به گزاش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، جدیدترین خبرهای جهان را در این بسته خبری بخوانید.
بزرگترین شاهکارهای معماری جهان باستان
دوران باستان به دورهای از توسعه اولیه تمدنهای بشری تا پایان دوران باستان کلاسیک یعنی حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد تا ۵۰۰ سال پس از میلاد گفته میشود. این دوره شاهد ظهور امپراتوریهای قدرتمند، جوامع پیچیده و پیشرفتهای چشمگیر در هنر، معماری و مهندسی بود. مردم در جوامع ساختاریافته زندگی میکردند، سیستمهای نوشتاری را توسعه دادند و شهرهای ماندگار ساختند. این تمدنها برای قدرتنمایی، احترام به الههها یا تجلیل از فرمانروایان خود، بناهای تاریخی عظیمی ساختند که آزمون زمان را به موفقیت گذراندند و در برابر تغییرات گوناگون مقاومت کردهاند. در ادامه به معرفی تعدادی از بزرگترین شاهکارهای معماری جهان باستان میپردازیم.
هرم بزرگ جیزه The Great Pyramid of Giza، مصر
استون هنج Stonehenge، انگلستان
تحقیقات اخیر بینشهای جالبی را در مورد منشأ و هدف ساخت استونهنج آشکار کرده است. یک مطالعه نشان میدهد که این بنای تاریخی برای متحد کردن جوامع کشاورزی اولیه بریتانیا در یک دوره انتقال فرهنگی در حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد ساخته شده است. کشف اینکه سنگ محراب مرکزی از اسکاتلند منتقل شده، نشاندهنده تلاش مشترک جوامع دوردست برای بنا کردن این سازه است.
کولوسئوم Colosseum، ایتالیا
کولوسئوم که در ابتدا به نام آمفیتئاتر فلاویوم (Amphitheatrum Flavium) شناخته میشد، بین سالهای ۷۲ و ۸۰ پس از میلاد و تحت فرمان امپراتورهای فلاویان ساخته شد و گواهی بر مهندسی و معماری روم باستان است. طول این آمفیتئاتر بیضوی حدود ۱۸۹ متر و عرض آن ۱۵۶ متر است که آن را به بزرگترین آمفیتئاتر ساختهشده در جهان تبدیل میکند. طراحی نوآورانه این بنا دارای سیستم پیچیدهای از طاقها بود و میتوانست بین ۵۰ تا ۸۰ هزار تماشاگر را در خود جای دهد.
دیوار بزرگ چین The Great Wall of China
دیوار بزرگ چین هزاران کیلومتر را در بر میگیرد و شاهدی بر میراث ماندگار این کشور در طول قرنهاست. ریشه آن به دوره بهار و پاییز (۷۷۱-۴۷۶ پیش از میلاد) و دوره کشورهای متخاصم (۴۷۵-۲۲۱ پیش از میلاد) بازمیگردد که دولتهای مختلف برای دفاع از قلمرو خود استحکاماتی ساختند. این دیوارهای تکهتکه بعدها تحت سلسله کین (۲۲۱ تا ۲۰۶ پیش از میلاد) توسط امپراتور «کین شیء هوانگ» متحد و سرآغاز دیوار بزرگ چین بهعنوان یک ساختار پیوسته شدند.
جزیره ایستر موآی Easter Island Moai، شیلی
جزیره راپا نویی (Rapa Nui) معروف به جزیره ایستر، در گستره وسیع جنوب شرقی اقیانوس آرام قرار دارد و امواج بیامان آن بهطور مداوم به سواحل آن ضربه میزنند. این جزیره بهواسطه حضور پراکنده موآیها ایستاده معروف است؛ پیکرههای سنگی عظیم با نگاههای مرموز که به افقهای ناشناخته خیره شدهاند.
لیختناشتاین بهواسطه موقعیت مرزی خود از فعالیتهای اقتصادی مرتبط با راین بهره میبرد. این کشور همراه با اتریش که بخشی از مرز آن نیز با راین تعریف میشود، دارای وضعیت ناظر در کمیسیون بینالمللی حفاظت از راین هستند. این جایگاه به آنها امکان مشارکت در بحثها را میدهد، اما حق رأی کامل در تصمیمات کلیدی شامل حال آنها نمیشود.
آلمان بهعنوان یکی از اصلیترین ذینفعان راین، وابستگی شدیدی به این رود برای صنایع شیمیایی و کشتیرانی دارد. بخش عمدهای از تجارت آلمان از طریق این مسیر آبی انجام میشود و این کشور نقش محوری در مدیریت زیستمحیطی رود ایفا میکند. فرانسه در همسایگی آلمان، از راین برای توسعه صنعتی و کشاورزی در منطقه آلزاس استفاده میکند و بهعنوان عضو فعال کمیسیون بینالمللی حفاظت از راین، در تصمیمات مرتبط با کیفیت آب و حقآبه مشارکت مستقیم دارد.
سرانجام، راین در هلند به دریای شمال میریزد و در بندر روتردام، بهعنوان دروازه تجاری اروپا، نقش تعیینکنندهای ایفا میکند. موقعیت استراتژیک هلند در مصب رود، به این کشور نفوذ قابلتوجهی در سیاستهای مدیریتی میدهد. همه این کشورها تحت چهارچوب توافقنامههایی همچون کنوانسیون حفاظت از راین و قوانین بینالمللی آبهای فرامرزی، متعهد به رعایت اصول «استفاده عادلانه» و جلوگیری از آلودگی هستند. کمیسیون مرکزی کشتیرانی راین نیز با نظارت بر آزادی تردد کشتیها و استانداردهای زیرساختی، اطمینان میدهد که این شاهراه آبی همواره بهعنوان محور همبستگی اقتصادی اروپا عمل کند. همکاریهای چندجانبه نشاندهنده تعهد مشترک این کشورها به حفظ تعادل بین توسعه اقتصادی و پایداری زیستمحیطی است، چراکه راین نهتنها یک مسیر تجاری، بلکه بخشی از هویت تاریخی و طبیعی قاره اروپا محسوب میشود.
در این جادهها، آرزوی مرگ میکنید!
سفر یک تجربه هیجانانگیز است، اما وقتی صحبت از مرگبارترین جادههای جهان به میان آید، میتواند یک تجربه چالشانگیز محسوب شود و جان انسانها را به خطر اندازد. اگرچه جادهها، راههایی برای جابهجایی مردم و کالاها هستند، در بعضی از سرزمینهای جهان به مسیرهای مرگ تبدیل شدهاند. فاکتورهایی همچون وجود پیچهای تند و ناگهانی، زیرساختهای نامناسب، ارتفاعات خطرناک، عرض کم جادهها و آمار زیاد تصادفات، در انتخاب جادههای مرگبار جهان نقش دارد. بعضی از جادهها نیز به دلیل عواملی نظیر سقوط سنگ و رانش زمین، زندگی مسافران را با خطر مواجه میکنند. در ادامه به معرفی مرگبارترین جادههای جهان و ویژگیهای آنها میپردازیم:
جاده تونل گولیانگ، چین
این جاده که به شکل تونل عمیق در کنار یک کوه ساخته شده است، یک شگفتی مهندسی بسیار خطرناک است. جاده باریک و پر پیچوخم است و از یک طرف آن سنگهای آویزان شده از کوه را میبینید که هر لحظه ممکن است ریزش کند.
جاده یونگاس شمالی، بولیوی
جاده یونگاس شمالی در بولیوی که به «جاده مرگ» معروف است، یکی از خطرناکترین مسیرهای جهان محسوب میشود. این جاده با صخرههای شیبدار و خطوط باریک، در طول سالها، جان مسافران زیادی را گرفته است. باوجود تلاش برای بهبود اقدامات ایمنی، همچنان تصادفهای بسیاری در این مسیر رخ میدهد.
بزرگراه جیمز دالتون، آلاسکا
بزرگراه جیمز دالتون که بیش از ۴۰۰ مایل در بیابان آلاسکا امتداد دارد، جادهای متروک و خطرناک است. شرایط آب و هوایی شدید، یخبندان جادهها و خدمات محدود، این بزرگراه را به مسیری مرگبار برای رانندگان تبدیل کرده است. تصادفات بهویژه در ماههای فصل زمستان که دید رانندگان ضعیف و شرایط جاده پرخطر است، بسیار رخ میدهد.
جاده اسکیپرز کانیون، نیوزلند
اسکیپرز کانیون، مسیری باریک و پر پیچوخم است که یک لبه صخرهای را در آغوش میگیرد. این جاده نمیتواند از رانندگان در برابر سقوطهای تند، محافظت کند و عنوان یکی از خطرناکترین مسیرهای جهان را به خود اختصاص میدهد. همچنین به دلیل باریک بودن بیش از حد اسکیپرز کانیون، تنها تعداد اندکی اتومبیل را در این جاده میبینید و افراد برای رانندگی در آن به مجوز ویژه احتیاج دارند.
