جمعه، 25 آبان 1403
ایده خبر » ورزشی » آرامش سبز در قلب شهر قم

آرامش سبز در قلب شهر قم

کد خبر: 11160

سال ۱۳۹۴ سرانه فضای سبز شهر قم به ازای هر شهروند ۱۳.۹ مترمربع بود، اما امروز این عدد به نزدیک ۲۱ مترمربع رسیده است که نشان از تحول در حوزه فضای سبز این کلان‌شهر کشور دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، در دنیای پرشتاب شهری جایی که هر روز با چالش‌های جدیدی روبرو هستیم، نقش فضای سبز و زیباسازی شهری بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است.

حکمرانی شهری و ایجاد شهری با کیفیت بدون توجه به مقوله نشاط اجتماعی، سلامت جسمی و روانی شهروندان، کیفیت هوا، سیما و منظر شهری و ارتباطات پویا در شهر ممکن نیست و فضای سبز می‌تواند به نوعی به تمام این کارکرده جامه عمل بپوشاند و فضای شهری با کیفیتی با استفاده از عناصر طبیعی ایجاد کند.

در قلب شهر جایی که هر روز هزاران نفر از کنار درختان، گل‌ها و فضاهای سبز عبور می‌کنند، داستانی نهفته است؛ موضوعی که در این سال‌ها در شهر قم نیز به آن توجه شده است و نقشه این شهر هر سال سبزتر از سال گذشته مقابل چشم شهروندان و میهمانان شهر جلوه‌گری می‌کند.

سیدمرتضی سقائیان‌نژاد، شهردار قم در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به قرار گرفتن شهر قم در رتبه سوم از نظر حجم و سرانه فضای سبز شهری اظهار می‌کند: در سال ۱۳۹۴ سرانه فضای سبز شهر قم به ازای هر شهروند ۱۳.۹ متر مربع بود اما امروز این عدد به نزدیک ۲۱ متر مربع رسیده است.

وی با اشاره به اینکه شهر قم پس از شیراز و اصفهان سومین شهر سبز کشور است، می‌افزاید: با توجه به اقلیم شهر قم، رسیدن به این میزان از فضای سبز کار سختی بوده و نگهداری آن نیز با چالش‌های مختلفی مواجه است.

شهردار قم به مسئله آلودگی هوا و ریزگردها اشاره و تاکید می‌کند: با توجه به شرایط اقلیمی شهر قم، شهرداری نمی‌توانست به موضوع توسعه سرانه سبز بی توجه باشد، چراکه زیست پایدار شهری به مسئله کیفیت هوا و فضای سبز شهری وابسته است.

آرامش سبز در قلب شهر قم

سقائیان نژاد خاطرنشان می‌کند: از طرفی مسئله نشاط اجتماعی بدون پرداختن به فضای سبز و ایجاد پهنه‌های سبز عمومی در سطح شهر امکان پذیر نبود.

شهردار قم توجه به مدیریت بهینه منابع آبی در انتخاب گونه‌های گیاهی و انتخاب روش‌های آبیاری را از مسائل بسیار مهم در این زمینه می‌داند و عنوان می‌کند: میزان مصرف آب شرب در فضای سبز شهر قم بسیار کاهش یافته و آمادگی داریم این میزان را با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط بیش از گذشته کاهش دهیم.

پیام جوادیان، مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قم نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه سرانه فضای سبز شهر قم از ۵/۱۳ متر مربع در سال ۱۳۹۴ به حدود ۲۱ متر مربع به ازای هر شهروند قمی در سال ۱۴۰۳ رسیده است، می‌گوید: در این خصوص موفق به کسب رتبه سوم در کل کلان شهرها و شهرهای کشور با بیش از ۸ میلیون مترمربع توسعه فضای سبز شهری و جنگلی طی سال‌های اخیر شده‌ایم.

توسعه پارک‌های جنگلی و کمربند سبز حفاظتی شهر قم

وی از توسعه پارک‌های جنگلی و کمربند سبز حفاظتی شهر قم در راستای توسعه سرانه فضای سبز و ارتقای شاخص‌های زیست محیطی شهر قم خبر می‌دهد و ادامه می‌دهد: در حال حاضر مساحت پارک‌های جنگلی و کمربند سبز حفاظتی شهر قم نزدیک به ۲۰ میلیون متر مربع است.

مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قم مساحت توسعه پارک‌های جنگلی و کمربند سبز حفاظتی شهر قم از سال ۱۳۹۴ تاکنون را ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مربع اعلام می‌کند و تاکید دارد: بوستان جنگلی مرجعیت، بوستان جنگلی ولایت، بوستان جنگلی زائر و بوستان جنگلی ظهور از جمله این پروژه‌ها به شمار می‌رود.

آرامش سبز در قلب شهر قم

توسعه فضای سبز شهری و بوستان‌های تفرجگاهی

جوادیان به توسعه فضای سبز شهری و بوستان‌های تفرجگاهی و پارک‌های شهری اشاره و اظهار می‌کند: مساحت کل فضای شهری و بوستان‌های تفرجگاهی شهر قم در حال حاضر بیش از هفت میلیون مترمربع است که در همین راستا با احداث ۱۵۰ بوستان جدید شهری، مساحت توسعه فضای شهری و بوستان‌های شهر قم از سال ۱۳۹۴ تاکنون حدود ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار مترمربع است.

وی خاطرنشان می‌کند: بوستان خضر، بوستان زائر، بوستان تبسم، بوستان کتاب و بوستان کوثر از بوستان‌های جدیدالاحداث در شهر قم به شمار می‌رود.

آرامش سبز در قلب شهر قم

ایجاد نهضت سبز معابر

مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری به ایجاد نهضت سبز معابر اشاره دارد و می‌گوید: در قالب این نهضت از سال ۹۵ کاشت درخت در حاشیه معابر و خیابان‌ها در جهت ارتقای محیط زیست شهری و کاهش آلاینده‌ها و آلودگی‌های صوتی در دستور کار قرار گرفت.

جوادیان می‌افزاید: میزان کل عرصه‌های درختکاری شده حاشیه معابر از سال ۱۳۹۵ تاکنون ۵۵۰ هزار متر طول معادل ۵۵۰ کیلومتر و کاشت بیش از ۱۸۲ هزار اصله درخت در حاشیه معابر طی سال‌های اخیر می‌باشد.

در قم هیچ بوستان ناایمن و غیر استاندارد نداریم

وی عنوان می‌کند: یکی دیگر از اقدامات ما استانداردسازی و ایمن‌سازی سیستم‌های روشنایی و مکانیکی پارک‌ها و بوستان‌های شهری در جهت افزایش ایمنی و استاندارد سازی و کاهش مصرف برق بوده است.

مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری اضافه می‌کند: در همین رابطه بیش از ۳۷۱ بوستان شهری به مساحت حدود سه میلیون مترمربع در این فرآیند استانداردسازی و ایمن‌سازی شده که در راستای ارتقای ایمنی و سلامت جسمی و روحی شهروندان عزیز بوده است، به نحوی که در حال حاضر هیچ بوستان نا ایمن و غیر استانداردی در شهر قم وجود ندارد.

تأمین برق سالانه ۱۲۰۰ خانوار قمی

جوادیان از احداث و بهره‌برداری از ۱۵ نیروگاه خورشیدی متعلق به سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری قم با هدف ارتقای فرهنگ استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر و کمک به صنعت برق کشور خبر می‌دهد و اظهار می‌کند: احداث ۱۵ نیروگاه خورشیدی در بوستان‌های شاخص شهر قم طی سال‌های اخیر انجام شده است؛ تولید این نیروگاه‌های خورشیدی در سال ۳۰۰ مگا وات معادل ۳۰۰ هزار کیلووات ساعت بوده که وارد سیستم برق سراسری شده است و برق ۱۲۰۰ خانوار قمی را در سال تأمین می‌کند.

