دوشنبه، 11 فروردین 1404
ایده خبر » اقتصادی » جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

کد خبر: 18204

زنجان- ۵۵ رشته صنایع دستی در استان زنجان فعال است و در این میان برخی رشته های صنایع دستی دارای جایگاه و بازار ویژه هستند و استقبال گردشگران از این صنایع بسیار زیاد است.

بازار؛ گروه استان‌ها: همه ساله استان زنجان میزبان گردشگران داخلی و خارجی زیادی است و مسافرانی که قرار است در ایام نوروز به زنجان سفر کنند، سوغات به ارمغان بیاورند، سوغاتی که این بار از جنس صنایع‌دستی است.

صنایع‌دستی صنعتی است که به واسطه دست هنرمندانه افراد خلاق خلق شده و همین امر باعث ماندگاری و ارزش‌افزوده آن می‌شود.

این روزها هنرمندان صنایع‌دستی استان زنجان چشم به راه گردشگران نوروزی هستند تا بتوانند صنایع دستی خود را عرضه بکنند،زنجان جزو استان‌هایی است که از هنرمندان بسیاز زبده و توانمندی برخوردار است.

برخی از صنایع‌دستی استان زنجان شهرت جهانی و برخی دیگر نیز وصف ملی دارد، به همین خاطر ایام نوروز بهترین فرصت برای معرفی و رونق دادن صنایع دستی است.

جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

سوغات زنجان، صنایع‌دستی و سوغاتی‌های مهمی چون انواع چاقو (قلم‌تراش، جیبی، دسته ملیله، کارد آشپزخانه و …) ملیله (انواع پایه‌های استکان، سینی، قاشق و چنگال غذا و چای‌خوری، کاسه، گلدان، قاب عکس و…) چاروق (نوعی کفش روفرشی بسیار زیبای زنانه) و فرش و گلیم دست‌باف است.

زنجان در حوزه فلزکاری جزو ۶ استان برتر کشور است

زنجان در حوزه فلزکاری جزو ۶ استان برتر کشور است و هنرهای سنتی و صنایع‌دستی استان زنجان از جنبه‌های مختلفی چون قدمت و اصالت، جنبه اقتصادی و فرهنگی مورد توجه است. و باید گفت که برخی از صنایع‌دستی استان زنجان همچون چاقو از قدمت ۶ هزار ساله برخوردار است و این مهم اصالت صنایع دستی را نشان می دهد.

صنعت مسگری زنجان با بیش از ۱۰۰۰ سال پیشینه تاریخی، به دلیل بی‌توجهی در سال‌های گذشته دچار افول شده بود ولی با توجه دولت‌مردان، جانی دوباره گرفت و به یکی از ماندگارترین میراث این شهر تبدیل شد.

این هنر یکی از رشته‌های اصیل، تاریخی و ماندگار شهر زنجان است که با حمایت مسئولان استانی، رونق دوباره به خود گرفته و خیابان‌های شهر دوباره به فعالیت مسگران تبدیل شده است.

هنر صنعت مسگری در زنجان طی دو دهه اخیر به دلایل مختلفی دچار افول شد چرا که از حدود ۸۰۰ مسگر فقط ۲۵ مسگر باقی مانده بود

ظروف مسی در حال حاضر با استفاده از ورق مس و روش چکش‌کاری گرم و سرد ساخته می‌شود که مهم‌ترین مراحل کار عبارتند از فرم‌دهی ورق مس به روش چکش‌کاری، دندانه‌دار کردن لبه‌هایی که به هم متصل می‌شوند.

در دوران معاصر و اندکی قبل از آن شنیدن واژه مس و مسگری در اذهان عموم تداعی‌کننده زنجان و بازار مسگران آن بوده است اما متأسفانه هنر صنعت مسگری در زنجان طی دو دهه اخیر به دلایل مختلفی دچار افول شد، به طوری که از حدود ۸۰۰ مسگر فقط ۲۵ مسگر باقی مانده بود.

ظروف مسی در حال حاضر با استفاده از ورق مس و روش چکش‌کاری گرم و سرد ساخته می‌شود که مهم‌ترین مراحل کار به اختصار عبارتند از فرم‌دهی ورق مس به روش چکش‌کاری، دندانه‌دار کردن لبه‌هایی که به هم متصل می‌شوند، باز کردن دندانه‌ها به روی هم، چفت کردن و چکش کاری آن‌ها، اضافه کردن بار و گرم کردن و چکش‌کاری مجدد آن انجام می‌گیرد.