جاده فیری میدوز، پاکستان
این مسیر دورافتاده و چالشبرانگیز که به کمپ اصلی نانگاپاربات، نهمین کوه مرتفع جهان منتهی میشود، یک جاده آسفالت نشده و مستعد رانش زمین است که آن را به سفری خطرناک برای مسافران تبدیل میکند. در سالهای اخیر، تلاشهایی برای بهبود اقدامات ایمنی در فیری میدوز صورتگرفته است، اما همچنان یک مسیر خطرناک برای رانندگان محسوب میشود.
جاده تنگه تاروکو، تایوان
جاده تنگه تاروکو در تایوان، مسیری شگفتانگیز و بسیار زیبا، پر از پیچهای تیز و مسیرهای باریک است که از میان صخرهها و کوهها عبور میکند. این جاده، مستعد ریزش سنگ و برای رانندگی، بسیار خطرناک است. باوجود تلاشها برای بهبود اقدامات ایمنی، تصادفات در جاده تنگه تاروکو همچنان رخ میدهد.
شاهراه کابل - جلالآباد افغانستان
شاهراه کابل - جلال آباد در افغانستان، یک مسیر مهم حملونقل و یکی از خطرناکترین جادههای جهان است. شرایط نامناسب جاده، بیاحتیاطی در هنگام رانندگی و نگرانیهای امنیتی، شاهراه کابل – جلالآباد را به مسیری مرگبار برای مسافران تبدیل کرده است. باوجود تلاشها برای بهبود تدابیر ایمنی، تصادفات زیاد شاهراه کابل-جلال آباد، همچنان تهدیدی برای رانندگان است.
جاده پاتیوپولو پردیکاکی، یونان
جاده پاتیوپولو پردیکاکی، مسیر پر پیچوخم و باریک است که از میان کوههای مرکزی یونان عبور میکند. این جاده بهدلیل پیچها و شیبهای تند و نبود محافظ، در دنیا مشهور است و جان رانندگان را تهدید میکند. ازآنجاکه تصادفات در این مسیر همچنان ادامه دارد، یکی از مرگبارترین جادههای جهان محسوب میشود.
بزرگراه کارنالی، نپال
بزرگراه کارنالی در نپال، مسیری دورافتاده و چالش برانگیز است که بیش از ۳۵۰ مایل در میان زمینهای ناهموار غرب نپال امتداد دارد. این جاده آسفالت نشده و مستعد رانش زمین است. همچنین سطح آن بسیار غبارآلود است و دید ضعیفی را برای رانندگان به همراه دارد. رانندگی به هنگام شب در این جاده، بهدلیل آمار بالای تصادفهای منجر به فوت، ممنوع است.
ثروتمندترین کشورهای جهان از نظر تولید ناخالص داخلی سرانه
تولید ناخالص داخلی سرانه برای اندازهگیری ارزش کالاها و خدمات تولیدشده در یک کشور استفاده میشود و بازخوردی است که رونق اقتصادی یک کشور را نشان میدهد. ثروتمندترین کشورهای جهان از نظر تولید ناخالص سرانه بر اساس دادههای صندوق بینالمللی پول به شرح زیر است:
لوکزامبورگ
لوکزامبورگ با ۱۵۴ هزار و ۹۱۴ دلار تولید ناخالص داخلی سرانه در صدر فهرست ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارد. این دستاورد بهواسطه ساختار خوب و توسعه بخش مالی این کشور حاصل شده است. لوکزامبورگ همچنین محیطهای مطلوبی را برای رونق کسب و کار فراهم میکند.
سنگاپور
سنگاپور با تولید ناخالص داخلی ۱۵۳ هزار و ۶۰۸ دلار دومین کشور ثروتمند جهان است. این کشور به برخورداری از سیستم مالی، تجاری و فناوری قوی شناخته شده است که همه به رشد اقتصادی آن کمک کردهاند.
ماکائو
ماکائو یک منطقه ویژه اداری در چین است که بهطور ویژه برای نظارت بر سیستمهای حکومتی و اقتصادی متفاوت از سرزمین اصلی این کشور ایجاد شده است. رشد اقتصادی آن را میتوان در ارائه بازیها، مهماننوازی و گردشگری دنبال کرد. درآمد سرانه تولید ناخالص داخلی ماکائو ۱۴۰ هزار و ۲۴۵ دلار است.
ایرلند
قدرت اقتصادی ایرلند در داروسازی، مالی و فناوری نهفته است که ایرلند را با تولید ناخالص داخلی سرانه ۱۳۱ هزار و ۵۴۸ دلار در جایگاه چهارم قرار میدهند.
قطر
قطر دارای اقتصادی قوی است که از طریق صادرات، گاز طبیعی و سرمایهگذاریهای مختلف پشتیبانی میشود. تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور ۱۱۸ هزار و۷۶۱ دلار است.
نروژ
نظام اقتصادی نروژ بهواسطه سودهای فراوان بخش نفت و گاز و سیستم رفاهی آن تقویت میشود. سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور در حال حاضر ۱۰۶ هزار و ۵۴۰ دلار است.
سوئیس
سرانه تولید ناخالص داخلی سوئیس ۹۸ هزار و ۱۴۴ دلار است. صادرات قوی، بخش بانکی و صنعت داروسازی این رشد اقتصادی را به دنبال دارد.
برونئی دارالسلام
برونئی دارالسلام کشوری در جنوب شرقی آسیاست و در میان ثروتمندترین کشورهای جهان در رتبه هشتم قرار دارد. تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور ۹۵ هزار و ۳۸ دلار است و اقتصاد آن با تولید نفت و گاز تقویت میشود.
گویان
گویان کشوری در ساحل شمالی آمریکای جنوبی است. گسترش ذخایر نفتی این کشور به رشد اقتصاد آن کمک زیادی کرده و سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور را به ۹۱ هزار و ۳۸۳ دلار رسانده است.
ایالات متحده آمریکا
اقتصاد ایالات متحده آمریکا بهواسطه سرمایهگذاریهای متنوع ازجمله تولید، مالی، فناوری و خدمات، تولید ناخالص داخلی سرانه آن را در حال حاضر به ۸۹ هزار و ۶۷۷ دلار رسانده است.
کشورهای اروپایی با بیشترین استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر
آغاز درگیریها میان روسیه و اوکراین تأکیدی بر اهمیت امنیت انرژی بود و انرژیهای تجدیدپذیر نقشی کلیدی در تقویت این امنیت و تنوع بخشیدن به منابع انرژی دارند. سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر اروپا در حال افزایش است که این امر برای گرمایش و سرمایش ساختمانها بسیار مهم است، زیرا طبق آمار یورواستات، حدود نیمی از کل مصرف انرژی اتحادیه اروپا را این دو بخش تشکیل میدهند. در سال ۲۰۲۳، سهم انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا در بخشهای گرمایش و سرمایش به ۲۶.۲ درصد رسید که منعکسکننده نسبت انرژیهای تجدیدپذیر در کل مصرف انرژی این بلوک است، اما این سهم در سراسر اروپا از تنها ۸ درصد در ایرلند تا ۸۴ درصد در ایسلند متفاوت است. در میان اعضای اتحادیه اروپا، سوئد و استونی بیشترین سهم را با ۶۷ درصد گزارش کردهاند.
منابع تجدیدپذیر در مجموعه دادهها شامل انرژیهای خورشیدی و زمینگرمایی، سوختهای زیستی، بخش تجدیدپذیر زباله و گرمای محیطی است که توسط پمپهای حرارتی برای تأمین گرمایش جذب میشود. چندین عامل تفاوت در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای گرمایش و سرمایش وجود دارد که شامل شرایط آبوهوایی، در دسترس بودن منابع و وضعیت زیرساختهای انرژی میشود. کشورهایی که سیستمهای سوخت فسیلی دارند، با تحولات سختتری روبهرو هستند و حمایت از سیاست، هزینههای سرمایهگذاری و فضای شهری نیز بر پیشرفت آنها در بخش تجدیدپذیر تأثیر میگذارد. گستره گرمایش منطقه یکی دیگر از عوامل کلیدی در این زمینه است.
کشورهایی با سهم بالایی از گرمایش منطقهای، مسیر هموارتری برای کربنزدایی سیستمهای گرمایشی خود دارند، زیرا تعویض یک دیگ بخار بزرگ گاز با یک پمپ حرارتی، دیگ زیستتوده یا گرمای هدر رفته آسانتر از جایگزینی هزاران دیگ بخار با پمپهای حرارتی است.