آرامش سبز در قلب شهر قم

کاهش مصرف برق در کلیه انشعابات شهرداری قم

مدیر عامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری قم از انجام پروژه‌های مطالعاتی ممیزی انرژی در شهرداری قم و اجرای آن در جهت کاهش استفاده از انرژی برق خبر داد و گفت: این پروژه از سال ۱۳۹۵ در ۳ فاز آغاز گردیده و در حال حاضر فاز سوم آن در حال اجرا می‌باشد.

جوادیان افزود: طی این پروژه کلیه انشعابات برق شهرداری قم ممیزی و استاندارد سازی شده که کاهش مصرف و بهره‌وری حداکثری را به دنبال داشته است.

استفاده از پساب با تصفیه ثانویه جهت آبیاری فضای سبز

وی در بخش دیگری از سخنان خود به استفاده از پساب با تصفیه ثانویه جهت آبیاری فضای سبز جنگلی و کمربند سبز در راستای کاهش مصرف منابع آب زیرزمینی در جهت توسعه پایدار فضای سبز اشاره کرد و گفت: استفاده ۴۰ لیتر در ثانیه پساب تصفیه شده جهت عرصه‌های فضای سبز جنگلی و کمربند سبز به عنوان فاز اول این پروژه می‌باشد.

وی تصریح کرد: در فاز دوم پروژه که در حال انجام بوده و تا پایان سال به بهره برداری کامل می‌رسد، حدود ۳۰۰ لیتر در ثانیه پساب تصفیه شده با تصفیه ثانویه معادل ۲۰ حقله چاه در عرصه‌های فضای سبز جنگلی و کمربند سبز استفاده خواهد شد.

احداث و توسعه منابع بزرگ ذخیره آب

جوادیان اضافه کرد: احداث و توسعه منابع بزرگ ذخیره آب به جهت مدیریت مصرف آب و عدم استفاده از انرژی برق و سوخت‌های فسیلی از جمله دیگر اقدامات حائز اهمیت این سازمان به شمار می‌رود.

مدیر عامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری قم گفت: تعداد ۳۰ مخزن ذخیره آب با حجم کل ۷ هزار و ۷۴۰ مترمکعب جهت مدیریت مصرف آب و عدم استفاده از انرژی برق و سوخت‌های فسیلی احداث گردیده و مخزن بزرگ ذخیره آب با حجم ۲۴ هزار و ۴۰۰ متر مکعب جهت ذخیره پساب تصفیه شده (تصفیه ثانویه) در بوستان رضوان در حال احداث است.

وی در ادامه سخنان خود به اجرای طرح تله متری و مانیتورینگ چاه‌ها و منابع آب فضای سبز شهر قم به جهت مدیریت کاهش مصرف انرژی و آب اشاره کرد و افزود: در این طرح ۳۵ حلقه چاه و ایستگاه بزرگ پمپاژ به سیستم تله‌متری و مانیتورینگ تجهیز شده و به صورت شبانه روزی رصد و مانیتورینگ می‌شود که باعث بهره‌وری حداکثری و همچنین کاهش مصرف منابع شده است.

آرامش سبز در قلب شهر قم

اجرای طرح تحقیقاتی معرفی گونه‌های گیاهی مقاوم و سازگار با قم

این مقام مسئول در حوزه فضای سبز شهری قم در بخش دیگری از سخنان خود از انجام فاز اول و دوم طرح تحقیقاتی، مطالعاتی و پژوهشی معرفی گونه‌های مقاوم و سازگار و کم آب بر در عرصه‌های فضای سبز شهری و جنگلی در جهت توسعه پایدار و کاهش مصرف آب در فضای. سبز خبر داد و گفت: در این طرح که با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم انجام گردیده تعداد ۷۵ گونه از درختان و درختچه‌های زینتی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته که در نهایت تعداد ۲۸ گونه مقاوم، سازگار و کم آب بر جهت کاشت در فضای. سبز معرفی گردید که بلافاصله نسبت به کاشت آن در فضای سبز اقدام شد.

جوادیان افزود: در فاز دوم پروژه نیز با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم تعداد ۸۰ گونه جدید درختان و درختچه‌های زینتی مورد بررسی و پروسه تحقیقاتی قرار خواهد گرفته که در حال طی مراحل تحقیقاتی می‌باشد.

