به گزارش اکوایران، در ملاقات رهبران مرد جهان با نخست وزیر هند نارندرا مودی، در آغوش گرفتن تقریباً اجتناب ناپذیر است. با این حال، در آغوش گرفتن ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در مسکو، در هفته گذشته، واکنش شدید عمومی را از سوی واشنگتن و کیف برانگیخت.
قمار بد مودی
به گزارش الجزیره، در یک سری اظهارات طی چند روز، مقامات آمریکایی از سفر مودی به روسیه انتقاد کردند، اولین سفر از زمانی که پوتین در فوریه 2022 یک جنگ تمام عیار علیه اوکراین را آغاز کرد.
مشاور امنیت ملی ایالات متحده هشدار داد که روابط قوی با روسیه یک قمار بد برای هند است. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده نگران روابط هند با روسیه است. و اریک گارستی، سفیر ایالات متحده در هند، به دهلی نو هشدار داد که نمیتواند دوستی خود با واشنگتن را «بدیهی» بداند.
رئیس جمهور اوکراین ولادیمیر زلنسکی مستقیمتر بود. او به حمله موشکی مرگبار به بزرگترین بیمارستان کودکان اوکراین در روز قبل از سفر مودی به مسکو اشاره کرد. او در ایکس نوشت: «این یک ناامیدی بزرگ و یک ضربه ویرانگر به تلاشهای صلح است که ببینیم رهبر بزرگترین دموکراسی جهان در چنین روزی خونشخوارترین جنایتکار جهان را در مسکو در آغوش گرفته است.»
بنابراین، آیا هند پاسخ ژئوپلیتیکی به سفر مودی را اشتباه محاسبه کرده است؟ آیا سفر به مسکو و نشان دادن روابط گرم نسبت به پوتین به روابط هند با ایالات متحده آسیب وارد کرده است؟ و چرا روابط با روسیه برای هند آنقدر اهمیت دارد که پس از سالها سرمایهگذاری در روابط با ایالات متحده، این قمار را انجام دهد؟
تحلیلگران میگویند که پاسخ در ترکیبی از تاریخ، اعتماد دهلی نو به توانایی این کشور برای روابط پیچیده و احتمال این که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا ممکن است به قدرت بازگردد و موضع سخت واشنگتن علیه روسیه را نرم کند، نهفته است.
«دوست من دونالد ترامپ»
روز شنبه، پس از آن که یک تک تیرانداز که روی پشت بام بیرون از تجمع ترامپ در پنسیلوانیا قرار داشت، با گلوله به رئیس جمهور سابق شلیک کرد و یک نفر را کشت و دو نفر دیگر را زخمی کرد، رگبار واکنشها از سراسر جهان شنیده شد.
از آن جمله پست ایکس مودی بود که این حمله را محکوم کرد و ترامپ را «دوست من» توصیف کرد. این دو رهبر چند سال پیش رویدادهای عمومی مشترکی را در هیوستون و شهر احمدآباد هند برگزار کرده بودند و یک مقام ارشد دولت هند گفت که دولت مودی به طور فزایندهای متقاعد شده است که ترامپ ممکن است در ماه نوامبر به قدرت بازگردد.
رئیسجمهور سابق در نظرسنجیها در چندین ایالت مهم از جو بایدن جلوتر است و انتظار میرود که تصویر ترامپ پس از اصابت گلوله، با مشت در هوا و خون روی صورتش، برتری او را نسبت به بایدن مستحکم کند.
این مقام هندی گفت: «پیروزی برای دونالد ترامپ یک نتیجه قطعی به نظر میرسد و نخست وزیر مودی از این بابت خوشحال خواهد شد.»
تحلیلگران میگویند یکی از راههایی که پیروزی ترامپ به هند کمک میکند، کاهش فشار بر دهلی نو برای رویگردانی از مسکو است.
کریستوفر کلاری، استادیار علوم سیاسی در دانشگاه آلبانی و عضو غیر مقیم مرکز استیمسون مستقر در واشنگتن، گفت: «دولت دوم ترامپ، تقریباً به طور قطع، کمتر به اپتیک روابط روسیه و هند اهمیت خواهد داد.»
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، توجه استراتژیک ایالات متحده را بر رقابت واشنگتن با پکن متمرکز کرد، نه بر مسکو، جهان بینی که با هند هماهنگ است. دهلی نو نیز پکن را تهدید اصلی خود میداند.
مطمئناً روابط هند و روسیه برای خود سابقه طولانی دارد. روسیه که یکی از وارثان اتحاد جماهیر شوروی بود که هند با آن روابط نزدیکی در طول جنگ سرد داشت، روابط خود را با دهلی نو حفظ کرده است.
از لحاظ تاریخی، این کشور بزرگترین تامینکننده تسلیحات و سایر تجهیزات دفاعی به هند بوده است؛از هواپیماهای جنگنده MIG و سوخو گرفته تا اخیراً، سیستمهای دفاع ضد موشکی S-400.