کشورهای اروپایی با بیشترین استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر
کشورهای شمال اروپا به جز نروژ و کشورهای بالتیک در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای گرمایش و سرمایش اروپا پیشتاز هستند و سهم گزارششده آنها بالاتر از ۵۴ درصد یا بیش از دو برابر میانگین اتحادیه اروپا (۲۶ درصد) است. این کشورها دارای سیستمهای گرمایش منطقهای پیشرفته هستند که بسیاری از آنها بهطور عمده از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی زمینگرمایی، گرمای هدررفته یا زیست توده استفاده میکنند.
نروژ با ۳۴ درصد سهم بسیار کمتری داشت، بااینحال دادههای یورواستات در مورد نروژ ممکن است گمراهکننده باشد، زیرا در این دادهها الکتریسیته تجدیدپذیری که برای راهاندازی پمپهای حرارتی استفاده میشود، در سهم بخشهای گرمایش و سرمایش به حساب نمیآید تا از شمارش مضاعف جلوگیری شود، حالآنکه بیش از ۹۰ درصد برق نروژ از انرژیهای آبی و باد تأمین میشود و منبع غالب گرمایش در نروژ برق است.
اتریش (۳۹.۴ درصد) نمونه پیشرو در میان کشورهای اروپای مرکزی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای گرمایش و سرمایش است که این عملکرد قوی نتیجه یک سنت تثبیتشده در استفاده از زیستتوده در سیستمهای گرمایش فردی و شبکههای گرمایش منطقهای گسترده است. اکثر کشورهای نامزد اتحادیه اروپا به استثنای آلبانی (۲۳ درصد)، سهم بیشتری از استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در گرمایش و سرمایش را در مقایسه با میانگین اتحادیه اروپا گزارش کردهاند، به عنوان مثال مونتهنگرو به ۶۷ درصد رسید.
برترین شهرهای میزبان هنر خیابانی در ۲۰۲۵ + عکس
جهان شاهد رشد روزافزون علاقه به هنر خیابانی است. یافتهها حاکی از آن است که علاقه عمومی به هنر خیابانی در حال افزایش است و شهرهای سراسر جهان در حال سرمایهگذاری بیشتر در فضاهای قانونی نقاشی دیواری، تورهای هدایتشده و رویدادهای فرهنگی متمرکز بر هنر شهری هستند. برخی معتقدند که پذیرش عمومی، ریشههای انتقادآمیز گرافیتی را تضعیف میکند، در حالی که دیگران آن را راهی برای حفظ و ترویج یک فرم هنری عمومی میدانند که مدتها بهعنوان خرابکاری تلقی میشد. این دیدگاهها نشان میدهد که هنر خیابانی در حال تبدیل شدن به یک بخش پذیرفتهشده از فرهنگ شهری است.
مطالعهای جدید، محبوبترین شهرها را برای هنر خیابانی بر اساس تعامل رسانههای اجتماعی، جستوجوهای گوگل و تعداد آثار ثبتشده از نقاشی دیواری و گرافیتی رتبهبندی کرده است. اگرچه محبوبیت بهطور قطع بهمعنای کیفیت هنری نیست، اما این رتبهبندیها نشان میدهد که در سال ۲۰۲۵ هنر خیابانی در کدام شهر بیشترین توجه و تعامل جهانی را به خود اختصاص خواهد داد.
لندن با ۴۷۲ نقاشی دیواری ثبتشده و تاریخ غنی از هنر شهری در مناطق کمدن، شورودیتچ و بریک لین، در صدر این رتبهبندی قرار دارد. این شهر ۶۳۹ هزار پست اینستاگرام در مورد گرافیتی و ۸۴ هزار و ۳۰۰ جستوجوی گوگل برای هنر خیابانی در سال ۲۰۲۴ داشته است. لندن با افزایش ۱۹ درصدی در جستوجوهای مرتبط با گرافیتی و نقاشی دیواری، بهعنوان یکی از مراکز اصلی هنر خیابانی شناخته میشود.
پاریس ۱۰۶۵ اثر هنری خیابانی ثبتشده و مکانهای نمادینی همچون منطقه هنر خیابانی در سن دنیس و آثار هنرمندانی همچون اینویدر و میستیک دارد که به قرار گرفتن آن در رتبه دوم کمک کرده است. این شهر ۵۹۵ هزار پست اینستاگرام و ۵۸ هزار و ۹۰۰ جستوجوی گوگل برای هنر خیابانی در سال ۲۰۲۴ داشته است. افزایش ۲۲ درصدی در جستوجوهای هنر خیابانی پاریس در سال گذشته نشاندهنده محبوبیت روزافزون این هنر در پاریس است.
ملبورن با کوچههایی که به هنر خیابانی در حال تغییرشان در سطح بینالمللی شناخته شدهاند، در رتبه سوم قرار دارد. کوچه هوزیر از مکانهای نمادین این شهر است. ملبورن ۱۵۳ هزار و ۲۹۱ پست در رسانههای اجتماعی در مورد هنر خیابانی و ۷۴ هزار و ۱۶۰ جستوجوی گوگل برای گرافیتی و هنر خیابانی داشته است. افزایش ۳۸ درصدی در جستوجوهای گوگل برای هنر خیابانی ملبورن در سال گذشته، نشاندهنده علاقه روزافزون به هنر در این شهر است. ملبورن همچنین بیشترین تعداد جستوجوی گوگل برای تورهای هنر خیابانی در جهان را دارد.
برلین با میراثی عمیق از هنر خیابانی که به تاریخ سیاسی آن گره خورده است، در رتبه چهارم قرار دارد. گالری سمت شرقی دیوار برلین یکی از مشهورترین مکانهای گرافیتی در جهان است. این شهر ۵۸ هزار و ۸۰۰ جستوجوی گوگل برای هنر خیابانی در سال گذشته داشته و رشد ۲۶ درصدی در جستوجوهای مربوط به هنر خیابانی در این شهر رخ داده است. صحنه هنر شهری برلین در مناطق کراوزبرگ، فریدریشسهاین و میته گسترش یافته است.
لسآنجلس با قرارگیری در رتبه پنجم، بهعنوان یکی از بزرگترین گالریهای هنری فضای باز در جهان شناخته میشود. این شهر ۲۲۷۷ اثر هنری خیابانی ثبتشده دارد که از دیوارهای هنری ونیز گرفته تا نقاشیهای دیواری منطقه هنرهای مرکزی، هویت چندفرهنگی خود را به نمایش میگذارد. در سال ۲۰۲۴، لسآنجلس شاهد ۴۷۲ هزار پست اینستاگرام در مورد گرافیتی و هنر خیابانی و ۳۲ هزار و ۵۰۰ جستوجوی گوگل برای هنر خیابانی بود. این شهر سال گذشته شاهد افزایش ۲۴ درصدی در تعامل رسانههای اجتماعی با هنر خیابانی خود بوده که نشاندهنده محبوبیت روزافزون این هنر است.
بارسلونا با نقاشیهای دیواری رنگارنگ و هنر شابلون که به شهرت آن بهعنوان یک مرکز خلاقانه کمک میکند، در رتبه ششم قرار دارد. این شهر ۳۰۹ اثر هنری ثبتشده در مناطقی همچون ال راوال دارد. بارسلونا ۲۲۷ هزار پست اینستاگرام در مورد هنر خیابانی و ۲۵ هزار و ۱۰۰ جستوجوی گوگل برای هنر خیابانی را در سال گذشته به دست آورده که افزایش ۱۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ داشته است.
بریستول بهعنوان خانه بانسکی، در رتبه هفتم قرار دارد و دارای فرهنگ هنر خیابانی شناختهشده است. این شهر میزبان ۱۱ اثر بانسکی و در مجموع ۲۵۴ نقاشی دیواری ثبتشده است. آپفست بزرگترین جشنواره هنر خیابانی اروپا، در بریستول برگزار میشود و هنرمندان از سراسر جهان را به خود جذب میکند. این شهر سال گذشته شاهد ۱۱۹ هزار پست اینستاگرام در مورد گرافیتی و ۱۰۴ هزار پست در مورد هنر خیابانی بوده است که با افزایش ۲۹ درصدی در محبوبیت هنر خیابانی خود، بهعنوان یکی از مراکز در حال رشد این هنر در جهان شناخته میشود.
آمستردام با فرهنگ هنر خیابانی در حال شکوفایی و ۲۳۷ نقاشی دیواری ثبتشده، در رتبه هشتم قرار دارد. موزه استرآرت در یک کشتی قدیمی از مهمترین فضاهای هنری این شهر است. آمستردام ۸۰ هزار پست اینستاگرام در مورد هنر خیابانی و ۶۴ هزار و ۵۰۰ پست در مورد گرافیتی داشته است. این شهر با برقراری تعادل بین میراث هنری و صحنه هنر شهری پویا، به یکی از مهمترین مراکز هنر خیابانی در جهان شهرت یافته است.
