به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، زمانی که آسمان ایران، شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی را برای همیشه در آغوش گرفت، نه تنها یک رئیسجمهور بلکه نمادی از صداقت، ایثار و خدمت به مردم به شهادت رسید، این فقدان بزرگ، جامعه فرهنگی و ادبی استان اردبیل را به تحرک وا داشت، جایی که شاعران با زبان شعر، به پاسداشت جانفشانیهای شهید رئیسی و دیگر شهدای خدمت پرداختند.
شعرهای آنان روایتگر مقاومت در برابر سختیها، امید به فردایی روشن و تبلور ارزشهایی است که این شهید بزرگ در طول دوران مسئولیت خود در قامت یک رئیسجمهور به آن پایبند بود.
این گزارش از عمق دل شاعران اردبیلی حکایت میکند، از شور و ارادتی که که در قالب کلمات، یاد و راه شهدای خدمت را برای همیشه زنده نگه میدارد.
پری قدیمی، شاعر و فعال ادبی اردبیل با بیان اینکه شهید آیتالله رئیسی را با ویژگیهای بارز و الهامبخش بسیاری میشناسم، به خبرنگار ایمنا میگوید: صداقت و راستگویی ایشان در کلمات و اعمالشان، مخاطبان آثار من را به حقیقت و واقعیتهای زندگی نزدیکتر میکند.
وی میافزاید: همچنین شخصیت مقاوم و ایستاده ایشان در برابر چالشها به من الهام میدهد که در اشعارم به مبارزه و استقامت بپردازم و روح امید و پایداری را به تصویر بکشم.
قدیمی با بیان اینکه بر شمردن ویژگیهای چنین شخصیتهایی به مخاطبان کمک میکند تا در شرایط دشوار زندگی به روشنی و امید توجه داشته باشند، ادامه میدهد: شهید آیتالله رئیسی به ما یادآوری میکند که صداقت، مقاومت و عشق به وطن میتواند کلمات را به عمل تبدیل کند و روحیه مثبت را در دلها به وجود آورد، امید دارم آثار من نیز این پیام را به مخاطبان منتقل کند.
وی میگوید: مدیریت شهید آیتالله رئیسی به عنوان یک شخصیت برجسته در کشور با ویژگیهایی چون تلاش شبانهروزی و میدانداری در صحنه به وضوح قابل مشاهده است و این ویژگیها میتواند در شعر و آثار هنری به شیوههای مختلفی بازتاب پیدا کند، مفهوم تلاش در شعر میتواند نمادی از کوشش و پایداری باشد و روحیه سرسختی و امید را در مخاطب به وجود آورد.
خلاقیت و نوآوری شهید رئیسی میتواند در هنر تجلی پیدا کند
این بانوی شاعر ادامه میدهد: میدانداری ایشان به شاعران این امکان را میدهد که به نوشتن اشعاری بپردازند که افراد را به کنشگری و تأمل در رویارویی با چالشهای زندگی تشویق کند، علاوه بر این، خلاقیت و نوآوری شهید رئیسی نیز میتواند در هنر تجلی پیدا کند و با استفاده از اشکال و مضامین نوین، دغدغههای جامعه را از منظر تازهای بررسی کرده و پیامهای قدرت و امید را منتقل کند.
فعال حوزه فرهنگی اردبیل تصریح میکند: ویژگیهای مدیریتی ایشان نه تنها به خودشان مربوط میشود، بلکه به ما الهام میدهد تا در آثار هنریمان به جستوجوی حقیقت، تلاش و نوآوری پرداخته و ارزشها و روحیه مثبت را در جامعه ترویج دهیم.
وی با بیان اینکه بزرگداشت شهدای خدمت از جمله شهید آیتالله رئیسی، به ما یادآوری میکند که فداکاری و ایثار آنها نهتنها بیانگر وظیفه انسانی، بلکه الهامبخش نسلهای آینده برای خدمت به مردم است، میگوید: در دنیای امروز که ارزشها گاهی تحت تأثیر فرهنگ فردگرایانه قرار میگیرند، زنده نگهداشتن یاد این شهدا اهمیت فراوانی دارد، برای این منظور، جامعه باید با ترویج فرهنگ ایثار از طریق آموزش و برگزاری مراسم یادبود، ایجاد فضاهای فرهنگی و حمایت از فعالیتهای اجتماعی، یاد آنها را در دلها زنده نگه دارد.
