بازار-گروه استان ها: استان ایلام با توجه به موقعیت جغرافیایی و طبیعی خود، طبیعتی متنوع و آثار تاریخی، یکی از جواهرات ناشناخته گردشگری در ایران است و همیشه جذابیت بالایی برای گردشگران دارد، به گونه ای که هر ساله در فصول مختلف سال به ویژه ایام نوروز، میزبان گردشگران بسیاری از سراسر کشور و حتی از خارج از کشور می باشد.
شایان ذکر است، گردشگری پس از انقلاب اسلامی در استان ایلام با تحول عظیمی مواجه شد، زیرا دولت با اجرای برنامههای تبلیغاتی و بازاریابی، به معرفی جاذبههای گردشگری ایلام در سطح ملی و بینالمللی پرداخت، از سوی دیگر نیز با ایجاد مراکز اقامتی بومگردی در مناطق شهری، روستایی و عشایری، به جذب گردشگران علاقهمند به تجربه زندگی محلی و سنتی کمک شایانی کرد.
به طور کلی استان ایلام در سال های پس از انقلاب به یکی از قطب های اصلی گردشگری در کشور تبدیل شده است، به نحوی که امروزه این استان در غرب کشور با نام عروس زاگرس شناخته می شود؛ این در حالیست که در دوران قبل از انقلاب، صنعت گردشگری یک صنعت ناشناخته در استان ایلام به شمار می رفت، به گفته کارشناسان گردشگری در ایلام به دلیل مشکلات اقتصادی و سیاسی کشور و همچنین محدودیتهای فنی و زیرساختی، توسعه چندانی پیدا نکرده بود.
توسعه صنعت گردشگری ایلام پس از انقلاب
مهران منصوری کارشناس گردشگری در گفتوگو با بازار اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی به دنبال تحولات فکری و فرهنگی که در کشور ایجاد شد، تغییر بنیادی نیز در ساختار، رویکرد و سیاستهای گردشگری در سراسر کشور از جمله استان ایلام بوجود آمد و صنعت گردشگری به سمت رشد و توسعه قدم برداشت.
وی افزود: پس از انقلاب، توسعه زیرساختهای گردشگری مانند سفرهخانهها، راههای دسترسی به اماکن تاریخی و گردشگری، و کارگاههای صنایع دستی افزایش یافت، همچنین مجتمعهای گردشگری و اقامتگاههای سنتی بیشتری برای جذب گردشگران در استان ایلام احداث گردید.
منصوری تصریح کرد: دولت پس از انقلاب اسلامی، با ارائه تسهیلات مالی، وامهای کمبهره و حمایتهای مالی به سرمایهگذاران و فعالان حوزه گردشگری، به توسعه این صنعت در ایلام کمک کرده است، این حمایتها موجب شده تا افراد بیشتری به سرمایهگذاری در بخش گردشگری روی آورند و پروژههای جدیدی را اجرا کنند.
وی گفت: به طور کلی، انقلاب اسلامی باعث تغییرات چشمگیری در بخش گردشگری استان ایلام همچون توسعه صنعت گردشگری، بهبود زیرساخت ها، جذب گردشگر به استان، افزایش درآمد و بهبود معیشت مردم استان بوده است.
رشد گردشگری ایلام در سایه انقلاب
فرزاد شریفی مدیر کل میراثفرهنگی گردشگری استان ایلام در گفتگو با بازار اظهار داشت: گردشگری در دوران قبل از انقلاب در اقصی نقاط کشور از جمله استان ایلام از وضعیت چندان مناسبی برخوردار نبود، زیرا در آن دوران گردشگری با ضعف و مشکلات بسیاری مواجه بود، با این حال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، تغییرات بنیادینی در صنعت گردشگری استان ایلام به وجود آمد، دولت با تدوین و اجرای برنامههای توسعهای گسترده، تلاش کرد تا وضعیت گردشگری را بهبود بخشد و مشکلات گذشته را برطرف کند.
وی افزود: ضعفها و مشکلات موجود، باعث شده بود صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت ناشناخته در استان جلوه کند و ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در استان نیز در سایه بی توجهی مسئولان وقت، بلا استفاده رها شوند، اما پیروزی انقلاب اسلامی، تلاشهای گستردهای نذیر توسعه زیرساختهای گردشگری، ایجاد مجتمعهای گردشگری و تفریحی، حمایتهای دولتی، احیای میراث فرهنگی و تاریخی، برگزاری جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی، توسعه مراکز اقامتی بومگردی و آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی برای رفع این مشکلات و بهبود وضعیت کشاورزی آغاز شد که تاثیرات مثبتی بر توسعه این بخش داشت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایلام با بیان اینکه در حوزه بومگردی خوشبختانه اقدامات خوبی صورت گرفته است، افزود: در حال حاضر ۱۱۰ اقامتگاه بومگردی در سطح استان فعالیت دارند.
هر کارگاه صنایع دستی به طور میانگین برای ۱۰ نفر اشتغالزایی دارد
شریفی با بیان اینکه ۳۰ هزار نفر در استان ایلام در حوزه صنایع دستی فعال هستند اظهار داشت: حدود ۹۰ درصد این تعداد فعال حوزه صنایع دستی را بانوان تشکیل میدهند.
وی با اشاره به فعالیت هزار و ۵۰۰ کارگاه صنایع دستی در مناطق مختلف استان، افزود: هر کارگاه به طور میانگین برای ۱۰ نفر اشتغالزایی دارد.
افتتاح طرح های گردشگری به مناسبت دهه فجر
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایلام با بیان اینکه ۱۶ طرح گردشگری، صنایع دستی و زیرساخت محوطههای تاریخی (بوم گردیها، رستوران و کارگاههای صنایع دستی و …) افتتاح میشوند، گفت: این طرح ها شامل مجتمع گردشگری، سفره خانه سنتی اقامتگاه بوم گردی، راه های دسترسی به اماکن تاریخی و گردشگری، کارگاههای صنایع دستی شامل خراطی، سازهای سنتی، چرم دوزی، جواهرات، منبت چوب و بافتنی های سنتی است.
وی بیان کرد: افتتاح این طرحها با همت بخش خصوصی و همکاری ادارهکل میراثفرهنگی استان در جهت اشتغالزایی و توسعه صنعت گردشگری استان رقم زده شد که انشاالله یک شروع دوباره ای برای برنامههای پیش رو در سال جاری و سالهای آینده باشد.
توسعه گردشگری و ایجاد منابع درآمدی از این طریق برای کشور، یکی از مهمترین دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی در چهل سال گذشته محسوب میشود، در این مدت توجه زیادی به توسعه زیرساختهای بنایی و آموزشی کشور در حوزه گردشگری شده است.