هنر خیابانی لیسبون که در رتبه نهم قرار دارد، بخشی از هویت فرهنگی این شهر بهشمار میآید. این شهر با ۷۴۹ نقاشی دیواری در محلههای مختلف همچون بایرو آلتو و دیوار افتخار آموریاس، به یک گالری هنری زنده تبدیل شده است. در سال گذشته، لیسبون شاهد ۷۷ هزار و ۲۰۰ پست اینستاگرام و ۲۴ هزار و ۹۰۰ جستوجوی گوگل برای این موضوع بوده است. این افزایش ۳۱ درصدی در علاقه به هنر خیابانی از سال ۲۰۲۳، نشاندهنده رشد مداوم این هنر در لیسبون است.
شیکاگو با یک صحنه هنر خیابانی پویا که شامل نقاشی دیواریهای بزرگمقیاس و فرهنگ گرافیتی زیرزمینی است، در رتبه دهم قرار دارد. این شهر ۸۲ نقاشی دیواری ثبتشده دارد و محلههای پیلسن و واباش آرت کوریدور از مهمترین نقاط داغ برای علاقهمندان به نقاشی دیواری هستند. شیکاگو ۲۶۴ هزار پست اینستاگرام در مورد گرافیتی و ۹۳ هزار و ۹۰۰ پست در مورد هنر خیابانی داشته است. افزایش ۲۱ درصدی در جستوجوها نسبت به سال قبل، نشاندهنده محبوبیت روزافزون هنر خیابانی در این شهر است.
قویترین ارز جهان متعلق به کدام کشور خاورمیانهای است؟
بر اساس دادههای SmartAsset (یک نهاد آنلاین برای اطلاعات و مشاورههای مالی متمرکز بر مصرفکننده و یک بازار ملی که مشتریان را به مشاوران مالی متصل میکند)، یک ارز زمانی قوی طبقهبندی میشود که ارزش آن بیشتر از ارز دیگری باشد.
هرچند تعجببرانگیز، اما دلار آمریکا جایگاه دهم لیست را به خود اختصاص داده است. واحد پول آمریکا پرمعاملهترین ارز روی کره زمین است، اما قدرت آن را عوامل پیچیدهای از جمله عرضه و تقاضا در بازار ارز تعیین میکند. در حال حاضر دلار آمریکا بین یک تا ۱.۲۹ پوند قیمت دارد.
اتحادیه اروپا از ۲۷ کشور عضو تشکیل شده است که ۲۰ کشور آن از یورو استفاده میکنند و بهعنوان منطقه یورو شناخته میشوند. این منطقه به بازار واحدش شناخته شده است که امکان آزادی تردد خدمات، کالاها و افراد را بین اعضای آن فراهم میکند. در حال حاضر، یورو بین یک تا ۱.۲۹ پوند قیمت دارد و جایگاه نهم را در فهرست حاضر به دست آورده است.
سوئیس نیز در اروپاست، اما از یورو استفاده نمیکند و ارز آن، فرانک، جایگاه هشتم فهرست قویترین ارزهای جهان را به خود اختصاص داده است. بانک ملی سوئیس (SNB) از طریق حفظ ثبات قیمت و نظارت بر این بخش، ثبات پول خود را تضمین میکند. میتوان در سوئیس انتظار استاندارد زندگی و حقوق خوب، اما هزینههای زندگی بالا را در مقایسه با همسایگان آن ازجمله فرانسه، آلمان و اتریش داشت. در حال حاضر، هر فرانک سوئیس یک تا ۱.۱۴ پوند ارزش دارد.
جزایر کیمن و دلار آن یک مرکز مالی پیشرو در جهان محسوب میشوند و با توجه به اندازه آنها ارزهای بسیار قوی و پایداری هستند. این جزایر، یک قلمروی خارج از کشور بریتانیا در دریای کارائیب و دارای طیف گستردهای از صندوقهای سرمایهگذاری و سیاستهای مالیاتی سودمند هستند که آن را به مقصدی محبوب برای مهاجرت تبدیل میکند. در حال حاضر هر دلار جزایر کیمن بین یک تا ۱.۰۶ پوند است.
جایگاه ششم فهرست حاضر را پوند جبلالطارق در اختیار دارد که دارای روابط نزدیکی با پوند انگلستان است و این امر ثبات و قدرت آن را تقویت میکند. این ارز به پوند بریتانیا متصل شده و به ارزشی مشابه قابل تعویض با آن است. به این ترتیب پوند انگلستان در جایگاه پنجم لیست حاضر قرار دارد که دلیل آن بیثباتی برگزیت و عوامل دیگر است، بااینحال پوند همچنان یکی از پرطرفدارترین ارزهای معاملهشده محسوب میشود که دلیل آن تا حدودی این حقیقت است که بریتانیا یکی از بزرگترین کشورهای جهان از نظر تولید ناخالص داخلی بهشمار میرود.
چهار جایگاه برتر بعدی همه در اختیار کشورهای خاورمیانه قرار دارد. دینار اردن به دلیل رونق صادرات نفت و گاز و رویکرد سیاست محتاطانه بانک مرکزی اردن در فهرست قویترین ارزهای جهان قرار دارد و بین ۰.۹۲ تا یک پوند ارزش دارد. این سازمان به حفظ ذخایر ارزی فراوان برای محافظت در برابر هرگونه شوک غیرقابل پیشبینی اختصاص دارد.
ریال عمان نیز به لطف صادرات نفت و گاز یکی دیگر از قویترین ارزهای جهان بهشمار میرود، بااینحال دولت عمان در حال کاهش وابستگی این کشور به بازارهای نفت است تا انعطافپذیر بماند. در حال حاضر، هر ریال عمان ۰.۵ تا یک پوند است.
کشور جزیرهای بحرین واقع در خلیجفارس نیز دومین ارز ارزشمند جهان، دینار بحرین، را دارد. همچون همسایگان خود، گاز و نفت نقش مهمی در درآمد این کشور دارند، اما بحرین بهعنوان یک مرکز مالی منطقهای نیز شناخته میشود. در حال حاضر، هر دینار بحرین بین ۰.۴۹ تا یک پوند ارزش دارد.
عنوان قویترین ارز جهان نیز مختص کشور غرب آسیایی کویت است که یکی از بزرگترین ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد و ثروتمند است، دولت آن رشد بخش خصوصی کشور را در اولویت قرار داده و سیاستهای بودجهای مسئولانهای را بهکار گرفته است. هر دینار کویت بین ۰.۴ تا یک پوند ارزش دارد.
فناوریهای هوشمند عدالت را به شهرها میآورند
شهرهای هوشمند با ادغام فناوریهای نوین و دادهمحور، ظرفیت بینظیری برای ایجاد محیطی پایدار و عادلانه دارند که همزمان سلامت اجتماعی شهروندان و اکوسیستم شهری را ارتقا میبخشد. هوشمندسازی شهری از طریق مدیریت هوشمند منابع همچون انرژی، آب و حملونقل و افزایش مشارکت شهروندی، به کاهش آلایندههای محیطی و تقویت عدالت اجتماعی کمک میکند. برای مثال، سامانههای نظارت لحظهای بر کیفیت هوا یا برنامههای تشویقی استفاده از دوچرخههای برقی، بهصورت همزمان کربنزدایی و افزایش فعالیت بدنی شهروندان را هدف قرار میدهند.
رفاه شهروندان در شهرهای هوشمند
شهرهای هوشمند با ادغام فناوریهای نوین، عدالت در دسترسی به خدمات بهداشتی و تقویت مشارکت اجتماعی را به شیوهای مؤثر محقق میسازند. در حوزه سلامت، پروندههای الکترونیک سلامت با یکپارچهسازی سوابق پزشکی، امکان نظارت لحظهای بر سلامت گروههای آسیبپذیر همچون سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای مزمن و زنان باردار را فراهم میکنند. برای مثال، شهر لوئیزویل آمریکا، با ارائه حسگرهای تنفسی متصل به اپلیکیشنهای موبایل، به بیماران مبتلا به آسم کمک میکنند تا آلودگی هوا را رصد کنند و از قرار گرفتن در شرایط نامساعد جلوگیری کنند.
افزون بر این، پلتفرمهای بهداشت دیجیتال همچون سرویس ملی پزشکی از راه دور در هند، با ارائه میلیونها مشاوره پزشکی رایگان به روستاییان، دسترسی عادلانه به خدمات درمانی را برای مناطق محروم فراهم میکنند. این تحولات دیجیتال، امکان مدیریت سلامت بر پایه پیشگیری را برای گروههای کمبرخوردار فراهم میکنند و به کمک الگوریتمهای دادهمحور، توزیع منابع درمانی را بهینهسازی میکنند تا محرومیتهای بهداشتی را بهطور چشمگیری کاهش دهند.
