به گزارش خبرگزاری ایمنا، ایثار و شهادت مردم اصفهان همواره در تاریخ این دیار بهعنوان جلوهای از فداکاری و روحیه مردمداری تجلی یافته است؛ در روزهای سخت جنگ تحمیلی، وقتی دشمنان به خاک وطن حمله کردند، جوانان اصفهانی با تمام وجود به میدان رفتند و برای دفاع از آب و خاک خود جانفشانی کردند و این جانفشانی تنها محدود به مجاهدان میدان نبرد نشد بلکه کوچک و بزرگ این دیار نیز به تأسی از این مردان حماسههایی همچون بیستوپنجم آبان ۱۳۶۱ را رقم زدند.
شهادت برای مردم اصفهان نه تنها یک واژه، بلکه یک فرهنگ و یک راه زندگی است؛ در صفوف جهاد و نبرد، آنان با ایمان و اعتقادی راسخ به میدان رفته و میروند و جان خود را به خداوند تقدیم میکنند و در این مسیر خانوادههایی که عزیزانشان را در این راه از دست دادهاند، به مثابه چراغهای راهنمای نسلهای آیندهاند؛ آنها با افتخار یاد عزیزان شهیدشان را گرامی داشته و با صبر و استقامت، یاد و نام آنان را زنده نگاه میدارند و این مجاهدت سالهای سال است که از چشم بزرگان این مرز و بوم نیز مخفی نمانده است.
رهبر انقلاب سالهای سال است که در دیدارهایی که با اقشار مختلف مردم داشتهاند بر این پایهکاری تاکید دارند و همواره از مردم اصفهان، بهعنوان مردمانی ایثارگر، اهل علم، هنر و دین یاد میکنند.
هیج شهری بهقدر اصفهان شاعر و فیلسوف ندیده است
نکته قابل توجه آن است که این بیانات تنها به دیدار با مردم اصفهان محدود نشده و ایشان حتی در دیدار با مردم استانهای مختلف بر مجاهدتهای مردم اصفهان در طول تاریخ تاکید داشته و بر این اساس در جمع دانشجویان دانشگاه تهران در تاریخ بیستودوم اردیبهشت ۱۳۷۷ اظهار کردند: هیچ شهری به قدر اصفهان، در خودش شاعر و هنرمند و فاضل و فیلسوف و فقیه نداشته است.
اینجا باید شهر علم، ایمان، جهاد شجاعانه و هنر و صنعت باقی بماند
از سویی ایشان در سفری که در آبان ۱۳۸۰ به اصفهان داشتند، به تفصیل به ویژگیهای اصفهان و مردمان آن پرداختند و با تاکید بر اینکه اصفهان دارای خصوصیات متعدّدی است اما برجستهترین آنها، علم و ایمان و جهاد شجاعانه و هنر و صنعت است، عنوان کردند: ایمانِ مردم اصفهان همیشه زبانزد بوده است؛ در دوران ستمشاهی من مکرّر به اصفهان آمده بودم. حتّی در همان دوران که همه دستگاهها سعی میکردند مظاهر دینی را کمرنگ و محدود کنند، در اصفهان پرچمهای دینداری به شکلهای مختلف و در بخشهای متعدّد برافراشته بود. در دوره کسادی بازار دین و رواج غربگرایی و غربزدگی، عوامل فرهنگیِ مخرّب نتوانست روی مرد و زن اصفهان اثر منفی بگذارد.
