به گزارش بازار، صفدر نیازی شهرکی، معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، روز چهارشنبه در همایش افزایش بهرهوری آب کشاورزی و سرمایهگذاری و مشارکت مردم که در محل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) برگزار شد افزود: پیشبینی بارش به میزان ۱۲۰ میلیمتر در سال جاری در کشور، با توجه به بحران تغییر اقلیم نگران کننده است.
معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه امروز تمرکز ما بر محور آب و خاک است، اظهار داشت: با وجود سرمایه گذاری های ۴۰ تا ۶۰ ساله در حوزه زیرساختی این بخش هنوز ۵۰ درصد کانال های کشور خاکی هستند.
وی به وضعیت نامطلوب زیرساخت های آبی کشور اشاره کرد و تصریح کرد: این در حالی است که فقط پنج درصد از بودجه ای که شهرداری ها دریافت می کنند به کل حوزه بهره وری آب اختصاص می یابد.
نیازی شهرکی با تاکید بر سه محور اصلی در بهره وری کشاورزی شامل عملیات به زراعی، به نژادی و عملیات آب و خاک، گفت: در چند سال گذشته عملیات آب و خاک در بخش کشاورزی به علت ثابت ماندن منابع اعتباری، هزینههای بالای اجرای طرح به شدت کاهش یافته است، به طوری که در برنامه هفتم توسعه شاخص های خوبی برای ما تعریف شده اما اجرای آنها نیازمند ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است.
وی افزود: برای اجرای برنامه هایی چون ۲۰۰ سامانه آبیاری تحت فشار، احداث ۷۰ هزار شبکه و سه هزار کیلومتر کانال و تجهیز ۷۰ هزار هکتار بین مزارع هنوز منابع مالی تامین نشده است.
سهم ناچیز بودجه بهره وری آب نسبت به شهرداریها
معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در مقایسه بودجه تخصیص یافته به شهرداری ها و بهره وری آب اظهارداشت: سالانه از ۱.۵ درصد ارزش افزوده؛ حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان به شهرداری ها تخصیص می یابد که فقط شهرداری تهران از منابع داخلی خود در سالجاری ۱۴۰ هزار میلیارد تومان بودجه داشته، در حالی که کل بودجه حوزه بهره وری آب کشور فقط ۵ هزار میلیارد تومان است که این آمار نشان می دهد که سهم کل حوزه بهرهوری آب کشور نسبت به بودجه شهرداری ها بسیار ناچیز است.
وی به معکوس شدن جمعیت شهری و روستایی در ۵۰ سال گذشته اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته ۸۰ درصد جمعیت کشور روستایی و ۲۰ درصد آن شهری بود امروز توسعه شهرها، جاده ها، اینترنت و رفاه باعث شده که جمعیت شهری افزایش پیدا کند و این امر در مصرف بی رویه آب اثرگذار است.
وی اظهارداشت: این درحالیست که طی مدت مذکور شاهد رشد ۵۴ برابری در حوزه آزادراه و جاده ها هستیم اما در حوزه آب رشدی نداشته ایم برای مثال کشور ترکیه سال گذشته ۳.۵ میلیارد دلار برای توسعه سامانه آبیاری تحت فشار اختصاص داد اما ما منابع مالی محدودی داریم.
نیازی شهرکی با تاکید براینکه باید به داد منابع آبی کشور برسیم تصریح کرد: اگر در برنامه هفتم توسعه نتوانیم حداقل ۷۰ درصد شاخص ها را عملیاتی کنیم حال می خواهد این کانال ها بتنی یا خاکی باشد در آینده حرفی برای گفتن نخواهیم داشت.
وی خواستار همکاری ما بین وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و مراکز علمی و دانشگاهی شد و گفت: لازم است مدل هایی جهت آینده پژوهی در حوزه خاک و آب باید تدوین شود تا بدانیم چه محصولی را کجا بکاریم.
معاون امور آب و خاک کشاورزی با تاکید براینکه باید اقتصاد را به تولید وارد کنیم افزود: سال گذشته ۵۷ میلیارد مترمکعب تخصیص آب داشتیم که امسال این میزان کاهش یافته که شوک سنگینی به بخش کشاورزی وارد کرده است.
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی نیازمند توجه جدی و برنامه ریزی های عملیاتی است اضافه کرد: اکنون بیش از آن که به علم جدید نیاز داشته باشیم لازم است دانسته های بخش تحقیقات کشاورزی را به مزارع منتقل کنیم.