در حوزه اجتماعی، مشارکت شهروندان از طریق ابزارهایی همچون اپلیکیشنهای متصل به خدمات شهری افزایش یافته است که به شهروندان اجازه میدهد مشکلات محلی همچون چالههای خیابان یا روشنایی معیوب را بهراحتی گزارش دهند. اینترنت اشیا با نصب سنسورها در فضاهای عمومی، دادههایی درباره استفاده از پارکها و مراکز سلامت جمعآوری میکند تا خدمات ارائهشده برای شهروندان، بر اساس نیازهای واقعی بهینه شود.
از سوی دیگر، طراحی هوشمند فضاهای عمومی همچون پارکهای مجهز به وایفای رایگان و مسیرهای ویژه دوچرخهسواری، تعامل اجتماعی و فعالیت بدنی اعضای جامعه را تقویت میکند. نمونه بارز این رویکرد، پارکهای هوشمند سنگاپور با نیمکتهای خورشیدی و نورپردازی تطبیقی است که محیطی آرامشبخش ایجاد میکنند. سیستمهای هشدار بحران همچون نمونه مورد استفاده در آمستردام، اطلاعات حیاتی را در زمان واقعی به شهروندان منتقل میکنند و اضطراب و خسارات ناشی از بلایای طبیعی را کاهش میدهند.
برنامههایی همچون «سفرهای امن برای مادران باردار» با تضمین دسترسی به مراقبتهای پیش از زایمان و «مسیریابی هوشمند برای افراد دارای معلولیت» نشان میدهد که فناوری چگونه میتواند امنیت فیزیکی، دسترسی به خدمات ضروری و استقلال عمل را برای گروههای آسیبپذیر جامعه تضمین کند. این راهکارها نهتنها برابری در سلامت اجتماعی را ارتقا میدهند، بلکه با کاهش وابستگی به مراقبان، موجب توانمندسازی جوامع میشوند.
تأثیر هوشمندسازی شهری بر سلامت زیستمحیطی
شهرهای هوشمند با بهرهگیری از فناوریهای سبز و راهکارهای دادهمحور، نقش محوری در کاهش ردپای کربن و احیای اکوسیستمهای شهری ایفا میکنند. مدیریت هوشمند انرژی از طریق شبکههای تجدیدپذیر، وابستگی به سوختهای فسیلی را به حداقل میرساند. ساختمانهای مجهز به سیستمهای مدیریت هوشمند انرژی با تنظیم مصرف برق و آب بر اساس حضور ساکنان، بازدهی منابع را بهینه میسازند.
افزون بر این، حملونقل هوشمند با محوریت خودروهای الکتریکی، شبکه خودروهای متصل و پلتفرمهای اشتراک چندوجهی، آلایندگیهای شهری را مهار میکند. پایش لحظهای آلودگی با نصب حسگرهای اینترنت اشیا روی چراغهای راهنمایی، شهرها را قادر میسازد تا غلظت ذرات خطرناک همچون PM۲.۵ را رصد و راهبردهای کاهشی را اجرا کنند. این فناوریها در کنار حملونقل فعال همچون مسیرهای دوچرخهسواری هوشمند و شبکههای انرژی غیرمتمرکز، نهتنها سلامت زیستمحیطی شهرها را تضمین میکنند، بلکه تابآوری آنها را در برابر بحرانهای اقلیمی افزایش میدهند.
تحولات دیجیتال میتواند کیفیت زندگی ساکنان شهرهای هوشمند را افزایش دهد و با رصد هوشمند نابرابریهای زیستمحیطی، امکان مداخله هدفمند را برای برنامهریزان و مسئولان فراهم کند تا با محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای و با بهینهسازی مصرف انرژی، الگوهای پایداری را در مقیاس شهری نهادینه سازند.
ژاپن در آستانه فاجعه ابرزلزله و سونامی غولآسا
دولت ژاپن با انتشار گزارشی جامع، از خطر وقوع یک ابرزلزله فاجعهبار در گودال نانکای خبر داده و هشداری جدی درباره خسارتهای فاجعهبار آن صادر کرده است. بر اساس پیشبینیهای کارشناسان، احتمال وقوع زلزلهای به بزرگی ۹ ریشتر در این منطقه در آینده نزدیک حدود ۸۰ درصد است. گودال نانکای یک گودال عمیق اقیانوسی است که در مرز دو صفحه تکتونیکی قرار دارد و هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال یک بار شاهد زلزلههای عظیم است.
گودال زیردریایی نانکای که در امتداد سواحل اقیانوس آرام ژاپن قرار دارد، محل برخورد صفحه فیلیپین با صفحه اوراسیا است و هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال شاهد زلزلههای عظیمی بوده است که آخرین مورد آن در دهه ۱۹۴۰ رخ داد. صفحات تکتونیکی قطعاتی سفت و سخت از پوسته زمین هستند که بهصورت مستقل نسبت به صفحات مجاور حرکت میکنند و قارهها و بستر اقیانوسها را تشکیل میدهند.
بر اساس تحلیلهای دقیق لرزهشناسی، احتمال وقوع زلزلهای به بزرگی ۹ ریشتر در این منطقه طی سه دهه آینده به ۸۰ درصد رسیده است. سناریوی فاجعهبارترین حالت پیشبینی شده حاکی از مرگ ۳۰۰ هزار نفر است که شامل ۲۱۵ هزار قربانی ناشی از امواج سونامی با ارتفاع بیش از ۳۰ متر در مناطقی همچون کوروشیو و توساشیمیزو میشود. این امواج غولآسا میتوانند ظرف مدت دو دقیقه به بخشهایی از سواحل برسند و با سرعتی معادل هواپیماهای جت (حدود ۸۰۰ کیلومتر بر ساعت) پیشروی کنند.
برآوردهای جدید دولت ژاپن نشان میدهد که بر اثر این فاجعه، ۲.۳۵ میلیون ساختمان شامل خانهها، مراکز درمانی و تأسیسات صنعتی ویران و بر اثر سیلابهای گسترده و آتشسوزیهای پس از زلزله، غیرقابل استفاده خواهند شد. خسارت مالی مستقیم این فاجعه به ۲۱۴.۲ تریلیون ین (معادل ۱.۴۴ تریلیون پوند) خواهد رسید که بیش از ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی سالانه ژاپن است، همزمان ۱۲.۳ میلیون نفر معادل جمعیت کل توکیو، مجبور به ترک خانههای خود خواهند شد که معادل جابهجایی ۱۰ درصد جمعیت ژاپن در عرض یک هفته است و چالشی بیسابقه در مدیریت بحران ایجاد میکند. این آوارگان به مدت هفتهها در مراکز اسکان موقت با کمبود شدید غذا، آب آشامیدنی و امکانات بهداشتی روبهرو خواهند بود.
از دیدگاه زمینشناسی، گودال نانکای با طول ۹۰۰ کیلومتر یکی از فعالترین مناطق لرزهخیز جهان محسوب میشود. حرکت سالانه چهار تا شش سانتیمتری صفحه فیلیپین به زیر صفحه اوراسیا، تنش عظیمی در پوسته زمین ایجاد کرده است که هر لحظه امکان رهاسازی آن وجود دارد. تحلیلهای کامپیوتری پیشرفته نشان میدهد که چنین زلزلهای میتواند حتی مناطق دور از ساحل همچون اوزاکا و ناگویا را با لرزههایی به شدت هفت در مقیاس شینتوی ژاپن (معادل XI در مقیاس مرکالی اصلاحشده) بلرزاند. شدت این زلزله در حدی است که ساختمانهایی که بر اساس استانداردهای ضدزلزله دهه ۱۹۸۰ ساخته شدهاند نیز احتمال فروریزش دارند.
سونامی ناشی از این رویداد نهتنها سواحل، بلکه زیرساختهای حیاتی همچون نیروگاههای هستهای، پالایشگاهها و مراکز ذخیره نفت را تهدید میکند. مدلسازیها پیشبینی میکنند که امواج ۳۴ متری در استان کوچی میتوانند تا پنج کیلومتر به خشکی نفوذ کنند و مناطق صنعتی حیاتی را غرق کنند. در توکیو، امواج ۱۰ متری میتوانند سیستم متروی زیرزمینی را بهطور کامل ویران کنند و بیش از هشت میلیون مسافر روزانه را در دام مرگ بیندازند. حتی مناطق مرتفع نیز از خطر آتشسوزیهای گسترده در امان نخواهند بود، چراکه شکستگی خطوط گاز و اتصالات برق، هزاران کانون آتشسوزی همزمان ایجاد خواهد کرد.
