به گزارش اکوایران، پس از ماهها مذاکره دردناک، به نظر میرسد که دولت بایدن به توافق آتشبسی نزدیک شده که نبردهای بزرگ در غزه را متوقف میکند، برخی از اسرای اسرائیلی را آزاد میکند و کمکهای بشردوستانه را برای غیرنظامیان ناامید فلسطینی افزایش میدهد.
یک مقام ارشد آمریکایی روز چهارشنبه گفت که «چارچوب مورد توافق قرار گرفته است» و طرفین اکنون «در حال مذاکره درباره جزئیات نحوه اجرای آن هستند.» برای دستیابی به این توافق، برت مک گورک، مشاور خاورمیانه و ویلیام جی. برنز، مدیر سیا، از نوامبر به پایتختهای منطقه رفتند.
به نوشته واشنگتنپست، مقامات آمریکایی هشدار میدهند که اگرچه چارچوب موجود است، اما احتمالاً توافق نهایی قریبالوقوع نیست و جزئیات پیچیده هستند و کار کردن بر روی آنها به زمان نیاز دارد.
اگر بتوان به توافق نهایی دست یافت، این امر به منزله تاییدی برای دیپلماسی صبورانه بایدن خواهد بود که تلاش کرده تعادل را بین نقش آمریکا به عنوان صلحساز [ظاهری] در خاورمیانه با حمایت نظامی قوی از اسرائیل برقرار کند. این همچنین یک لحظه بالقوه برای رئیس جمهور آمریکا ایجاد میکند و به او فرصت میدهد تا با افتخار از تلاش خود برای دور دوم عقبنشینی کند یا برعکس، تلاش خود را بیشتر کند.
مانند اکثر توافقنامههای صلح، این توافق تا حدی نشاندهنده فرسودگی هر دو طرف است. پس از 9 ماه جنگ، اسرائیل میخواهد به نیروهای خود استراحت داده و برای درگیریهای احتمالی با دیگر شاخههای محور مقاومت آماده شود. به ادعای یکی از مقامات آمریکایی، حماس در سنگر زیرزمینی خود در شرایط بدی است و مهمات و ذخایر کم است. این گروه همچنین با فشار فزایندهای از سوی فلسطینیهایی مواجه است که به طور فزایندهای خواستار آتشبس هستند.
این توافق که روز چهارشنبه توسط مقامات آمریکایی تشریح شد، حل سه مرحلهای درگیری را پیشبینی میکند. نخست آتشبس شش هفتهای است که طی آن حماس 33 اسیر اسرائیلی را آزاد میکند، از جمله تمام زندانیان زن، همه مردان بالای 50 سال و همه مجروحان. اسرائیل صدها فلسطینی را از زندانهای خود آزاد میکند و نیروهای خود را از مناطق پرجمعیت به سمت مرزهای شرقی غزه خارج میکند. کمکهای بشردوستانه سرازیر میشود، بیمارستانها تعمیر میشوند و خدمه شروع به پاکسازی آوار میکنند.
سد مانع، منطقه انتقال بوده است که در آن حماس سربازان مردی را که به عنوان اسیر باقی ماندهاند آزاد میکند و هر دو طرف با «خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه» با «پایان دائمی خصومتها» موافقت میکنند. هر طرف میترسد که طرف مقابل از توقف اولیه برای مسلح شدن مجدد و بازگشت به نبرد استفاده کند. و اسرائیل میخواهد مطمئن شود که به هدف اصلی خود یعنی ممانعت مجدد حماس از حکومت بر غزه دست یافته است.
این پیشرفت اخیراً زمانی رخ داد که حماس از تقاضای خود برای تضمین کتبی برای پایان دائمی جنگ کوتاه آمد. در عوض، زبان اطمینان بخش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد را که ماه گذشته تصویب شد و توافق مورد مذاکره با آمریکا را تایید کرد، پذیرفت. در قطعنامه سازمان ملل آمده است: «اگر مذاکرات برای مرحله اول بیش از شش هفته طول بکشد، آتشبس تا زمانی که مذاکرات ادامه دارد ادامه خواهد داشت.» میانجیهای آمریکایی، قطری و مصری «برای اطمینان از ادامه مذاکرات تا دستیابی به همه توافقها و آغاز فاز دوم تلاش خواهند کرد.»
بر اساس ادعای واشنگتنپست، اسرائیل و حماس هر دو پذیرفتن طرح «حکومت موقت» را که با فاز 2 آغاز میشود، که در آن نه حماس و نه اسرائیل بر غزه حکومت نخواهند کرد، اعلام کردهاند. امنیت توسط نیرویی که توسط ایالات متحده آموزش دیده و توسط متحدان میانه رو عرب حمایت میشود، تامین خواهد شد که از یک گروه اصلی متشکل از حدود 2500 حامی تشکیلات خودگردان فلسطینی در غزه که قبلا توسط اسرائیل بررسی شدهاند، تامین میشود. یک مقام آمریکایی گفت که حماس به میانجیها گفته است که «آماده است اختیارات خود را به ترتیبات حکومت موقت واگذار کند.»
با گسترش امنیت در غزه پس از جنگ، طرح صلح مرحله سوم را پیشبینی میکند که قطعنامه سازمان ملل آن را «طرح بازسازی چند ساله» توصیف میکند.
با نزدیکتر شدن میانجیهای آمریکایی به نهایی کردن این توافق، از شرکای دیپلماتیک خود، قطر و مصر کمکهای مهمی دریافت کردند. قطر برای تحت فشار گذاشتن حماس به نمایندگان این گروه گفت که در صورت رد این پیمان نمیتوانند در دوحه بمانند. مصر با پذیرش پیشنهاد مبتکرانه ایالات متحده برای مسدود کردن هرگونه تونل جدید در سراسر مرز بین مصر و غزه پس از خروج نیروهای اسرائیل، در آخرین لحظه کمک کرد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، که به عنوان یک مخاطب کلیدی در مذاکرات ظاهر شده است، روز چهارشنبه بیانیهای صادر کرد و به «پیشرفت با مصر» به طرحی اشاره کرد که «تلاشهای قاچاق را متوقف میکند و عرضه احتمالی منابع حماس را قطع میکند.»
اگر توافق آتشبس محقق شود، راه را برای دو تغییر عمده دیگر در چشم انداز خاورمیانه - شامل لبنان و عربستان سعودی - باز خواهد کرد که میتواند خطر یک جنگ گستردهتر را کاهش دهد.
لبنان اعلام کرده است که پس از آتش بس غزه، بستهای را تأیید میکند که شامل عقبنشینی نیروهای حزبالله از شمال از مرز تا نزدیکی رودخانه لیتانی است. این توافق همچنین شامل پذیرش تغییرات مرزی توسط اسرائیل که حزبالله مدتهاست خواستار آن بوده و سایر اقدامات اعتمادساز برای پایان دادن به تبادل موشکی مرگبار بین دو طرف خواهد بود.
چارچوب لبنان توسط آموس هوخشتاین، یکی از اعضای ستاد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، مذاکره شده است. هوخشتاین به جای گفتگوی مستقیم با حزبالله، که بر بیروت تسلط دارند، با نبیه بری، رئیس شیعه پارلمان لبنان و یکی از متحدان کلیدی حزبالله دیدار کرده است.
به گفته یک مقام آمریکایی، آخرین امتیاز احتمالی آتشبس غزه این است که عربستان سعودی اعلام کرده است که آماده است برای عادیسازی روابط با اسرائیل پیش برود. ریاض به عنوان بخشی از چنین توافقی خواهان راهی به سوی تشکیل یک کشور فلسطینی است، اما این موضوع در حال حاضر برای اسرائیل آسیب دیده بسیار دور است. نهایی کردن عادی سازی نیازمند زمان و ظرافت دیپلماتیک است.
جنگ غزه یک کابوس برای همه نیروها بوده است، از حمله هولناک حماس در 7 اکتبر گرفته تا عملیات تلافیجویانه اسرائیل که دهها هزار فلسطینی را کشت. برای بایدن، که تلاش کرد حتی زمانی که با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر بر سر تلفات غیرنظامی جنگ درگیر شد، متحد سرسخت اسرائیل بماند، این یک آزمون سخت بود.
همانطور که فرد ایکله، استراتژیست در مورد ویتنام نوشت: «هر جنگی باید پایان یابد.» غزه تمام نشده است اما همانطور که یکی از مقامات کاخ سفید اواخر روز چهارشنبه گفت: «به امید موفقیت.»
منبع: ecoiran-67195