کد خبر: 20515
تاریخ و ساعت انتشار: 1404/02/25 09:52
منبع: rokhdadshahr.ir

تکان‌های میکروسکوپی اختروش‌ها با داده‌های گایا

پژوهشگر NANOGrav با استفاده از بیش از یک میلیون رصد تلسکوپ فضایی گایا، در صدد است حرکات جانبی و عمودی اختروش‌ها را برای آشکارسازی اثرات امواج گرانشی ثبت کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از ساینس دیلی، امواج گرانشی، انحنای فضا-زمان را تغییر می‌دهند و حاصل برخورد سیاه‌چاله‌های عظیم هستند، در سال ۲۰۲۳ تیم علمی NANOGrav موفق شد اثرات این امواج را از طریق تغییر در نور ساطع‌شده از تپ‌اخترها ثبت کند، اما دارلینگ به‌دنبال مشاهده اثرات سه‌بعدی این امواج، از جمله حرکات جانبی و عمودی، بر روی اجرام دوردست همچون اختروش‌ها است.

وی با استفاده از داده‌های تلسکوپ فضایی گایا، که از سال ۲۰۱۳ بیش از یک میلیون اختروش را رصد کرده، حرکات ظاهری این اجرام را با دقتی بسیار بالا بررسی کرده است، به گفته او در صورتی که امواج گرانشی موجب انحراف نوری اختروش‌ها شوند، می‌توان نشانه‌های آن را در تغییرات ظاهری موقعیت آن‌ها در آسمان مشاهده کرد.

دارلینگ پژوهشگر این حوزه می‌گوید: اگر میلیون‌ها سال عمر می‌کردیم، ممکن بود اختروش‌ها را ببینیم که به شکلی بسیار آهسته و غیرقابل مشاهده تکان می‌خورند، اما با داده‌های گسترده‌ی گایا، این احتمال وجود دارد که بتوانیم این حرکت‌های میکروسکوپی را تشخیص دهیم.

وی افزود: اگر بتوانیم میلیون‌ها اختروش را ببینیم، به احتمال‌زیاد خواهیم توانست سیگنال‌های امواج گرانشی را در دل این داده‌های عظیم کشف کنیم.

هرچند هنوز شواهد قطعی برای اثبات تأثیر امواج گرانشی بر اختروش‌ها مشاهده نشده، اما این روش جدید می‌تواند در آینده‌ای نزدیک (پس از انتشار داده‌های جدید مأموریت گایا در سال ۲۰۲۶) به نتایجی چشمگیر منتهی شود.

منبع: imna-866078

1404/02/25 09:52
بازگشت