ایشان همچنین با اشاره به اینکه از لحاظ جهاد شجاعانه، اصفهان نمونه است، ادامه دادند: جنگ هشت ساله و دوره دفاع مقدّس، نام اصفهان را در سرلوحه افتخارات انسانی خود دارد؛ فقط هم دوره دفاع مقدّس نیست؛ شهدای اصفهانی و نامآوران جانباخته از این مردم، در میدانهای مختلف این فداکاریها را کردهاند؛ شهید آیتاللَّه مدرّس در یک میدان، شهید آیتاللَّه بهشتی در یک میدان و شهید خرّازی و شهید همّت و امثال این عزیزان در میدان دیگر. این شهدای نامدار - که فهرست طولانی ستارگان شهید این شهر و این استان را نمیشود به این آسانی فراهم کرد - آنچنان نام اصفهان را ابدی ساختند و در شمار برجستهترین مناطق کشورمان از لحاظ جهاد شجاعانه ثبت کردند که هیچ نقطه دیگری در این جهت، با این شهر و این استان رقابت نمیکند.
رهبر معظم انقلاب همچنین با یادآوری این نکته که هنر و صنعت این شهر هم زبانزد همه و در برخی از بخشها، در دنیا یگانه و نمونه و امروز اصفهان بحمداللَّه مرکز عمدهای از مراکز صنایع کشور است، توضیح دادند: اینجا باید همچنان شهر علم، ایمان، جهاد شجاعانه و هنر و صنعت باقی بماند و من میدانم که با این همه استعداد درخشان در این شهر و استان، با این روحیههای شاد و دلهای درخشان از نور معرفت و با این احساسات جوشان، به فضل خدا همینطور خواهد شد.
هرچند این سخنرانی مربوط به بیش از ۲۰ سال قبل است اما دغدغه آب اصفهان نیز از آن زمان مدنظر ایشان بوده و در این باره نیز بیان کردند: درباره مسائل خاص اصفهان - مسئله آب و غیره - هم با مسؤولان صحبت کردهایم. البته از اینکه زمان اجرای بسیاری از پروژهها طولانیتر از حدّ معمول است، من اعتراض دارم. به دولتهای قبلی هم اعتراض کردیم. این دولت قول داده است که زمان اجرای پروژهها را کوتاه کند. درباره تونل سوم کوهرنگ و همچنین آب چشمه لنگان، من بخصوص تذکّر دادهام. خوشبختانه وزیر نیرو هم جوانِ مؤمن و کارآمدی است.
آنکه در میدان خطر است، پیشرو است
رهبر انقلاب همچنین در دیدار مردم اصفهان در روز عید قربان در تاریخ بیستوششم آبان ۱۳۸۹ در وصف حماسه بیستوپنجم آبان اینطور گفتند: مردم اصفهان در یک روز ۳۷۰ شهید را تشییع کردند، خم به ابرو نیاوردند؛ بماند که همان روز اعزام به جبهه داشتند، پشتیبانی داشتند و حرکت کردند؛ در آبان سال ۶۱ که در یک روز سیصد و هفتاد شهید در اصفهان تشییع شد، تعداد شهدای اصفهان در همان ماه بیش از هزار نفر است. هزار و اندی شهید در یک ماه! خوب، چه کسی شهید میشود؟ آن کسی که در میدان است، در میدان خطر است، پیشرو است.
ایشان همچنین با اشاره به حضور همیشگی اصفهانیها در عرصههای مختلف تاکید کردند: بعد از انقلاب، در عرض جنگ تحمیلی هشتساله و بعد از جنگ تحمیلی هشتساله، در میدانهایی که برای کشور میدانهای حساسی بوده است، اصفهانیها جزو پیشروان محسوب میشدهاند؛ در رتبه رشد و توسعه کشور، در مسائل علمی کشور. برخی از گرههای کور ما در نیروهای مسلح، در مراکز علمی و تحقیقاتی اصفهان باز شد. اینها افتخار است، نه برای به خود بالیدن؛ بلکه به معنای پی بردن به هویت خود، به استعداد درونی خود و بر اساس این زمینه، حرکت کردن و به پیش رفتن.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اشاره به پیشتازی نصفجهان خاطرنشان کردند: البته اصفهانیها مراقبت کردند. اصفهانیها در قضایای گذشته خوب عمل کردند. در برابر فتنه ۸۸، در روز عظیم ۹ دی، در آن حرکت خودجوش مردمی، عملکرد درخشانی داشتند.