از زمان شروع جنگ روسیه در اوکراین، هند نیز به طور چشمگیری خرید نفت خام روسیه را افزایش داده است. روسیه امروز بزرگترین تامینکننده نفت هند است و این واردات باعث شده است که حجم کل تجارت هند و روسیه - که در سالهای نه چندان دور حدود 10 میلیارد دلار بود - به 63 میلیارد دلار افزایش یابد.
در غرب، هند به خاطر این خریدهای نفتی با انتقاداتی مواجه شده است که - طبق ادعاها - به تامین مالی جنگ روسیه کمک میکند. هند این انتقاد را رد کرده و استدلال کرده است که با خرید نفت روسیه که غرب دیگر نمیخواهد، در واقع به ثابت ماندن قیمتهای جهانی نفت خام کمک میکند.
همزمان، هند در سالهای اخیر روابط خود را با غرب، بهویژه ایالات متحده، که کمک آن را برای دفع تهدید ناشی از ظهور چین ضروری میداند، مضاعف کرده است. وابستگی دفاعی هند به روسیه در حال کاهش است زیرا این کشور بیشتر سیستمهای تسلیحاتی جدید را از تولیدکنندگان آمریکایی یا اروپایی خریداری میکند.
هند اصرار دارد که صرفاً از استقلال استراتژیک خود استفاده میکند. اما گارستی، سفیر ایالات متحده، هفته گذشته در کلکته با اشاره به جنگ در اوکراین گفت که «چیزی به نام استقلال استراتژیک در طول یک درگیری وجود ندارد.»
سفر مودی به روسیه یک روز قبل از ورود زلنسکی به واشنگتن دیسی برای شرکت در نشست ناتو انجام شد. سیما سیروحی، روزنامهنگار و تحلیلگر مستقر در واشنگتن دیسی، گفت که این امر باعث بدتر شدن سفر مودی از منظر ایالات متحده شد، جایی که با زلنسکی مانند یک قهرمان رفتار میشود.
آیا هند از «خط قرمز» عبور کرده است؟
سفر روسیه همچنین با دیگر منابع اصطکاک بین هند و ایالات متحده همزمان بود. دادستانهای ایالات متحده ادعا میکنند که یک مامور دولت هند تلاش کرده تا ترور یک جدایی طلب سیک، گورپاتوانت سینگ پانون، یک شهروند آمریکایی که تابعیت دوگانه در کانادا را دارد، ترتیب دهد. در ماه ژوئن، جمهوری چک مرد هندی را که به ادعای دادستانهای ایالات متحده در تلاش بود برای این کار قاتل استخدام کند، به ایالات متحده بازگرداند.
گارستی در اظهارات خود در کلکته به نگرانیهای ایالات متحده در مورد چشم انداز حقوق مدنی هند اشاره کرد - بسیاری از گروههای حقوق بشری دولت مودی را به هدف قرار دادن منتقدان متهم کردهاند. کمیسیون آزادیهای مذهبی بینالمللی ایالات متحده (USCIRF) هند را در پنج سال گذشته بهعنوان «کشور مورد نگرانی ویژه» فهرست کرده و مدعی شده است که دهلی نو به دلیل «درگیر شدن و تحمل نقض نظاممند، مداوم و فاحش آزادیهای مذهبی» مقصر است.
با این حال، تحلیلگران میگویند که هند و مودی به اندازه کافی کارت در دست دارند تا بتوانند مشکلات را در روابط خود تحمل کنند.
کلاری گفت، با وجود تمام برداشتها از سفر مودی به روسیه، افراد آگاه در ایالات متحده از این سفر «کمترین تعجب» را خواهند داشت. او گفت: «پایه راهبردی روابط هند-آمریکا صحیح است و سفر مودی این اساس را تضعیف نمیکند.»
مودی چند روز قبل از پرواز به مسکو، از نشست سالانه رهبران سازمان همکاری شانگهای به رهبری چین و روسیه صرف نظر کرد.
مقام دولتی هند که نخواست نامش فاش شود، گفت که انتظار میرود دهلی نو اواخر امسال میزبان نشست سران چهارگانه باشد. چین گروه چهارگانه دموکراسی در آسیا و اقیانوسیه را که متشکل از استرالیا، هند، ژاپن و ایالات متحده است به عنوان چالشی برای ظهور خود میبیند.
اواخر امسال، شهر کازان روسیه نیز میزبان اجلاس سران گروه بریکس خواهد بود. بریکس که تا سال گذشته متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود، اکنون به عربستان سعودی، مصر، ایران، امارات متحده عربی و اتیوپی گسترش یافته است.
این مقام دولتی گفت این که آیا مودی برای دومین بار در عرض سه ماه به روسیه باز میگردد یا از آن جلسه صرف نظر میکند، میتواند نشاندهنده میزان تمایل هند برای آزمایش روابط با ایالات متحده باشد.
سیروهی گفت در حال حاضر، هند و ایالات متحده میدانند که بیش از حد به یکدیگر نیاز دارند تا خطر بر هم زدن شراکت خود را ایجاد کنند.
او گفت: «دهلی نو و واشنگتن اجبارهای یکدیگر را درک خواهند کرد. و روابط بزرگتر ایالات متحده و هند بسیار مهمتر از آن است که با یک دستانداز از ریل خارج شود.»
منبع: ecoiran-67439