به گزارش خبرگزاری ایمنا، فروش اینترنتی دارای تأثیرات قابل توجه بر صنعت صنایع دستی است و این تأثیرات در جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و قابل مشاهده هستند؛ مهمترین آن، اینکه این روش امکان دسترسی مستقیم به تولیدکنندگان داخلی و خارجی را فراهم میکند.
فروش اینترنتی صنایع دستی به بازارهای بینالمللی باعث افزایش تولید شده و به تولیدکنندگان امکان میدهند تا محصولات خود را به مشتریان جهانی عرضه کنند.
همچنین فروش آنلاین باعث میشود محصولات بیشتر صنایع دستی و هنرمندان را به عنوان نمایندگان فرهنگ و هنر منطقهای برجستهتر کرده باشند و مصرفکنندگان میتوانند در هر زمان و مکان به محصولات دسترسی داشته باشند، که این امر تجربه خرید را سادهتر و جذابتر کرده است؛ که باعث افزایش آگاهی از فرهنگهای مختلف میشود و به حفظ و ترویج فرهنگ فرهنگی کمک میکند.
فروش اینترنتی، روشی که فروش صنایع دستی را از بعد کرونا نجات داد
حسن شکوهینژاد، هنرمند قلمزنی و کار روی فلزات گرانبها اظهار میکند: با آمدن کووید ۱۹ بازار صنایع دستی حسابی آسیب دید اما از اواسط آن با توجه به افزایش فروش و استقبال از فروش آنلاین، اندکی قوت گرفت.
وی میافزاید: قبل از رایج شدن فروش اینترنتی، مردم حتماً باید با حضور در اصفهان، کارها را میدیدند اما به وسیله محتواهای تولید شده مثل عکس و فیلم، کم کم اعتماد مخاطب جلب شد؛ هرچند بعد از مدتی به دلیل فیلترینگ، این نوع فروش هم تحت تأثیر قرار گرفت اما همچنان بسیاری از برندهای صنایع دستی در کنار فروش حضوری، فروش آنلاین هم وجود دارد.
هنرمند صنایع دستی خاطر نشان میکند: از جایی که ما جزو اولویتهای اساسی مردم نیستیم، فشار روی صنعت ما بیشتر میشود و بخش عمده آن بر دستمزد نیروها وارد میشود، چراکه با حضور آنها این صنعت ادامه پیدا میکند؛ با این حال نامشخص بودن قیمت مواد اولیه از مشکلاتی است که ما با آن دست و پنجه نرم میکنیم.
فروش صنایع دستی در نوروز امسال افزایش داشتهاست
شکوهینژاد با بیان اینکه خرید و فروش در بازار صنایعدستی نوروز امسال، به دو سال پیش بهتر بود، میگوید: با اینکه بیشتر، قشر متوسط و متوسط رو به پایین در بین مسافران دیده میشد، اما همچنان خرید و فروش در فروشگاهها رونق داشت که باعث خوشحالی است.
وی تصریح میکند: البته که فلزات گرانبها، مشتریهای خاص خود را دارد؛ وقتی که فلز مس برنج یا حتی خود نقره، قیمتی نداشت، تقریباً بیشتر قشر جامعه مشتری ما بودند اما امروز به سمتی رفتهایم که یک کالای لوکس محسوب شویم زیرا با توجه به هزینههای تولید، قیمت نهایی تمام شده گران است.
هنرمند صنایعدستی ادامه میدهد: خرید ظرف و نقرهجات برای جهیزیه همچنان وجود دارد و در کار قشر بالاتر جامعه، جزو مشتریان این صنعت حساب، میشوند؛ به طور کلی ما در حال از دست دادن قشر متوسط به پایین جامعه هستیم.
جوانان به کار صنایع دستی علاقه دارند اما پای آن نمیایستند
شکوهینژاد با اشاره به موانع صادرات، میافزاید: متأسفانه به دلیل پروسه تولید بسیار سخت و طولانی تولید و کمبود نیروی انسانی ماهر در کنار عدم همخوانی تولید با تقاضای بازار (تقاضای بازار زیاد اما تولید محدود) کمتر به سمت صادرات کشیده شدهایم هرچند به صورت موردی و با فروش اینترنتی این اتفاق افتادهاست.