یک شهر استان اصفهان بیش از یک استان شهید داده است
حضرت آیتالله خامنهای در دیدار مردم اصفهان در بیستوششم آبان ۱۳۹۵ نیز بیان کردند: اینکه مردم یک شهر بچّههای خودشان را، جوانهای خودشان را، آنهم بهترین جوانها را، بر روی دستشان تشییع کنند و خم به ابرو نیاورند، خیلی مهم است. اینها را اگر در تاریخ نوشته بودند، در کتابها برای ما میخواندند، ما راحت باور نمیکردیم امّا به چشم خودمان دیدیم. چطور طاقت آوردند؟
ایشان ادامه دادند: در همان روز و فردای آن روزی که حدود ۳۶۰ شهید تشییع شدند، جوانها صف کشیدند برای رفتن به جبهه و رفتند. دو لشکر قَدَر که در شهر اصفهان و شهرهای استان اصفهان بودند -لشکر امام حسین (ع) و لشکر نجف- دوباره پُر شد از جمعیّت جوان مؤمن و فداکار. نه پدر و مادرها مانع شدند، نه جوانها تردید کردند؛ اصفهان این است. نباید بگذارید این فراموش بشود.
رهبر معظم انقلاب در ادامه با اشاره به آمار منحصر به فرد شهدای اصفهان یادآور شدند: خمینیشهر اصفهان که یکی از شهرهای اصفهان است، بیش از بعضی از استانهای کشور شهید دارد. اخیراً برای دو هزار و خردهای از شهدای آنها یادبود گرفتند. یک شهر اصفهان از یک استان گاهی بیشتر شهید داده است.
ایشان همچنین در خصوص خصلتی که برای مردم اصفهان بهکار برده میشود توضیح دادند: مردم اصفهان در انفاق -انفاق مال در راه خدا- آنچنان گشادهدستی میکنند که از دیگران جلو میافتند امّا در زندگی معمولی صرفهجویی میکنند که باز در این قسمت هم از دیگران جلو میافتند؛ هردویش خوب است؛ [اینکه] مال را وقتی میخواهیم در زندگیِ شخصی خرج کنیم، در زندگیِ معمولی خرج کنیم، صرفهجویی بکنیم، این همان خصوصیّت اصفهانی است؛ وقتی هم میخواهیم در راههای خدایی و عمومی مصرف کنیم، باز گشادهدستی کنیم، اینهم خصوصیّت اصفهانی است.
رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کردند: قبل از پیروزی انقلاب در دوران طاغوت، در ده پانزده شهر اعلام حکومت نظامی شد؛ در اصفهان چند ماه قبل از همهی شهرها و پیش از همهجا اعلام حکومت نظامی شد؛ این اصفهان است. شناسنامه اصفهان این است شهر انقلاب، شهر دین، شهر ولایت، شهر خدمت، شهر کار، شهر علم، شهر تربیت نیروی انسانی.
درود خدا بر مردم شهیدپرور اصفهان
همانطور که در ابتدا بیان شد، توصیفات رهبر انقلاب درباره اصفهان محدود به جمع اصفهانیها نمیشود و بر این اساس ایشان در دیدار مردم آذربایجان شرقی بیستونهم بهمن ۱۳۹۷ گفتند: ظاهر قضیّه این است که بیست سی نفر جوان به شهادت رسیدند. ما که خیلی شهید دادهایم امّا این نکته قابل تأمّل است و ما را باید آگاه کند، هشیار کند که امنیّت به چه قیمتی به دست میآید. ببینید! اینهایی که از امنیّت موجود کشور در کارشان، کاسبیشان، هنرشان، ورزششان، درس خواندنشان، در همهکارشان استفاده میکنند، آنوقت بعضی از همین استفادهکنندهها که نمک خوردند، نمکدان را میشکنند! این امنیّتی که ما در آن زندگی میکنیم، به این قیمت به دست میآید؛ به قیمت خون جوانان ما و بهترین جوانهای ما. درود خدا بر این جوانهای اصفهانی، درود ملائکه الهی بر آنها، درود خدا بر مردم شهیدپرور اصفهان که پریروز آن تشییع جنازه عجیب را برای این جوانها به راه انداختند. مردم اصفهان هم جزو پیشگامان این نهضت و این حرکتاند؛ این خیلی کار مهمّی است.
