به گزارش اکوایران، در اعتراض به فروش تسلیحات آمریکایی به جزیره خودگردان تایوان، پکن مذاکرات مربوط به منع گسترش هستهای و کنترل تسلیحات با واشنگتن را به حالت تعلیق درآورده است.
به نوشته الجزیره، روز چهارشنبه، آمریکا تصمیم چین برای تعلیق مذاکرات عدم اشاعه هستهای را «تأسفبار» خواند. تحلیلگران میگویند این حرکت میتواند ضربهای جدی به تلاشهای جهانی برای کنترل تسلیحات اتمی وارد سازد.
در ماه نوامبر و پیش از نشست سران بین شی جینپینگ و جو بایدن، چین و آمریکا در تلاش برای کاهش بیاعتمادی، گفتگو درباره تسلیحات هستهای را آغاز کردند.
از آن زمان تاکنون هیچ گفتگوی دیگری به طور علنی اعلام نشد، در حالی که یک مقام کاخ سفید در ماه ژانویه از پکن خواست تا به «برخی از ایدههای اساسی ما در مورد کاهش خطر» پاسخ دهد.
روز چهارشنبه، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت که فروش تسلیحات آمریکا به تایوان موجب شده تا «فضای سیاسی برای ادامه گفتگوهای کنترل تسلیحات به طور جدی به خطر بیافتد».
لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشستی خبری گفت: «در نتیجه، طرف چینی تصمیم گرفته تا برگزاری دور جدید گفتگوها در مورد کنترل تسلیحات و منع اشاعه با ایالات متحده را به تعویق بیاندازد». او افزود: «مسئولیت کامل این مسئله با آمریکاست».
لین خاطرنشان کرد که چین مایل است ارتباط خود در مورد کنترل بینالمللی تسلیحات را حفظ کند، اما گفت که آمریکا «باید به منافع اصلی چین احترام گذاشته و شرایط لازم برای گفتگو و تبادل نظر را ایجاد کند».
در سال ۱۹۷۹، ایالات متحده روابط دیپلماتیک خود را از تایپه به پکن تغییر داد، اما همچنان مهمترین شریک و بزرگترین تأمینکننده سلاح تایوان باقیمانده که باعث محکومیتهای مکرر از سوی چین شده است.
در چهار سال گذشته، تایوان نسبت به افزایش فعالیت نظامی چین در نزدیکی این جزیره، از جمله مأموریتهای تقریباً روزانه هواپیماها و کشتیهای جنگی چینی اعتراض کرده است.
در ماه ژوئن، واشنگتن دو فروش نظامی به تایوان به ارزش تقریباً ۳۰۰ میلیون دلار را تأیید کرد که عمدتاً قطعات یدکی و تعمیر برای هواپیماهای جنگنده اف-۱۶ این جزیره را شامل میشد.
خطر مسابقه تسلیحاتی
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با انتقاد از این اقدام چین گفت که پکن با دنبالهروی از مسکو نشان داده تا زمانی که چالشهای دیگری در روابط دوجانبه وجود دارد، تعامل بر سر کنترل تسلیحات نمیتواند ادامه یابد. میلر به خبرنگاران گفت: «این رویکرد ثبات استراتژیک را تضعیف ساخته و به خطر پویایی مسابقه تسلیحاتی میافزاید».
میلر خاطرنشان کرد: «متأسفانه، چین با تعلیق این گفتگوها ترجیح داده تلاشهایی که خطرات استراتژیک را مدیریت کرده و جلوی مسابقه تسلیحاتی پرهزینه را میگیرد، دنبال نکند؛ اما ایالات متحده همچنان به توسعه و اجرای اقدامات عینی کاهش خطر با چین تمایل خواهد داشت».
دولت بایدن از سیاست «تقسیمبندی» حمایت میکند که طبق آن، مذاکرات کنترل تسلیحات هستهای از سایر مسائل جنجالی چین و آمریکا جدا میگردد.
بیش از یک ماه پس از اعلام دولت بایدن مبنی بر اینکه آمریکا ممکن است مجبور شود برای مقابله با تهدیدهای فزاینده از سوی زرادخانههای چین و روسیه، سلاحهای هستهای استراتژیک بیشتری مستقر کند، پکن تصمیم گرفت گفتگوهای عدم اشاعه را به حالت تعلیق درآورد.
دارل کیمبال، مدیر اجرایی گروه حامی انجمن کنترل تسلیحات به خبرگزاری رویترز گفت که آمریکا، روسیه و چین به عنوان امضاکنندگان پیمان منع اشاعه سلاحهای هستهای که سنگ بنای کنترل تسلیحات جهانی است، از لحاظ قانونی موظف هستند که «وارد مذاکره برای جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی شوند». او گفت: «تنها راهی که آنها میتوانند به آن دست یابند از طریق گفتگوی جدی است و امتناع روسیه از انجام این کار و تصمیم چین برای تعلیق مذاکرات، پسرفتهای بسیار جدی هستند».
مقامات آمریکایی ابراز ناراحتی کردهاند که پکن تمایل کمی به بحث در مورد اقدامات کاهش مخاطرات تسلیحات هستهای نشان داده است. اما مدتهاست که پکن نیز استدلال کرده که آمریکا زرادخانه بسیار بزرگتری در اختیار دارد.
منبع: ecoiran-67537