وی با اشاره به علاقه زیاد جوانان به یادگیری این حرفه میگوید: متأسفانه به دلیل سختیهای موجود، بیشتر جوانتر ها در همان ماههای ابتدایی وار را رها میکنند.
صنایع دستی ترکیه در سکانسهای بیشتر فیلمهایش به چشم میخورد، چرا ما نه؟
هنرمند صنایع دستی با بیان اینکه تنها راه ارزش دادن به هنر، دیده شدن آن است، تصریح میکند: دیده شدن هنر وظیفه دولتهاست؛ برای مثال در فیلمهای ترکیه به عنوان یک کشور پیشگام در صنعت گردشگری، در بیشتر مواقع سکانس با پس زمینه تاریخی وجود دارد؛ همچنین در سکانسهایی که بازیگر وجود دارد، چندین مورد از صنایع دستی ترکیه در آن به چشم میخورد.
شکوهینژاد ادامه میدهد: با همین کار ساده، هنر را به جهان و به مردم خود نشان میدهد اما در ایران چنین نیست؛ همچنین تمایل حضور هنرمندان در نمایشگاهها کمتر شده که یکی از دلایل آن گرانی هزینه اجاره غرفههاست.
وی با بیان تأثیر مهم زیباییهای بصری در بافتی که صنایع دستی به فروش میرسد، عنوان میکند: صدا و سیما و مسئولان باید به دیده شدن هنر ایرانی کمک کنند چرا که وقتی دیده شود، خواهان پیدا میکند و باعث رونقش میشود؛ صنایع دستی تنها صنعتی در هر کشور است که فقط مردم آن کشور در ساخت آن دخیلاند پس باید مورد توجه قرار گیرد.
از فروش کم یک صفحه مجازی تا نقاشی قابهای ضریح با متراژ بالا
در ادامه مریم عبداللهی، هنرمند میناکاری به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: دلیل اصلی وارد شدن من به این رشته، عشق و علاقه زیاد به کارهای هنری و نقاشی بود؛ زمانی که به میدان نقش جهان وارد میشدم و این ظروف زیبا را میدیدم به وجد میامدم و همین باعث شد که پیگیر این موضوع شوم.
وی میافزاید: از همانجا تصمیم گرفتم دنبال یادگیری نقاشی مینا روم؛ هرچند ابتدا کار خود را در منزل شروع کردم و به صورت دلی برای خودم و دوستانم، ظروف نقاشی میکردم اما با گذشت زمان وارد بازار کار شدم و یک مغازه کوچک دست و پا کردم.
هنرمند صنایع دستی میگوید: برای شروع کار، صفحهای در فضای مجازی باز کردم زدم، ابتدا فروش کمی داشتم اما بعد کم کم کارگاههای ضریح سازی عراق و پاکستان درخواست همکاری دادند و قاب ضریحهای با متراژ بالا را نقاشی کردم؛ ظروف تکی برای ارسال کشورهای خارجی، بسیار کم و بیشتر به طور واسطهای بود.
عبدالهی ادامه میدهد: گرانی مواد اولیه باعث شد فروش داخلی بسیار کمتر از قبل شود، در صورتی که دستمزدها، همان بودهاست؛ اگر به این صورت پیش رود آینده صنایع دستی رو به افول خواهد بود؛ در این راستا دولت میتواند کارگاههای آموزشی با حمایت خود دایر کنند.
به گزارش ایمنا، فروش اینترنتی صنایع دستی با چالشهایی مانند مشکلات پرداخت بینالمللی، ارسال کالا، و رقابت با محصولات مکانیزه است؛ همچنین، نیاز به آموزش مهارتهای بازاریابی دیجیتال برای صنعتگران وجود دارد تا از این فرصتها بهرهمند شوند؛ در مجموع، فروش اینترنتی نقش مهمی در احیای صنعت صنایع دستی ایفا کرده است؛ این روش تنها باعث افزایش سودآوری میشود بلکه به تبلیغ هنر و فرهنگ غنی مردم نیز کمک کرده است.