وقتی اصفهان از مشهد هم پیشی گرفت
حضرت آیتالله خامنهای همچنین در دیدار دستاندرکاران کنگره تجلیل از رزمندگان و ایثارگران خمینیشهر بیستپنجم آذر ۱۳۹۸ توضیح دادند: در واقع کلّ خمینیشهر حسینیّه است؛ البتّه به یک معنا خب همهی اصفهان این جور است. بنده آن قدیمها یک سفری اصفهان رفتم؛ ایّام محرّم نبود؛ من دیدم این تیمچههایی که در بازار هستند روضه دارند؛ بله، در مشهد خب معمول بود که ما دیده بودیم در ماه محرّم بعضی از این تیمچههای بازار و کاروانسراهای بازار را سیاهپوش میکردند و در آنجا روضه میگرفتند، امّا مال محرّم بود، [ولی] دیدم این در غیر محرّم است.... اینها یک علاقهمندی فوقالعاده و برجستهای است.
روایت رهبر انقلاب از پابهکاری مردم اصفهان
ایشان همچنین در آخرین دیداری که با مردم اصفهان در بیستوهشتم آبان ۱۴۰۱ داشتند، عنوان کردند: مناقب اصفهان یکی دو تا نیست؛ اصفهان شهر علم است، شهر هنر است، شهر جهاد است، شهر زنده است؛ در باب علم، شاید در این چهارصد سال اخیر، تعداد علمای بزرگ اصفهان در فقه و در فلسفه و در حدیث و در تفسیر و امثال اینها که اهمّیّتشان و ارزششان و شهرتشان مربوط به خصوصِ اصفهان نیست.
رهبر معظم انقلاب در ادامه با تاکید بر اینکه اصفهان شهر ایمان و محبّت به اهلبیت است، گفتند: این از جمله خصوصیّاتی است که کمتر به آن توجّه شده. بنده از قدیم، از اواخر سالهای دهه ۳۰ و دهه ۴۰ و مانند اینها، به اصفهان زیاد رفتوآمد میکردم؛ نظر بنده را جلب کرد این معنا که اصفهانیها اهل توسّلاند، اهل تضرّعاند، اهل توجهاند؛ این ناشی از ایمان است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به دیگر عرصه پیشتازی مردم اصفهان عنوان کردند: در مشهدِ ما در آن سالها یک دعای کمیلی تشکیل میشد که آن را هم اتّفاقاً یک عالِم اصفهانی تشکیل میداد؛ مرحوم کلباسی در مشهد بود و دعای کمیل [میخواند]. شاید آن عدّهای که پای منبر ایشان برای دعای کمیل جمع میشدند، به بیست نفر نمیرسیدند؛ حالا من احتیاطاً میگویم بیست نفر؛ شاید هشت نُه نفر یا ده نفر مثلاً دعای کمیل میخواندند. همان وقتها در اصفهان [مجلس] دعای کمیل مرحوم حاج آقا مهدی مظاهری در مسجد سیّد، پُر میشد از جمعیّت.
اصفهان آن روز هم فلج نشد
ایشان تاکید کردند: پس هم شهر علم است، هم شهر ایمان است، هم شهر هنر است؛ انواع هنرهای گوناگون مطلوب ایرانی در اصفهان هست. شهر میراثهای ارجمند و ارزشمند هنری است. بنده یادم نمیآید نظیر این میراث هنریای که ما در اصفهان داریم، در هیچ جای دیگر وجود داشته باشد. اینها همه برجستگیهای مردم اصفهان است؛ یک شهری با هویّت کامل ایرانی و اسلامی.