توسعه اماکن رفاهی، تفریحی و گردشگری در شهر قم

وی در ادامه خاطر نشان کرد؛ با توجه به کمبود شدید اماکن رفاهی، تفریحی و گردشگری در شهر قم، طی سال‌های اخیر بیش از ۲۵ مجموعه تفریحی و گردشگری ایجاد و در اختیار شهروندان و زائرین شهر کریمه اهل بیت قرار گرفته است.

جوادیان ادامه داد: باغ پرندگان، تله سیژ بوستان علوی، سورتمه بوستان علوی، شهربازی بزرگ سرزمین شادی بوستان فدک، شهربازی بوستان علوی، شهر بازی بوستان غدیر، مجموعه ارگ شمعدانی، مجموعه بزرگ کهکشان غدیر، پارک آبی آب و تاب و… از جمله این پروژه‌ها به شمار می‌روند.

توسعه سیستم‌های نوین آبیاری فضای سبز شهری

وی در ادامه سخنان خود به توسعه سیستم‌های نوین آبیاری فضای سبز شهری و جنگلی در قم اشاره کرد و گفت: متراژ احداث خطوط انتقال آب فضای سبز در سال‌های اخیر ۲۱۳ کیلومتر بوده است.

مدیر عامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهردار قم مساحت احداث آبیاری‌های تحت فشار بارانی در سال‌های اخیر را حدود یک میلیون و۸۰۰ هزار متر مربع عنوان کرد و بیان داشت: مساحت احداث آبیاری‌های تحت فشار قطره‌ای در سال‌های اخیر یازده میلیون و ۸۱۷ هزار متر مربع بوده است.

آرامش سبز در قلب شهر قم

خودکفایی در تولید گل‌ها و گیاهان زینتی

جوادیان در ادامه به تولید گل‌ها و گیاهان زینتی جهت کاشت در فضای سبز و خود کفایی در تولید این محصولات اشاره کرد و گفت: بیش از یک میلیون و ۶۸۰ هزار گلدان در ۵ گونه متنوع گیاهی در مرکز تولید گل‌ها و گیاهان زینتی سازمان تولید شده است.

وی اضافه کرد: تولید گونه‌های زینتی خاص جهت کاشت در عرصه‌های فضای سبز مناطق و خودکفایی در تولید گل‌ها و گیاهان زینتی و عدم نیاز به خرید گونه‌ها از جمله دیگر دستاوردهای سازمان در سال‌های اخیر به شمار می‌رود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تهیه و نصب کمپلکس‌ها و مجموعه‌های بازی کودکان، وسایل تندرستی و حرکت درمانی دارای استاندارد و ایمنی ساخت و نصب اشاره کرد و گفت: تعداد مجموعه بازی کودکان نصب شده در سال‌های اخیر ۲۴۰ مجموعه بوده و همچنین تعداد مجموعه حرکت درمانی و تندرستی در در سال‌های اخیر حدود ۲ هزار و ۸۰۰ مجموعه می‌باشد.

جوادیان همچنین به استاندارد سازی، بهسازی و احداث آب‌نماهای سطح شهر همراه با نورپردازی اشاره کرد و بیان داشت: با عنایت به عدم کارکرد تعداد ۸۳ آب‌نما در سطح شهر و استهلاک تعداد زیادی از آنها استاندارد سازی و بهسازی آب‌نماهای مذکور همراه با نورپردازی‌های شاخص به صورت کامل طی سال‌های اخیر انجام گردید.

احداث بوستان‌های بانوان و خانواده

وی در بخش دیگری از سخنان به وجود تنها ۲ بوستان بانوان و خانواده در سطح شهر تا سال ۹۵ اشاره کرد و افزود: در سال‌های اخیر تعداد ۷ بوستان جدید بانوان و خانواده احداث و در اختیار بانوان قمی قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر ۹ بوستان بانوان و خانواده جهت استفاده بانوان و جهت انجام فعالیت‌های ورزشی و فرهنگی در سطح شهر فعالیت دارد.

منبع: imna-805357

دسته بندی: ورزشی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید