محمدجواد ملکپور در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: حضرت آیتالله مستجابی آخرین بازمانده مرحوم آیتالله سید علی آقای قاضی، میراثدار معنویت و عرفان مرحوم آقای قاضی و آخرین کسی بود که مرحوم آیت ابوالحسن اصفهانی آن را مرجع کل شیعه دانست و اجازه اجتهاد دادند.
وی با اشاره به بعد دیگری از شخصیت مرحوم مستجابی افزود: شخصیت ایشان تلفیق معنویت تشیع با صفات پهلوانی و مردانی بود که ملقب به عیاران و پهلوانان بودند و این باعث شده بود که جاذبه ایشان برای تمام مردم اصفهان و شهرهای دیگر که خدمت وی میآمدند ملموس باشد.
شاگرد آیتالله مستجابی در ادامه با بیان اینکه مرحوم مستجابی شخصی است که سالیان سال در مکاتب معنوی نجف، هند و ایران ریاضت و زحمت کشیده است، گفت: معمولاً انسانهای عارف مسلک از مردم فاصله دارند و در اجتماع زندگی نمیکردند اما ایشان تمام بنای معنویت خود را خدمت به خلق میدانست و این تلفیق معنویت با بودن در مردم، با زندگی کردن در بین مردم و خدمت به مردم یک چیزی را ایجاد کرده بود؛ به طوری که تنها خانهای که در این اواخر بدون آیفون و بدون زنگ در میزدند و در را باز میکردند، منزل مبارک مرحوم مستجابی بود.
ملکپور با اشاره به صفت ملموس بخششهای مرحوم مستجابی گفت: مرحوم مستجابی چندین بار در طول عمر خود تمام اموالشان را به فقرا بخشیده بودند، حتی خانه شخصیای که از پدرشان به ارث رسیده بود، خواهران و برادرانشان آمدند و سهم خود را به نام ایشان زدند و مرحوم مستجابی آنها را به درمانگاه امام موسی صدر تبدیل کرد و سالیان سال در خانه اجاره زندگی میکردند. خانه اجارهای هم بنا به قدیمی بودن داشت تخریب میشد و همین موجب تا ایشان از آن خانه نقل مکان کنند و خانهای را از آشنایانشان تهیه کردند و در آن ساکن شدند.
وی اظهار کرد: مرحوم مستجابی در هند برای شیعیان هندی که از لحاظ مادی در تنگنای شدید بودند دارالایتامی ساخت و اکثر این ایتام را سرپرستی کردند تا به درجاتی از علم رسیدند و الان هر کدامشان در آن نقطه منشأ اثر و خدمت هستند.
شاگرد آیتالله مستجابی با اشاره به خدمتهای دیگر مرحوم مستجابی ادامه داد: رسیدگی به خانوادههایی که در شهر اصفهان از لحاظ مالی در تنگنا بودند از دیگر خدمات این مرحوم بود؛ ایشان تا جایی که ما اطلاع داشتیم ماهیانه حداقل ۲۳ خانواده را نه از هزینه وجوهات شرعی بلکه از هزینه و کارهایی که خودشان انجام میداند، این خانوادهها را از لحاظ مادی تأمین میکردند و ملجا و پناه بودند.
وی تصریح کرد: مرحوم مستجابی از اول عمر حتی شهریه طلبگی خود را که مرجعشان مرحوم آیت الله حسن اصفهانی داده بودند نگرفتند و از اول خودشان کار میکردند؛ سالیان سال دفتر اسناد رسمی داشتند به طوری که خدمت ایشان در دفتر اسناد به قدری خوب بود که بجای ۳۰ سال، ۴۰ سال دفتر اسناد رسمی داشتند.
شاگرد آیتالله مستجابی با بیان اینکه زمانی که مرحوم مستجابی به نجف مشرف میشوند، مشغول به مباحث علمی میشوند، افزود: اولین کسی که ایشان را در نجف نگه میدارد مرحوم علامه امینی است؛ علامه امینی زمانی که مرحوم مستجابی مقلد بودند میفرمایند: «من به عنوان یک مجتهد که بر شما ولایت دارم، از شما میخواهم که در نجف باشید و درس را بخوانید» در همین راستا مرحوم مستجابی فرمودند به خاطر امری که مرحوم علامه امینی میکنند، در نجف میمانم.
وی گفت: مرحوم مستجابی بهعنوان یک فقیه مبارز اعتقاد داشتند کسی که مدیریت امور شیعه را میگیرد باید شخصی آگاه به مسائل زمانه و مسلط بر منافع و خلاصه نفع مسلمین باشد؛ در همین راستا پس از اینکه مرحوم مستجابی به تهران میآیند، اوایلی که خدمت مرحوم آیت الله کاشانی میرسند، در محضر آیت الله کاشانی بودند و برای ملی شدن صنعت نفت و بسیاری از آن ظلمهایی که در آن دوران شده بود ایستادند و مبارزه کردند.
ملکپور اظهار کرد: مرحوم مستجابی با حضرت امام و مقام معظم رهبری در بحث نهضت و انقلاب همراه بودند، حتی بعد از انقلاب هم هر اتفاقی که میافتاد میفرمودند: «تلویزیون را روشن کنید و ببینید رهبر انقلاب امروز درباره آن موضوع صحبت نکردند؟»؛ حرفهای مرحوم مستجابی نصب العین بود یعنی به نظرات رهبری خیلی اهمیت میدادند.
وی با اشاره به دیدار اخیری که مرحوم مستجابی با رهبر انقلاب داشتند، ادامه داد: علت رفتن مرحوم مستجابی نزد مقام معظم رهبری این بود که برای جریان رودخانه زایندهرود وساطت کنند؛ در همین راستا خدمت آقا که مشکلات را گفتند، شعری را خواندند. همچنین به رهبری فرمودند آقا شما از من جان بخواهید، بدانید ما و تمام رفقایمان تا آخرین لحظه در خدمت شما هستیم.