کد خبر: 20532
تاریخ و ساعت انتشار: 1404/02/25 15:45
منبع: rokhdadshahr.ir

پکن: توافق لندن و واشنگتن، مقدمه حذف محصولات چینی از زنجیره تأمین است

توافق تجاری بریتانیا با آمریکا به‌دلیل مفاد امنیتی آن، اعتراض چین را در پی داشته و آن را تلاشی برای حذف محصولات چینی از بازار غرب می‌داند.

به گزارش بازار به نقل از گاردین، چین نسبت به توافق تجاری جدید بریتانیا با آمریکا هشدار داده و لندن را متهم کرده است که در اقدامی هماهنگ با واشنگتن، شرکت‌های بریتانیایی را ناچار خواهد کرد تا محصولات چینی را از زنجیره تأمین خود کنار بگذارند.

توافق تجاری بریتانیا و آمریکا که هفته گذشته امضا شد، امتیازاتی محدود در زمینه کاهش تعرفه‌های صادرات خودرو و فولاد بریتانیا به آمریکا ارائه می‌دهد؛ اما تنها به شرطی که بریتانیا با الزامات سخت‌گیرانه امنیتی ایالات متحده همراه شود. این شرایط شامل بررسی دقیق زنجیره‌های تأمین و ساختار مالکیت شرکت‌هاست – اقدامی که به طور گسترده به‌عنوان هدف‌گیری نقش چین تفسیر شده است.

پکن این توافق را ناقض اصل بی‌طرفی در توافقات بین‌المللی دانسته و اعلام کرده چنین توافق‌هایی نباید علیه منافع کشورهای ثالث تنظیم شود. وزارت خارجه چین در بیانیه‌ای به فایننشال تایمز گفت: همکاری میان کشورها نباید علیه منافع طرف‌های ثالث یا به زیان آنها باشد.

چین نگران است که مفاد این توافق برای تحت فشار قرار دادن متحدان آمریکا طراحی شده باشد تا آنها را به حذف محصولات چینی وادار کند؛ اقدامی که عملاً به انزوای اقتصادی پکن خواهد انجامید.

در پاسخ، چین راهبرد «گردش دوگانه» را با قدرت بیشتری پیگیری می‌کند؛ راهبردی که هدف آن تقویت تولید داخلی و افزایش تاب‌آوری اقتصادی است. شرکت‌های دولتی ترغیب شده‌اند تا قطعات خود را به‌صورت داخلی تأمین کنند و وزارتخانه‌ها نیز حمایت از تولید پیشرفته و فناوری سبز را در دستور کار قرار داده‌اند.

طبق توافق جدید، آمریکا پذیرفته است تعرفه ۲۷.۵ درصدی صادرات خودروهای بریتانیایی را به ۱۰ درصد کاهش دهد، اما فقط برای سهمیه‌ای معادل ۱۰۰ هزار خودرو در سال. همچنین تعرفه‌های صادرات فولاد و آلومینیوم بریتانیا به آمریکا برداشته شده، مشروط بر آنکه شرکت‌های بریتانیایی معیارهای امنیتی سخت‌گیرانه آمریکا، از جمله شفافیت در زنجیره تأمین و مالکیت خارجی، را رعایت کنند – الزاماتی که به‌طور غیرمستقیم مشارکت چین را محدود می‌کنند.

این توافق همچنین شامل تسهیل صادرات گوشت گاو و اتانول آمریکا به بریتانیا و تعهد به همکاری بیشتر در حوزه داروسازی و تولید پیشرفته است، که همگی منوط به پایبندی بریتانیا به الزامات امنیتی آمریکاست.

زمان امضای این توافق از آن جهت حساس تلقی می‌شود که دولت استارمر به دنبال بهبود روابط با چین است. با وجود تنش‌ها، دفتر نخست‌وزیری بریتانیا اعلام کرده این توافق برای حفظ اشتغال و حمایت از کسب‌وکارهای بریتانیایی ضروری است.

سخنگوی دولت بریتانیا نیز با تأکید بر رویکردی عمل‌گرایانه گفت: تجارت و سرمایه‌گذاری با چین همچنان برای بریتانیا اهمیت دارد.

در اوایل سال جاری، ریچل ریوز، وزیر دارایی بریتانیا، برای ازسرگیری گفت‌وگوهای اقتصادی و مالی متوقف‌شده، به پکن سفر کرده بود.

با این حال، مقام‌های چینی دیگر نیز مفاد توافق را هدف انتقاد قرار دادند و آن را تضعیف‌کننده تلاش‌ها برای احیای روابط دوجانبه دانستند. ژانگ یانشنگ، پژوهشگر ارشد آکادمی تحقیقات کلان اقتصادی چین، گفت که اقدامات بریتانیا در حق چین منصفانه نیست. او برخی مفاد این توافق را «قرص‌های سمی» خواند که به‌مراتب بدتر از تعرفه‌ها هستند.

منبع: tahlilbazaar-341748

1404/02/25 15:45
بازگشت