پیامدهای غیرمستقیم این فاجعه حتی نگرانکنندهتر است؛ آلودگی آبهای زیرزمینی به فاضلاب و مواد شیمیایی، شیوع بیماریهایی همچون وبا و حصبه را تسریع میکند. تخریب بندرگاههای اصلی همچون یوکوهاما و کوبه، واردات مواد غذایی و دارویی را برای ماهها مختل خواهد کرد. بازسازی ۲.۳۵ میلیون ساختمان دستکم یک دهه زمان نیاز دارد و بسیاری از بازماندگان مجبور به مهاجرت دائمی خواهند شد. اختلال در تولید قطعات الکترونیکی و خودرویی ژاپن میتواند اقتصاد جهانی را با رکودی بیسابقه روبهرو سازد.
هوش مصنوعی چگونه مشاغل را تغییر میدهد؟
سازمان ملل متحد گزارش جدیدی منتشر کرده و بر اساس آن هشدار داده است که هوش مصنوعی میتواند طی دهه آینده بر ۴۰ درصد از مشاغل جهان تأثیرگذار باشد. بر اساس گزارش جدید سازمان تجارت و توسعه ملل متحد، این فناوری از چهار طریق اصلی جایگزینی نیروی انسانی در وظایف تکراری، تکمیل فعالیتهای انسانی برای افزایش کارایی، تعمیق اتوماسیون در فرایندهای صنعتی و خدماتی، همچنین ایجاد مشاغل جدید مانند پژوهشگران هوش مصنوعی و توسعهدهندگان سیستمهای هوشمند، مشاغل را متحول میکند.
تمرکز پیشرفتهای این حوزه در دست شرکتهای معدودی است که بهطور عمده در آمریکا و چین مستقر هستند و همین موضوع نابرابریها را تشدید میکند. نزدیک به ۱۰۰ شرکت، نیمی از سرمایهگذاریهای جهانی در این زمینه را کنترل میکنند که این امر مزیت رقابتی نیروی کار کمهزینه کشورهای در حال توسعه را تضعیف میکند و شکاف فناوری را در جهان افزایش میدهد. پیشبینی میشود ارزش بازار هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۳ به ۴.۸ تریلیون دلار برسد، اما سود آن همچنان در انحصار تعداد محدودی شرکت و کشور باقی بماند. دبیرکل سازمان ملل بر ضرورت همکاریهای بینالمللی با محوریت انسانمحوری تأکید کرده است.
جایگاه کشورها در فناوریهای پیشرفته
شرکتهای فناوریمحوری همچون اپل، انویدیا و مایکروسافت با ارزش بازاری معادل سه تریلیون دلار، از نظر اقتصادی با کل قاره آفریقا برابری میکنند. گزارش سازمان تجارت و توسعه ملل متحد نشان میدهد که ۱۱۸ کشور بهطور عمده از مناطق جنوب جهانی در گفتوگوهای مربوط به حکمرانی هوش مصنوعی مشارکت ندارند و نیازمند سرمایهگذاری در زیرساختهای اینترنتی، دسترسی به دادههای باکیفیت و توسعه مهارتهای دیجیتال هستند.
سازمان ملل ایجاد تسهیلات جهانی برای اشتراکگذاری عادلانه ابزارهای هوش مصنوعی و قدرت محاسباتی را پیشنهاد میدهد. از نظر فناوریهای پیشرفته، آمریکا در حوزههایی همچون هوش مصنوعی و کلاندادهها پیشتاز است، در حالی که چین در شبکههای ۵ جی، پهپادها و انرژی خورشیدی جایگاه برجستهای دارد. ژاپن و کره جنوبی نیز در فناوری نانو و رباتیک جایگاه برجستهای دارند.
توانایی هوش مصنوعی در پردازش دادههای پیچیدهتر از سیستمهای قدیمی، آن را قادر میسازد که حتی در مشاغل تخصصی نیز عملکرد بهتری از انسان ارائه دهد. ترکیب این فناوری با سیستمهای فیزیکی میتواند کنترل کامل فرایندهای تولیدی را ممکن سازد که نیازمند برنامهریزی دقیق برای مدیریت تأثیرات اجتماعی و اقتصادی آن است.
تحول حملونقل عمومی با ابتکارات مالی
حملونقل عمومی شبکهای حیاتی برای اتصال مردم به مشاغل، خدمات و یکدیگر است که راهحلی مهم برای مقابله با تغییرات اقلیمی به شمار میرود. جهان باید ظرفیت حملونقل عمومی را تا سال ۲۰۳۰ دو برابر کند تا بتواند بخشی از برنامه جامع کاهش انتشار گازهای گلخانهای و پیشگیری از بحرانهای اقلیمی را محقق سازد. این رشد سریع، نیازمند هزینههای سنگینی است که سیستمهای حملونقل عمومی را با چالش تأمین مالی روبهرو کرده است.
در دوران همهگیری کووید -۱۹، تعداد مسافران در شهرهای بزرگ جهان تا ۶۰ درصد کاهش یافت و موجب افت شدید درآمد حاصل از کرایهها شد که شرکتهای حملونقل برای پرداخت هزینههای کارمندان، سوخت، نگهداری و سایر نیازها استفاده میکردند.
بسیاری از شهرها هنوز نتوانستهاند به سطح پیشین مسافر و درآمد حاصل از کرایهها بازگردند. کمکهای اضطراری دولتی در دوران همهگیری به بسیاری از شرکتهای حملونقل کمک کرد، اما با پایان این کمکها، بعضی از آنها با بحران مالی روبهرو شدهاند. با این حال، همه سیستمهای حملونقل عمومی دچار مشکل نشدهاند. بر اساس بررسی مؤسسه منابع جهانی (WRI)، بعضی سازمانهای حملونقل عمومی در شهرهای مختلف جهان توانستند حتی در دوران کاهش تعداد مسافران، درآمد خود را حفظ یا افزایش دهند. این موفقیت علاوه بر حمایتهای دولتی پایدار، به مدلهای تأمین مالی متنوعی مرتبط بود که در برابر شوکهای اقتصادی مقاومتر بودند.
نمونههایی موفق از شهرهای پیشرو
چندین شهر در سراسر جهان از مدلهای مالی خلاقانه برای توسعه سیستمهای خود استفاده میکنند. چهار نمونه برجسته شامل شیکاگو، پاریس، مکزیکوسیتی و جاکارتا هستند که اهمیت استفاده همزمان از منابع مختلف برای حفظ کیفیت خدمات را نشان میدهند.
پاریس ۴۸ درصد از بودجه حملونقل عمومی شهر را از طریق سازوکار مالیاتی «پرداخت برای تردد» (Versement Mobilité) تأمین میکند؛ مالیاتی که از دهه ۱۹۷۰ بر کارفرمایان اعمال شده است. این مالیات که بر شرکتهای واقع در مجاورت شبکه حملونقل عمومی با بیش از ۱۱ کارمند اعمال میشود، معادل ۱.۶ تا ۲.۴ درصد از دستمزد ناخالص آنها را در بر میگیرد و نقشی کلیدی در حمایت از متروی پاریس و سایر سیستمهای حملونقل فرانسه ایفا کرده است.
سیستم پرداخت برای تردد، با دریافت مالیات از کارفرمایان بار مالی را فراتر از کاربران حملونقل عمومی توزیع میکند؛ حتی اگر کارمندانشان از حملونقل عمومی استفاده نکنند، اطمینان حاصل میشود که همه اعضای جامعه سهمی در منافع جمعی دارند. این رویکرد نهتنها دسترسی به حملونقل عمومی را گسترش میدهد، بلکه کیفیت هوا را بهبود میبخشد و ترافیک را کاهش میدهد. درآمد حاصل از این مالیات همچنین به کاهش هزینه کرایهها کمک میکند تا هزینه هر سفر ۱.۷۵ یورو و بلیط ماهانه دسترسی نامحدود به تمام مناطق حدود ۸۶ یورو باقی میماند.
حملونقل عمومی در جاکارتا، ۱۰ درصد از سفرهای شهری را پوشش میدهد و روزانه ۲.۵۶ میلیون نفر را به محل کار، مدرسه و سایر مقاصد متصل میکند. بسیاری از مسافران، افراد کمدرآمدی هستند که با تعرفه ثابت ۳۵۰۰ روپیه (۰.۳۵ دلار) در هر سفر، توانایی استفاده از این سیستم را دارند. با این حال، این کرایهها به تنهایی برای پوشش هزینههای عملیاتی شرکت حملونقل کافی نیستند. دولت محلی جاکارتا از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۲۱ بهطور مستمر یارانههای خود را افزایش داده است تا شبکه حملونقل عمومی را گسترش دهد و قیمتها را مقرونبهصرفه نگه دارد.
این حمایت مالی امکان توسعه شبکه اتوبوسرانی «ترنسجاکارتا» را فراهم کرده است که در حال حاضر ۸۲ درصد از ساکنان را پوشش میدهد و دسترسی ساکنان حاشیه شهر به فرصتهای شغلی را بهبود بخشیده است. گسترش شبکه حملونقل عمومی به کاهش ترافیک و آلودگی هوا در یکی از آلودهترین شهرهای جهان کمک بسیاری کرده است.
