به گزارش اکوایران، چین برنامه گستردهای را برای تحریک مصرف از طریق بهبود عرضه خدمات اعلام کرد، که باتوجه به کاهش شتاب بخش تولید کشور به دنبال تقویت نقطه روشن در تقاضای داخلی است.
به نوشته بلومبرگ، شورای دولتی چین طرح پیشنهادی 20 مادهای را ارائه کرده است که هدف آن افزایش کیفیت خدماتی چون رستورانها، گردشگری و مراقبت از سالمندان است. این طرح به دنبال انتشار نظرسنجی موسسه Caixin در روز دوشنبه منتشر شده است که رشد بخش خدمات را برای نوزدهمین ماه متوالی در ماه جولای نشان داد.
بهبود مخارج مصرف کننده که پس از همه گیری کرونا ایجاد شده بود امسال از بین رفته است، بطوری که رشد خرده فروشی در ماه ژوئن کمترین میزان از دسامبر 2022 بوده است. بازار کار بیثبات و چشم انداز درآمدی نامطمئن مصرف کنندگان را از خرید کالاها منصرف کرده است، بااینحال آنها نشان دادهاند که تمایل بیشتری برای خرید خدمات دارند، و مقامات نیز به دنبال حمایت از همین بخش هستند.
به گفته لین سانگ، اقتصاددان ارشد در ING Groep NV، این حرکت مثبتی است و نشان دهنده توجه بیشتر به حمایت از تقاضای داخلی است؛ ولی این اقدامات بیشتر میانمدت است چراکه روی عرضه خدمات تمرکز دارند، درحالی که کمبود محرکهای سمت تقاضا چون، مزایای مالیاتی، به این معناست که اثر فوری میتواند محدود باشد.
رهبران ارشد چین که متعهد شدهاند توجه سیاستی بیشتری روی تقویت مخارج مصرف کننده داشته باشند، در جلسه هفته قبل خود روی بخش خدمات تمرکز کردند. رشد فروش در بخش خدمات بطور مداوم از کالاها پیشی گرفته است که نشان دهنده تغییر در رفتار مصرف کننده است.
اقتصاد چین امسال عملکرد نابرابری داشته است بطوری که صادرات و تولید قوی هستند، ولی مصرف با بحران بخش مسکن تضعیف شده است.
ولی افزایش نااطمینانیها از تقاضای جهانی میتواند حتی بخش روشن این رشد را هم تهدید کند. دادههای رسمی نشان میدهد که فعالیت تولیدی چین در ماه جولای برای سومین ماه متوالی کاهش یافت که نشان میدهد سرعت ماشین صادراتی کشور ممکن است کاهش یابد.
طرح شورای دولتی چین روی بهبود خدمات تمرکز کرده است بطوری که توسعه شرکتهایی را تشویق میکند که خدمات خانه داری، مراقبت از سالمندان و کودکان را ارائه میدهند و متعهد شده است تعداد اجراهای تفریحی و فیلمها را افزایش دهد. این طرح همچنین متعهد شده است به شرکتهای خارجی بیشتری اجازه ورود به بخش های مخابرات، آموزش و خدمات بهداشتی را بدهد.
برای پکن، افزایش بهره وری در بخش تولید آسانتر بوده است که میتواند جایگاه چین در زنجیره ارزش جهانی را نیز ارتقا دهد. ولی برخی اقتصاددانان استدلال میکنند که بخش خدمات برای ایجاد اشتغال و حل مساله بیکاری جوانان بسیار کلیدی است.
صندوق بین المللی پول نیز از چین خواسته است تا بخش خدمات خود را گسترش دهد، که تنها 50 درصد اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد؛ درحالی که در کشورهای توسعه یافته این نسبت بطور میانگین 75 درصد است.
به گفته محققان IMF، تخصیص سرمایه و نیروی کار در میان شرکتهای فعال در بخش خدمات کارآمدی کمتری داشته است، چراکه با محدودیتهای زیادی برای ورود داخلی و خارجی و موانع نظارتی روبرو هستند.
منبع: ecoiran-68739