قدیمی، تصمیم به سرودن شعری در بزرگداشت شهدای خدمت را نتیجه صحبت یک سخنران در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت میداند و میافزاید: گفته این سخنران مبنی بر اینکه ما باید به یاد شهدای خدمت بایستیم و از آنها درس بگیریم، جرقهای شد برای سرودن شعر؛ روی دوشش دو بال بود / تا اعجاز عشق / به جای دست بریدهاش / طلوع کند پشت پرچینهایی که / باید خودشرا با خدا / معامله میکرد / قاب سینهاش / را دور زد / از نقطهای که / از گریهای کودکانه / شروع میشد / تا همینجایی که / خون داشت بی مهابا لبخند میزد..../ پیکر پاره پارهای که / به خاک میافتاد / تسبیحی که از قنوت فرشتهها / دانه دانه میشد / محراب ِ نقاشیهای رنگارنگ ِ یک فاجعه و آسمان، تصویر سپیدی بود از جنون / شهادت روی پیشانی مردی که / از ملک سلیمان ِ نگاهش / چیزی نگذشته بود… / که چشمهایش به سمت وطن ماند… / و بوی پیراهنی که باد به سمت کربلا میبرد.......
آسمانی در آسمان، روایتی شاعرانه از شهادت
زهرا بهرامیدوست، شاعر و معلم اردبیلی نیز با روایتی شاعرانه به شهادت رئیسجمهور پرداخته و شعری سروده است که با این بیت آغاز میشود: «آسمان، آسمان را میکشد / ترس فریاد میکشد / زمین بغضش میگیرد / آتش به راه میافتد / سبزینهها رنگ پریده / و مرزها بیخواب میشوند / میترسم ستارهها ترس را دیده / چشمک نمیزنند»
وی با بیان اینکه شهید رئیسی یکی از شخصیتهای مذهبی و معنوی جامعه بودند که با رویکرد معنوی خود در پی پیشبرد اهداف نظام قدم برداشتند، به خبرنگار ایمنا میگوید: مخاطبان و همراهان شهید رئیسی با امید در راه حل معضلات جامعه به ایشان چشم دوخته بودند که ناگهان آسمانی شدند و فرصت تحقق آرزوهایشان فراهم نشد.
این شاعر اردبیلی میافزاید: بدون شک شهید رئیسی در تمام لحظات فعالیت خود در حال مبارزه با کمبودها، معضلات، موانع و مشکلات بود و مردم ایران عمیقاً شکرگزار زحماتشان هستند، نام شهید رئیسی در خاطر مردم به عنوان مظلومترین رئیسجمهور ثبت شده است.
بهرامیدوست با اشاره به شعری که برای شهید رئیسی سروده است، ادامه میدهد: در ابتدای شعر نوشتهام که آسمان آسمان را میکشد، منظور من از آسمان، شهید رئیسی است، ایشان از نظر جایگاهی که داشتند، در حکم آسمان ایران بودند و در واقع در آسمان ایران به مقام شهادت نائل آمدند.
وی با بیان اینکه باید به هنر به عنوان یک ابزار قوی نگاه کرد و اگر شهدا هنوز در یادها زندهاند، به خاطر شعرها، داستانها، خاطرات و سرودههایی است که تولید شدهاند، میگوید: من به عنوان معلم و شاعر از فعالیت در این عرصه خوشحالم و بر این باور هستم که به تمام شهدای بزرگوار این مرز و بوم، چه شهدای آسمانی و چه شهدای زنده جامعه، مدیون هستیم.
به گزارش ایمنا، شاعران اردبیلی با بهرهگیری از زبان شعر، کوشیدند نه تنها به سوگ بنشینند، بلکه در میان اشکها، بذر امید و روشنایی بکارند؛ آنان ثابت کردند که شعر نه تنها تجلی احساس، بلکه ابزاری برای ساختن جامعهای مسئول، بیدار و پایدار است.
در بزرگداشت شهدای خدمت، هنر نقش اساسی دارد و اردبیل با شاعرانی چنین دغدغهمند، بار دیگر به عنوان نگهبان واژههای مقدس فداکاری، صداقت و عشق به وطن درخشید.