اسماعیل کوثری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، در خصوص مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و با اشاره به مواضع گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با مذاکره با آمریکا، اظهار کرد: رهبر انقلاب پیشتر دیدگاههای مهمی در مورد مذاکره ابراز کرده بودند و اکنون نیز در اصل، دیدگاهشان تغییری نکرده است. نامهای از رئیسجمهور معاملهگر آمریکا یعنی ترامپ که شهید سلیمانی او را قمارباز توصیف کرده بود، به وزارت امور خارجه رسید و پاسخ دادن به آن ضروری بود.
وی افزود: پس از دریافت نامه، برخی از مسئولین درخواست مذاکره دادند و سرانجام رهبری موافقت کردند که مذاکرات با شرایطی که ایران تعیین میکند، انجام شود. در پاسخی که وزارت امور خارجه به آمریکاییها داد، عدم اعتماد به طرف مقابل نیز لحاظ شده بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ثانیاً، رهبر معظم انقلاب تأکید کردند که امارات به عنوان میانجی پذیرفته نیست و مذاکرات باید از طریق عمان انجام شود. سوم اینکه هرگونه مذاکرهای باید غیرمستقیم باشد، یعنی با حضور یک فرد یا کشور ثالث که در این مورد عمان است. بنابراین، در دیدگاه رهبر انقلاب در مورد مذاکره با آمریکا تغییری ایجاد نشده است.
وی ادامه داد: رهبر انقلاب پس از درخواست برخی مسئولان، موافقت کردند که مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا انجام شود. با این حال، به آمریکاییها به هیچ وجه نمیتوان اعتماد کرد؛ اگر آنها بر خواستههای قبلی خود پافشاری کنند و تنها با قلدری و زیادهخواهی عمل کنند، روش همان روش پیشین خواهد بود، اما اگر سر عقل بیایند و منصفانه قضاوت کنند، مذاکره اشکالی ندارد و نتیجه آن برای مردم ما نیز مشخص خواهد شد.
مذاکره به شرط عقلانیت و کنار گذاشتن قلدری آمریکا مؤثر است
وی با بیان اینکه طبق تأکید رهبر انقلاب، در مذاکرات تنها موضوع هستهای مطرح است و هیچ موضوع دیگری در دستور کار نیست، گفت: آمریکاییها ما را تهدید کرده بودند، اما رهبر انقلاب تأکید کردند که با تهدید، ایران به خواستههای آنها تن نخواهد داد. همچنین هشدار داده شد که اگر آمریکا دست به اقدامی علیه جمهوری اسلامی ایران بزند، پاسخ محکمی دریافت خواهد کرد.
کوثری تاکید کرد: به هر روی، این مذاکرات غیرمستقیم آغاز شده و در جلسه اول روز شنبه، مقدمات آن بررسی شد و طرفین خواستههای خود را مطرح کردند. جمهوری اسلامی ایران خواستار برداشتن تحریمها است، چه تحریمهای رئیسجمهور آمریکا و چه تحریمهای کنگره؛ و این مسیر ادامه خواهد داشت.
وی افزود: با این حال، طبق نظر مقام معظم رهبری، هیچ تغییری در موضع ایران ایجاد نشده و به آمریکاییها نمیتوان اعتماد کرد، زیرا در این سالها چندین بار بدعهدی کردهاند. در نهایت اگر آمریکاییها سر عقل بیایند و از موضع قلدری خود پایین بیایند، مذاکره اشکالی ندارد.
اگر ماهیت شیطانی آمریکا تغییر کند، میتوان به مذاکرات خوشبین بود
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: به مذاکرات پیش رو خوشبین نیستیم، چون تجربه به ما نشان میدهد که آمریکاییها هرگز به قولها و تعهدات خود وفادار نیستند. حضرت امام میفرمودند که آمریکا «شیطان بزرگ» است و اگر این شیطان بزرگ روحیه، رفتار و گفتارش عوض شود، دیگر شیطان نیست و در آن صورت میتوان تا حدی خوشبین بود.
وی یادآور شد: برخی در داخل کشور میگویند که اگر رهبر انقلاب اجازه نمیداد، ما میتوانستیم مذاکره کنیم و مشکلات کشور را حل کنیم. بر همین اساس، رهبر انقلاب قبول کردند و فرمودند که بروید و ببینید به چه نتیجهای میرسید. بنابراین، ما هیچ راهی را برای مذاکره نبستیم، بلکه مقام معظم رهبری تأکید کردند که مذاکرات باید شرافتمندانه، هوشمندانه و بر اساس عزت ملی باشد.
مکانیسم ماشه؛ ابزار روانی یا واقعیت؟
کوثری در خصوص فعال شدن مکانیسم ماشه در برجام تا قبل از اکتبر ۲۰۲۵، تاکید کرد: مکانیسم ماشه بیشتر یک عبارت کلامی است و کارهایی که میتوانستهاند علیه ایران انجام دهند، را انجام دادهاند و به هیچ نتیجهای نرسیدهاند. حالا از این واژه که بیشتر شبیه یک عملیات روانی است تا واقعیت، استفاده ابزاری میکنند.
وی در مورد خروج ایران از انپیتی در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، خاطرنشان کرد: هر تصمیمی به زمان و مکان و رفتار طرف مقابل بستگی دارد و ما نیز برنامهریزی دقیقی داریم و نباید بر اساس ندانستنها پیشبینی یا اظهار نظر کنیم، بلکه باید پیش برویم و ببینیم آنها چه میگویند و چه میخواهند. در حال حاضر موضوعی که فقط هستهای است، باید دنبال شود و سپس تصمیم نهایی مشخص خواهد شد.