به گزارش اکوایران، دود مداوم ناشی از رهگیری موشکها بر فراز بخشهای شمالی سرزمینهای اشغالی و شلیک حملات هوایی در جنوب لبنان، نشانههایی واضح از ترس از گسترش جنگ غزه به درگیری گستردهتر است، که به گفته تحلیلگران خطراتی برای هر دو طرف به همراه دارد.
تهدیدهای صریح
تهدیدهای صریح روز چهارشنبه سید حسن نصرالله، رهبر حزبالله مبنی بر اینکه هیچ کجای اسرائیل در صورت وقوع جنگ امن نخواهد بود و حتی قبرس و دیگر بخشهای دریای مدیترانه در معرض خطر قرار خواهند گرفت، آخرین درگیری لفظی طرفین بود.
به گزارش رویترز، از زمان آغاز جنگ غزه در ماه اکتبر، حزبالله برای همبستگی با متحد فلسطینی خود، حماس، موشکهایی را به سوی اسرائیل شلیک کرده است و دهها هزار اسرائیلی را مجبور به ترک سکونتگاههای خود کرده است، جایی که فشارهای سیاسی برای اقدامات سختتر در حال افزایش است. دهها هزار لبنانی نیز در پی حملات اسرائیل در جنوب لبنان خانههای خود را ترک کردهاند.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، با نگرانی از خطر سوق به سمت جنگی که میتواند در سراسر منطقه گسترش یابد، نماینده ویژه خود، آموس هوخشتاین را به خاورمیانه فرستاد تا دور جدیدی از دیپلماسی را در این هفته آغاز کند و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، به مقامات اسرائیلی گفت که از تشدید بیشتر تنش خودداری کنند.
روز پنجشنبه، جتهای اسرائیلی اهدافی را در جنوب لبنان مورد هدف قرار دادند و یک نیروی حزبالله را که به عنوان فرمانده عملیات این گروه در منطقه جوعیه معرفی میشد، کشتند. حزبالله جان باختن این رزمنده را تائید کرد، اما او را به عنوان یک فرمانده معرفی نکرد. این گروه پس از توقفی کوتاه در تعطیلات عید قربان، دهها موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد.
گزینههای بد، سئوال بزرگ
اورنا میزراهی، یکی از مقامات سابق شورای امنیت ملی اسرائیل گفت: «هیچ یک از گزینهها خوب نیست، اما سوال بزرگ این است که اسرائیل چقدر میتواند تحت این حمله متضرر شود؟ من فکر میکنم اسرائیل میلی برای وارد شدن به جنگ ندارد، اما این امکان وجود دارد که ما به آن سمت برویم».
در لبنان، اظهارات نصرالله بسیاری را برای یک جنگ گستردهتر آماده کرد. اما برخی از دیپلماتها و تحلیلگران گفتند که تهدیدهای او تلاشی برای مطابقت با لفاظیهای فزاینده اسرائیل است.
هوبرت فاوستمن، تحلیلگر سیاسی و استاد تاریخ و روابط بینالملل در دانشگاه نیکوزیا گفت: «از نظر من، اکنون این بخشی از یک استراتژی بازدارنده است». فاستمن افزود: «خطر تشدید رویارویی اسرائیل با حزبالله و یک جنگ همه جانبه و تمام عیار وجود دارد، که فکر نمیکنم حزبالله آن را بخواهد. حزب الله نشان داده که به دنبال درگیری گستردهتر نیست، حتی با وجود اینکه به طور پیوسته از تسلیحات قویتر استفاده میکند».
غزه دیگر؟
در حالی که اسرائیل مدعی قدرتمندترین ارتش در خاورمیانه است، حزبالله هزاران نیرو دارد که بسیاری از آنها در جنگ داخلی سوریه تجربه دارند، و زرادخانهای متشکل از دهها هزار موشک که قادرند شهرهای سراسر اسرائیل را هدف قرار دهند.
