به گزارشاکوایران، سخنگوی دفتر نخستوزیری مجارستان گفت که ویکتور اوربان، نخستوزیر این کشور در دیدار روز پنجشنبه خود با دونالد ترامپ در مورد «احتمالات صلح» در اوکراین گفتوگو کرد.
به نوشته رویترز، دفتر نخستوزیر مجارستان اعلام کرد که در راستای تلاشهای اوربان برای برقراری آتشبس در اوکراین، او و ترامپ در عمارت مارآلاگو دیدار کردند.
در دو هفته گذشته، اوربان با بازدیدهای غیرمنتظره از کییف، مسکو و پکن برای پیشبرد «مأموریت صلح» خود، خشم متحدان ناتو را برانگیخت. به خصوص، دیدار او با ولادیمیر پوتین موجب عصبانیت برخی از اعضای ناتو شد. آنها گفتند که این سفر به پوتین مشروعیت بخشیده، در حالی که غرب میخواهد او را به خاطر جنگش در اوکراین منزوی سازد.
پیش از سفر به مسکو، اوربان در کییف توقف داشت، اما ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که نخستوزیر مجارستان در مورد مأموریتش در روسیه چیزی به او نگفت. زلنسکی همچنین جاهطلبی اوربان برای بازیگری نقش میانجی را رد کرد. زلنسکی پیشتر در کنفرانسی خبری حاشیه نشست سران ناتو گفت: «همه رهبران نمیتوانند مذاکره کنند. برای این کار به قدرت نیاز دارید».
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز در پاسخ به ابتکار عمل اوربان گفت که اوکراین حق دارد تا از هر تلاشی برای مذاکره در مورد صلح، بدون مشارکت کییف نگران باشد. سالیوان افزود: «هر ماجراجویی بدون رضایت یا حمایت اوکراین انجام شود، مطابق با سیاست خارجی ایالات متحده نیست».
مأموریت صلح اوربان بسیاری از اعضای اتحادیه اروپا را که مجارستان در ابتدای این ماه ریاست دورهای آن را بر عهده گرفت، عصبانی کرده است.
اوربان در نشست سران ناتو که توسط جو بایدن برگزار شد نیز شرکت کرد. علیرغم مخالفت هیئت مجارستانی با مواضع کلیدی ناتو، آنها مانع از اقدامات آتی این ائتلاف نشدند.
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان در روز چهارشنبه به رویترز گفت که مجارستان معتقد است که دومین دوره ریاستجمهوری ترامپ امیدها برای صلح در اوکراین را تقویت میکند. به گفته سییارتو، اوربان امیدوار بود که از طریق مذاکرات صلح با حضور روسیه و اوکراین به جنگ پایان دهد.
ترامپ گفته که سریعاً جنگ را پایان خواهد داد. او برنامه دقیقی برای رسیدن به آن ارائه نکرده، اما رویترز در ماه گذشته گزارش داد که مشاوران رئیسجمهور سابق طرحی را برای پایاندادن به جنگ به او ارائه کرده بودند که بخشی از آن، کمکهای آینده به کییف را مشروط به پیوستن اوکراین به مذاکرات صلح میکرد.
در چند ماه گذشته، مقامات خارجی مرتباً به دنبال دیدار با ترامپ و مشاوران کلیدیش برای گفتگو در مورد سیاست خارجی او در صورت شکست بایدن در انتخابات ۵ نوامبر بودهاند. نظرسنجیها نشان میدهد که ترامپ در حال افزایش برتری خود نسبت به بایدن است. این هفته، رویترز گزارش داده بود که کیث کلوگ، یکی از مشاوران رئیسجمهور سابق آمریکا با چندین مقام عالیرتبه خارجی در حاشیه نشست ناتو دیدار کرده است.
خشم غربیها
در حالی که سایر رهبران در افتتاحیه نشست روز پنجشنبه ناتو در مورد اوکراین با هم مشغول گفتگو بودند، اوربان به تنهایی نشسته بود و منزوی به نظر میرسید. دو دیپلمات اروپایی به رویترز گفتند که متحدان ناتو از اقدامات اوربان در حاشیه این نشست عصبانی هستند، اما تأکید کردند که او مانع اقدامات ناتو در مورد اوکراین نشده است.
رهبران متعدد اتحادیه اروپا صراحتاً اعلام کردند که اوربان در بحثهای خود درباره جنگ اوکراین نماینده این اتحادیه نیست. الکساندر استوب، رئیسجمهور فنلاند گفت: «من فکر نمیکنم گفتوگو با رژیمهای اقتدارگرایی که قوانین بینالمللی را نقض میکنند، فایدهای داشته باشد».
ناتو جای این کارها نیست!
رویترز همچنین گزارش داد که مجارستان در قبال چین نیز از موضع متحدان خود در ناتو فاصله گرفت. اعضای این ائتلاف میگویند که پکن تسهیلکننده تلاشهای جنگی روسیه و تهدیدی برای امنیت به شمار میرود. روز پنجشنبه، سییارتو گفت که مجارستان تمایلی ندارد ناتو به یک بلوک «ضدچینی» تبدیل شود و از چنین رویکردی حمایت نخواهد کرد.
او در حاشیه نشست سران ناتو در واشنگتن همچنین گفت که پذیرش اوکراین در این اتحادیه نظامی، وحدت گروه را تضعیف میکند.
پیشنویس بیانیه نهایی نشست چین را تسهیلکنندهای قاطع برای تلاش جنگی روسیه در اوکراین توصیف کرده و گفت که پکن همچنان به ایجاد چالشهای اساسی برای اروپا و امنیت ادامه میدهد. چین این بیانیه را مغرضانه و «اختلافساز» خواند.
سییارتو در پاسخ به سؤالی در مورد تلاش های ناتو برای ایجاد اتحاد در منطقه هندو-اقیانوسیه گفت: «ناتو یک ائتلاف دفاعی است. ما نمیتوانیم آن را به یک بلوک ضدچینی تبدیل کنیم».
چین شریک تجاری و سرمایهگذاری مهمی برای مجارستان است. سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال کاهش وابستگی به پکن هستند.
پس از سفر به کییف و مسکو، اوربان در روز دوشنبه با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین دیدار کرد تا در مورد طرح صلح خود برای اوکراین گفتگو کند.
در نشست سران ناتو، رهبران بر حمایت خود از اوکراین صحه گذاشته و پیشنویس بیانیه نشست نیز حمایت از مسیر عضویت اوکراین در ناتو را تکرار کرد.
اما سییارتو هشدار داد: «پذیرش اوکراین نه تنها اتحاد این ائتلاف را تقویت نمیکند، بلکه آن را ضعیف میسازد، زیرا دیدگاههای کاملاً متفاوتی درباره عضویت کییف وجود دارد. عضویت اوکراین در ناتو به تقویت ماهیت دفاعی این اتحادیه کمک نمیکند، زیرا عملاً خطر درگیری آشکار بین روسیه و ناتو را به وجود میآورد».
منبع: ecoiran-67237