در بوگوتا، پایتخت کلمبیا، تنها ۱۲ تا ۱۵ درصد از سفرهای شهری با خودروهای شخصی انجام میشود که پیشتر از پارکینگ رایگان خیابانی بهره میبردند، اما در سال ۲۰۲۱، این شهر با اعمال هزینه پارکینگ خیابانی در مناطق ثروتمند، درآمد جدیدی ایجاد کرد. درآمد حاصل از این طرح، به سیستم حملونقل عمومی «ترانسمیلنیو» تزریق میشود تا پروژههایی همچون برقیسازی اتوبوسها، نگهداری زیرساختها و افزایش خدمات محقق شوند. هدف این رویکرد علاوه بر تولید درآمد، تشویق مردم به استفاده از حملونقل عمومی، تقویت اقتصاد محلی از طریق جابهجایی کارآمدتر افراد و مدیریت بهتر فضای خیابانی برای تحویل کالاها است.
شهر بنگلور هند با جمعیتی بیش از ۱۰.۵ میلیون نفر، یکی از پرترافیکترین شهرهای هند است. این شهر در حال گسترش خطوط مترو به مناطق در حال رشد است، اما هزینههای بالای اجرا، مقامات را به دنبال راههای نوآورانه تأمین مالی همچون دریافت ارزش افزوده زمین، فروش اعتبارات کربن (بر اساس کاهش انتشارات ناشی از گسترش حملونقل عمومی) و صدور مجوزهای ساختوساز بلندمرتبه در فاصله ۵۰۰ متری از خطوط مترو سوق داده است. این ابزارها میتوانند تا ۳۰۰ میلیون دلار برای تأمین هزینههای توسعه و عملیات مترو جذب کنند.
حملونقل عمومی در نقطه تلاقی راهحلهای اقلیمی و توسعه شهری قرار گرفته است، اما همهگیری کووید -۱۹ نشان داد که بسیاری از سیستمهای حملونقل، بهویژه در کشورهای کمدرآمد و متوسط، تا چه اندازه در برابر بحرانها آسیبپذیر هستند. امروز، بیش از هر زمان دیگری، شهرها نیازمند مدلهای مالی متنوع و پایدار هستند که ترکیبی از منابع مستقیم، غیرمستقیم و عمومی را در بر گیرد.
شهرهایی که توانستند از آن بحران عبور کنند و آنهایی که اکنون به دنبال راهکارهای نوآورانه هستند، درسهای ارزشمندی برای تقویت و پایداری این خدمات حیاتی ارائه میدهند؛ خدماتی که همزمان به سود مسافران، جوامع محلی و محیط زیست عمل میکنند. این تحول تنها با همکاری سهجانبه دولتها، بخش خصوصی و شهروندان ممکن خواهد بود. سرمایهگذاری در زیرساختهای هوشمند، بهکارگیری فناوریهای نوین و تعهد به عدالت اجتماعی، کلید دستیابی به سیستمهایی است که نهتنها پاسخگوی نیازهای امروز باشند، بلکه چالشهای فردا را نیز پیشبینی کنند. آینده شهرها به شبکههای حملونقلی گره خورده است که با تکیه بر منابع مالی تابآور، دسترسی عادلانه و پایداری زیستمحیطی، چهره شهری انسانمحور و سبز را رقم بزنند.
شاهکارهای معماری اکسپوی ژاپن ۲۰۲۵
نمایشگاه جهانی اکسپو ۲۰۲۵ اوساکا در تاریخ سیزدهم آوریل ۲۰۲۵ (بیستوسوم فروردین) افتتاح خواهد شد و کشورها و سازمانهای مختلف جهان را با موضوع «طراحی جامعه آینده برای زندگی» گرد هم میآورد. این رویداد در جزیره مصنوعی یومهشیما در خلیج اوساکای ژاپن برگزار میشود و انتظار میرود میلیونها بازدیدکننده را با تمرکز بر نوآوری، پایداری و تبادل فرهنگی جذب کند.
طرح کلی این نمایشگاه توسط معمار ژاپنی، سو فوجیموتو، طراحی شده است که ساختاری دایرهای به نام «سقف بزرگ» یا «حلقه بزرگ» را در نظر گرفته است. این سایبان شناور به قطر ۱.۵ کیلومتر، پاویونهای ملی و موضوعی را به هم متصل میکند تا نمادی از اتحاد و همکاری باشد، همچنین مسیرهای سایهدار و فضاهای رویدادی را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند.
طرح فوجیموتو بر اساس چیدمانی باز و متصل طراحی شده است که بازدیدکنندگان را به کاوش دعوت میکند. معماران برجستهای همچون کنگو کوما و لینا غطمه نیز در این پروژه مشارکت داشتهاند و اهمیت معماری این نمایشگاه را افزایش دادهاند. پاویونهای متعددی که هویت و ارزشهای ملتهای مختلف را از طریق زبانهای معماری ویژه خود بیان میکنند، تاکنون رونمایی شدهاند. طراحی این پاویونها شامل ساختارهای چوبی ماژولار، دیوارهای خاکی و سازههای حرکتی است که بر گفتوگوهای جهانی درباره پایداری، حافظه فرهنگی و نوآوری تأکید دارند. در ادامه هشت پاویون ملی برجسته در این نمایشگاه معرفی میشود که تنوع و خلاقیت اکسپو ۲۰۲۵ اوساکا را نمایان میکنند.
پاویون ژاپن
پاویون ژاپن به طراحی شرکت نیکن سکی، با موضوع «چرخههای زندگی» ساخته شده است. این سازه دایرهای شکل از چوبهای بومی ژاپن ساخته شده است و از تکنیکهای سنتی نجاری ژاپنی بهره میبرد. نمای لایهای چوبی آن نور و هوا را فیلتر میکند. بازدیدکنندگان از میان فضاهایی مارپیچی عبور خواهند کرد که چرخهها و ریتمهای طبیعی را تداعی و ارتباط حسی با میراث فرهنگی و زیستمحیطی ژاپن ایجاد میکند.
پاویون فرانسه
پاویون فرانسه که توسط کولدفی و کارلو راتی اسوسیاتس طراحی شده است، با عنوان «تئاتر طبیعت» شناخته میشود. این طراحی ترکیبی از زیستگاههای طبیعی و مصنوعی است که ارتباط بین جهان انسانی و غیرانسانی را نشان میدهد. بازدیدکنندگان طی سه مرحله (صعود، کشف طبیعت، بازگشت به زمین) هدایت میشوند. این پاویون دارای یک باغ روی پشتبام است که اکوسیستمهای متنوع فرانسه را به نمایش میگذارد. طراحی این پاویون بر پایداری تأکید دارد و از اجزای پیشساخته استفاده کرده است تا قابلیت بازیافت پس از نمایشگاه را فراهم کند.
پاویون ایتالیا
پاویون ایتالیا با طراحی شرکت ماریو کوچینلا آرشیتکتس، ترکیبی از معماری، هنر و طراحی محیطی است. سقف موجدار این سازه از مواد بازیافتی ساخته شده است. این پاویون نمایانگر خلاقیت تاریخی ایتالیا است و شیوههای ساخت پایدار را ترویج میدهد. این سازه بهعنوان «آزمایشگاه زیبایی» معرفی شده است که توانایی ایتالیا در ادغام سنت با نوآوری را نشان میدهد.
پاویون شیلی
پاویون شیلی توسط گروه معماری کانستراکتو طراحی شده است. این سازه ماژولار چوبی سبکوزن، نماد کوچنشینی و تطبیقپذیری است. پاویون شیلی بر اصول اقتصاد دایرهای تأکید دارد و ردپای کربنی کمی دارد، همچنین قابلیت مونتاژ مجدد در مکانهای دیگر پس از پایان نمایشگاه را داراست.
پاویون بحرین
پاویون بحرین که توسط معمار لبنانی لینا غطمه طراحی شده است، الهامگرفته از قایقهای سنتی بحرینی (دهو) است. ساختار آن شامل چهارچوب چوبی با لایه بیرونی آلومینیومی است که میراث دریانوردی بحرین را نمایش میدهد. روشهای پایدار ساختوساز همچون امکان جداسازی آسان برای بازیافت پس از نمایشگاه در طراحی این پاویون در نظر گرفته شده است.