این گروه همچنین دارای ناوگان بزرگی از پهپادها است که به نظر میرسد یکی از آنها این هفته پرواز طولانیتری بر فراز شهر بندری حیفا انجام داده که بر تهدید بالقوه برای زیرساختهای اقتصادی کلیدی از جمله سیستمهای برق تاکید میکند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هشدار داده که در صورت وقوع جنگ، اسرائیل بیروت را به غزه تبدیل خواهد کرد. اما تشدید تنش گستردهتر میتواند سیستم دفاع موشکی معروف گنبد آهنین اسرائیل را نیز تحت تأثیر قرار دهد که تاکنون اکثر صدها موشک شلیک شده توسط حزبالله را رهگیری کرده است.
به گفته ست جی جونز، تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن «احساس من این است که حزبالله حس میکند اهرمی بر اسرائیلیها دارد، زیرا تشدید جنگ - به همان اندازه که ممکن است در لبنان و سوریه آسیب وارد کند - باعث ایجاد وحشت در اسرائیل میشود. مقابله با زرادخانه موشکی گستردهای که از شمال میآید برای پدافند هوایی اسراییل امری جدی خواهد بود. این یک مشکل بزرگ خواهد بود».
دستورات عملیاتی
برای هفتهها، فرماندهان اسرائیلی تمرینها و ارزیابیهای آموزشی را برای آمادهسازی برای آنچه که ارتش آن را «واقعیتی که در آن باید در مقیاسی متفاوت در شمال بجنگیم» برگزار میکنند.
نبرد در غزه، صحنه اصلی جنگ از زمان حملات حماس به اسرائیل در 7 اکتبر، ادامه دارد و مقامات اسرائیلی ارزیابی کردهاند که تا پایان مرحله اصلی نبرد هفتهها باقی مانده است.
بسیاری از واحدها پس از نبردهای شدید در غزه نیاز به استراحت و بازسازی دارند، اما این هفته، فرماندهی شمالی ارتش اعلام کرد که طرحهای عملیاتی برای حمله به لبنان را تایید کرده است.
الی کوهن وزیر انرژی روز پنجشنبه گفت ارتش با مقامات انرژی برای اطمینان از حفاظت از زیرساختهای راهبردی برق اسرائیل کار میکند و گفت که اسرائیل به شدت به هر حملهای علیه خود پاسخ خواهد داد.
زیرساختهای لبنان در حال حاضر فلج شده، که نتیجه چندین دهه دولت ضعیف و درگیریها، از جمله با اسرائیل است.
اسرائیل در گذشته تجربه سختی در لبنان داشته است. پس از تهاجم نیروها در سال 1982، پس از جنگی که موجب به وجود آمدن حزب الله بود، آنها نزدیک به دو دهه در یک منطقه بیطرف گیر افتاده بودند. جنگ دوم در سال 2006، پس از دستگیری دو سرباز اسرائیلی توسط حزبالله آغاز شد و این جنبش را کیلومترها فراتر از خط آتشبس مورد توافق سازمان ملل در رودخانه لیتانی قرار داد و بهطور پیوسته تقویت کرد.
اما فشار سیاسی بر نتانیاهو با شروع تابستان افزایش یافته و هیچ نشانهای از بازگشت زندگی به حالت عادی بیش از هشت ماه پس از آغاز درگیری وجود ندارد. دهها شهر در نزدیکی مرز لبنان خالی از سکنه هستند و حدود 60000 نفر به مناطق اسکان موقت منتقل شدهاند و خیابانهای خالی با ساختمانهایی که گهگاه در اثر شلیک موشک آسیب میبینند، باقی ماندهاند. حدود 90000 نفر نیز از جنوب لبنان گریختهاند.
ساریت زهاوی، یک مقام سابق اطلاعات نظامی اسرائیل که یک اتاق فکر متخصص مرزهای شمالی اسرائیل را اداره میکند، گفت که پس از ترومای اسرائیل در 7 اکتبر، تعداد کمی از کسانی که خانههای خود را ترک کردهاند، در حالی که حزب الله در مرز آنجا مستقر است، آماده بازگشت خواهند بود. به مدت 17 سال، ما هیچ کاری در برابر تهدید انجام ندادیم و اکنون مقابله با آن هزینه بسیار بالایی دارد.»
منبع: ecoiran-65965