رهبر معظم انقلاب در ادامه با اشاره به هویّت انقلابی مردم اصفهان توضیح دادند: حالا آن [هویّت] علمی و ایمانی و هنری را عرض کردیم، [میرسیم به] هویّت انقلابی البتّه در خیلی از شهرهای کشورِ ما پیش از انقلاب تلاشهای انقلابی بود، خوب هم بود، قوی هم بود، امّا اصفهان برتری داشت؛ اقّلاً یکی از برترین شهرهای انقلابی بود؛ اگر نگوییم برترین شهر بود، لااقل یکی از برترینها بود. اوّلین شهری که زمان رژیم طاغوت حکومتنظامی شد اصفهان بود؛ هیچ جا قبل از اصفهان حکومتنظامی نشده بود، اصفهان حکومتنظامی شد. [این] نشاندهنده آن بود که مردم بیشتر از دیگران در تلاشند.
ایشان با بیان اینکه استان اصفهان بر اثر همین مجاهدتها در حدود ۲۴ هزار شهید دارد، که حدود ۷۵۰۰ شهید در گلستان شهدای شهر اصفهان مدفوناند. اینها یک رقمهای عجیبی است، اینها یک نشانههای بزرگی است. دهها هزار جانباز، چند هزار آزاده؛ اینها سند افتخار اصفهان است، تاکید کردند: و امّا مناسبت بیستوپنجم آبان؛ روز بیستوپنجم آبان، حدود ۳۶۰ شهید در اصفهان تشییع شدند؛ چطور طاقت بیاورد یک شهر؟ ۳۶۰ شهید! آن فرماندهانی که این شهدا جلوی چشم آنها شهید شدند، خودشان مانده بودند که چطور این شهدا را بیاورند اصفهان تشییع کنند؛ این قدر این حادثه، حادثه بزرگ و عجیبی بود! به نظرم اگر هر جای دنیا یک روز ۳۶۰ جوانِ بهخونآغشته را بیاورند در میان مردم و تشییع کنند، آن شهر آن روز فلج میشود، از پا میافتد؛ اصفهان فلج نشد.
اما یکی از قابل توجهترین بخشهای سخنرانیهای رهبر انقلاب، توجه و اطلاع ایشان از جزئیات است و با توجه به این امر در بخشی دیگر از سخنرانیشان تاکید کردند: در خبرهای ما و گزارشهای مسلّم ما این هست که همان روز عصر، عدّهی زیادی از جوانها و روزهای بعد عدّهی زیادتری به طرف جبههها حرکت کردند؛ همان شب، کاروان عظیم پشتیبانی از شهدا از اصفهان راه افتاد. حالا [اگر] امروز ۳۶۰ شهید آوردند، مردم باید بنشینند مشغول عزاداری [بشوند]، دیگر حواسشان به جبهه نیست؛ نخیر، همان روز و روزهای بعد، جمعیّت راه افتادند. این روحیه را ببینید! این انگیزه را ببینید! خانوادههای دو شهید، خانوادههای سه شهید، خانوادههای چهار شهید، چند خانوادهی پنج شهید، چند خانواده شش شهید، یک خانواده هفت شهید!
امروز، یاد شهیدان اصفهان در هر کوچه و خیابان و هر گوشه از این شهر زنده است. مراسمهای یادبود و نامگذاری خیابانها به نام شهیدان، بیانگر ارادت و احترامی است که نسل جدید به این ایثارگران دارد. اینگونه تجلیگاه عشق و انسانیت در اصفهان، الگویی است برای همه نسلها که حتی در سختترین شرایط، میتوان با ایثار و از خودگذشتگی، در برابر زوال و ناامیدی ایستادگی کرد. شهیدان اصفهان نه فقط برای دیار خود بلکه برای آرمانهای بزرگتر در قلب تاریخ ایران اسلامی ماندگار خواهند بود.