پاویون جمهوری چک
پاویون جمهوری چک توسط شرکت آپروپوس آرشیتکتس طراحی شده است. این سازه دارای شکلی پویا است که موضوع «تراش حیات» مفهومی از حرکت و معنویت را ارائه میدهد. این پاویون به شکل مارپیچی شیشهای طراحی شده است که با الهام از مسیر ایدهآل زندگی، بازدیدکنندگان را به صعود از رمپ نمایشگاهی حلزونی هدایت میکند. فضای داخلی آن شامل یک «درخت زندگی» مرکزی است که تعادلی بین فناوری و طبیعت ایجاد کرده است و بازدیدکنندگان را به تعامل با ارزشهای فرهنگی جمهوری چک دعوت میکند. این طراحی با استفاده از پنلهای چوبی و شیشههای خاص، سنت دیرینه شیشهگری چک را به نمایش میگذارد. سیستم سازهای چوبی قابل جداسازی و بازیافت، همراه با سیستم جمعآوری آب باران، پایداری این پاویون را تضمین میکند.
پاویون قطر
پاویون قطر به طراحی شرکت کنگو کوما اند اسوسیاتس، فضایی شاعرانه الهامگرفته از مناظر بیابانی قطر است. دیوارهای منحنی آن از مصالح محلی ساخته شدهاند و حیاط مرکزی روباز آن حس اتصال به میراث محیطی قطر را القا میکند. سازه چوبی ۱۲۰۰ متر مربعی پاویون قطر با پارچه سفید کشسان پوشیده شده است که یادآور بادبانهای سنتی است. معماری این سازه بر «چشمانداز ملی ۲۰۳۰ قطر» متمرکز است و فرصتهای سرمایهگذاری در حوزههای نوآوری و گردشگری را برجسته میکند.
پاویون آلمان
پاویون آلمان توسط شرکت معماری لاوا طراحی شده است. این سازه با نام «وا! دویتس و» (به معنی واو! آلمان) بر اصول اقتصاد دایرهای تأکید دارد. استفاده از مواد قابل بازیافت و طراحی اقلیمی نوآورانه آن، هدف دستیابی به صفر ضایعات را دنبال کرده است و نمونهای برای استفاده مجدد در پروژههای معماری آینده ارائه میدهد. هر یک از این پاویونها نمایانگر ارزشها، فرهنگها و نوآوری کشورهای مختلف هستند که همگی در کنار هم جشنوارهای جهانی از معماری، فرهنگ و پایداری ایجاد خواهند کرد.
صندوقهای بازنشستگی عمومی تریلیونها دلار را به نمایندگی از کارکنان دولتی، بازنشستگان و مالیاتدهندگان در سراسر جهان مدیریت میکنند. بزرگترین صندوق بازنشستگی عمومی (PPF) بر اساس کل داراییهای تحت مدیریت (AUM)، بر اساس دادههای ژانویه ۲۰۲۵ عبارتند از:
- صندوق بازنشستگی سرمایهگذاری دولتی ژاپن (۲۰۰۶): ۱۵۸۵ دلار
- صندوق صرفهجویی بازنشستگی فدرال ایالت متحده آمریکا (۱۹۸۶): ۸۵۶ دلار
- صندوق بازنشستگی ملی کرهجنوبی (۱۹۸۸): ۸۲۷ دلار
- صندوق بازنشستگی هلند (۱۹۲۲): ۶۱۷ دلار
- صندوق بازنشستگی کارکنان دولتی کالیفرنیا، آمریکا (۱۹۳۲): ۵۳۱ دلار
- برنامه بازنشستگی کانادا (۱۹۹۷): ۴۷۲ دلار
- صندوق تأمین اجتماعی ملی چین (۲۰۰۰): ۴۲۴ دلار
- صندوق احتیاط مرکزی سنگاپور (۱۹۵۵): ۴۱۳ دلار
- صندوق بازنشستگی معلمان کالیفرنیا، آمریکا (۱۹۱۳): ۳۵۱ دلار
- صندوق سپردهگذاری کانادا (۱۹۶۵): ۳۲۹ دلار
صندوق سرمایهگذاری بازنشستگی دولتی ژاپن (GPIF) با بیش از ۱.۵ تریلیون دلار دارایی کل تحت مدیریت، بزرگترین مجموعه پسانداز بازنشستگی در جهان محسوب میشود و پیرو تخصیص استراتژیک ۵۰-۵۰ سرمایه بین سهام و درآمد ثابت است، البته امکان انحراف ۱۱ درصدی را برای انطباق با شرایط بازار فراهم میکند. هر طبقه دارایی بهمنظور حفظ تنوع سرمایهگذاری بهطور مساوی بین اوراق بهادار داخلی و خارجی تقسیم میشود. بیشتر داراییهای این صندوق بهصورت غیرفعال سرمایهگذاری میشوند.
آمریکا سه صندوق از ۱۰ صندوق بازنشستگی برتر جهان را در خود دارد که شامل صندوق صرفهجویی بازنشستگی فدرال ایالت متحده آمریکا (FRTIB)، صندوق بازنشستگی کارکنان دولتی کالیفرنیا (CalPERS) و صندوق بازنشستگی معلمان کالیفرنیا (CalSTRS) میشود. نخستین مورد به دلیل نفوذ مالی زیاد، بر طرح پسانداز صرفهجویی (TSP) نظارت میکند؛ برنامهای با مشارکت تعریفشده برای کارمندان فدرال و اعضای خدمات متحدالشکل. دو مورد دیگر که هر دو در کالیفرنیا مستقر هستند نیز به ارائه خدمات برای طیف وسیعی از کارکنان دولتی از جمله معلمان، افسران پلیس، آتشنشانان و قانونگذاران ایالتی اختصاص دارد.
عبور جهان از مرز ۴۰ درصدی برق پاک و پیشتازی اروپا
قدرت انرژیهای پاک چالشبرانگیز است و هرچند امواج گرمایی، هوش مصنوعی و مراکز داده در حال افزایش اوج تقاضای برق به افقهای جدیدی هستند، بررسی جهانی جدید نشان میدهد برق پاک توانایی پاسخگویی به این تقاضا را دارد.
بر اساس جدیدترین تحلیلهای اندیشکده انرژی پاک امبر (Ember)، جهان سال گذشته بیش از ۴۰ درصد برق خود را از منابع کمکربن و پاک تولید کرد و رکورد دهه ۱۹۴۰ را شکست، یعنی زمانی که سیستم برق جهانی ۵۰ برابر کوچکتر از امروز بود و انرژیهای آبی فعالیتهای سنگین تولید برق را برعهده داشتند. اکنون این جایگاه به انرژی خورشیدی منتقل شده است که در یک مسابقه هدفمند برای ساختن یک سیستم برق کامل پاک و تمیز در حال افزایش است. جدیدترین بررسی جهانی الکتریسیته اندیشکده یادشده نشان میدهد که تولید جهانی برق خورشیدی به اندازهای گسترده شده است که میتواند پاسخگوی تقاضای کل کشوری به وسعت هند باشد.
انتشار کربن بخش برق در سطح جهانی نیز در سال گذشته به بالاترین حد خود، ۱۴.۶ میلیارد تن کربندیاکسید رسید. این امر بهطور عمده ناشی از نیاز بالا به فناوریهای خنککننده در طول موجهای گرمایی شدید بود که سال ۲۰۲۴ را به گرمترین سال تاریخ تبدیل و بر ضرورت گذار انرژی تاکید کرد.
رشد چشمگیر اروپا در تولیدات برق خورشیدی
اتحادیه اروپا طبق دادههای سال ۲۰۲۴ بسیار جلوتر از میانگین جهانی است و ۷۱ درصد برق خود را در این سال از منابع پاک از جمله هستهای تولید کرده است. این امر جایگاه این قاره را در رهبری جهانی نیروی پاک تثبیت کرده و به جهان نشان داده است که چگونه میتوان سهم فزایندهای از انرژیهای تجدیدپذیر خورشیدی، بادی و آبی را در ترکیب تولیدات برق پاک داشت. تولیدات خورشیدی در اتحادیه اروپا در سه سال منتهی به سال ۲۰۲۴ حدود دو برابر شد و برای نخستینبار از زغالسنگ پیشی گرفت. در حال حاضر هفت کشور عضو اتحادیه در میان ۱۵ کشور برتر با بیشترین سهم تولید خورشیدی در سراسر جهان قرار دارند و اتحادیه اروپا را به یک ابرقدرت خورشیدی تبدیل کردهاند.
بهطور کلی آلمان در سال گذشته ۷۱ تراوات ساعت انرژی خورشیدی تولید کرد و در رتبه ششم جهان قرار گرفت. مجارستان نیز با ۲۵ درصد بیشترین سهم انرژی خورشیدی را در ترکیب برق خود دارد که دلیل آن یک طرح تشویقی سخاوتمندانه برای خورشیدی کردن بخش مسکونی بود که ظرفیت بهرهگیری از این انرژی را افزایش داد و هرچند اکنون به پایان رسیده است، پنلها برای دههها به فعالیت خود ادامه خواهند داد. در همین حال اسپانیا بهواسطه افزایش ۱۰ تراوات ساعتی، جایزه بزرگترین افزایش تولید خورشیدی اروپا را در سال گذشته دریافت کرد.