد را تجربه کرده است.
بر اساس این گزارش یکی از با ارزش ترین ادویه های صادراتی از نظر قیمت فروش هر واحد در مدت نامبرده زعفران است که در این میان سه صادرکننده زعفران پیشرو ایران، اسپانیا و افغانستان هستند. به نحوی که طبق گزارشات جهانی این ۳ کشور مسئول ۸۷.۴ درصد از ارزش کل ادویه های خرد شده یا آسیاب شده در طول سال ۲۰۲۳ بوده اند که نسبت به سال ۲۰۲۲ این میزان ۸۲.۳ درصد بوده است.