مس علاوه بر زیبایی و اصالت هویت، دارای خواص درمانی بسیاری است، به گونه‌ای که بسیاری از پزشکان استفاده از ظروف مسی را به بیماران خود توصیه می‌کنند.

چاروق‌دوزی یکی از هنرهای دستی است که دست‌های ظریف هنرمندان زنجانی در تولید آن مهارت ویژه‌ای دارد

چاروق پاپوشی تزئینی و از صنایع‌دستی زیبا و چشم‌نواز در شهر زنجان بوده و این روزها گرایش زیادی برای خرید و استفاده از آن در تزئینات و دادن هدیه به یکدیگر وجود دارد.

چاروق‌دوزی یکی از هنرهای دستی است که دست‌های ظریف هنرمندان زنجانی در تولید آن مهارت ویژه‌ای دارد.

جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

چاروق نوعی پاپوش سنتی است که با استفاده از چرم گاوی، نخ‌های ابریشمی رنگی و نخ گلابتون در انواع مختلف توری، پرده بند و تمام چرم تولید شده و شهر زنجان یکی از مراکز چاروق‌دوزی ایران بوده و چاروق‌های تولیدی آن از تنوع خاصی برخوردار است.

چاروق ظریف فرم و شکل خاصی داشته و با مواد اولیه ویژه‌ای که تنها برای راه رفتن روی قالی و اطاق‌های مفروش است، ساخته می‌شود که سابق بر این پشت بسته و بدون پاشنه بود ولی چند سالی است که به صورت نعلین و پاشنه‌دار ساخته می‌شود و فقط کف آن از چرم و رویه آن به رنگ‌های مختلف از نخ‌های ابریشمی و سیم گلابتون بافته و تزئین می‌شود.

فرش بیدگینه زنجان، فرشی با نقش و نگار و طرح‌های متعدد و متنوع، بافته دستان هنرمندانی است که جای خالی آن در فهرست آثار هنری جهان احساس می‌شود.

روستایی در ۳۰ کیلومتری زرین آباد زنجان، در سکوت و آرامشی وصف ناپذیر، زادگاه هنری است که شاید نتوان در نقطه دیگری از ایران نمونه کوچکی از آن را یافت.

روستای بیدگینه سرزمین زنان و مردانی است که هنر بافت فرشی را از پدران و مادران خود به ارث برده‌اند که آن را شایسته معرفی به تمام جهانیان و ثبت در فهرست آثار جهانی کرده است.

جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

قالی‌بافی در استان زنجان یکی از صنایع‌دستی عمده مناطق روستایی است

فرش بیدگینه خاص است چون از بدو تولید مواد اولیه آن تا بافت و نقش نگاری اش، مسیر ویژه ای را طی می‌کند و تار و پود و گره‌های آن را از پشم خالص گوسفند تولید می‌کنند و رنگ هر گره آن از رنگ‌های طبیعی سیراب می‌شوند.

این نوع فرش فقط در یک روستا بافته می‌شود و امروزه در کمتر خانه‌ای می‌توان نقش و نگار قدیمی فرش بیدگینه را یافت و طرح ریز ماهی افشار جایگزین حاجی اورنگی شده است.

همچنین قالی‌بافی در استان زنجان یکی از صنایع‌دستی عمده مناطق روستایی است و اغلب توسط زنان روستایی و در کنار کار کشاورزی و دامپروری تولید می‌شود.

طرح‌ها و نقش‌های به کار رفته در قالی زنجان با توجه به اعتقادات، باورها و خواهش‌های باطنی بافندگان به صورت ذهنی است.

نام صنایع‌دستی زنجان با چاقوی این منطقه عجین شده است

نام صنایع‌دستی زنجان با چاقوی این منطقه عجین شده است، به طوری که در قرن دهم هجری قمری، یکی از مراکز مهم صنعتی ایران بوده و کارگاه‌های بی‌شمار اسلحه‌سازی در آن دایر بود.

چاقوهای زنجان تنوع فراوان دارد و ظرافت، تناسب، شیوه آب‌کاری و قدرت برش از ویژگی‌های آن‌ها است

چاقوهای زنجان تنوع فراوان دارد و ظرافت، تناسب، شیوه آب‌کاری و قدرت برش از ویژگی‌های آن‌ها است، تیغه این چاقوها معمولاً از جنس فولاد سخت است و پس از برش و حرارت دادن در کوره، با مهارت چکش‌کاری، ساییده و صیقل داده می‌شود.

جایگاه ویژه صنایع دستی استان زنجان در بازار

در حال حاضر استان زنجان از تولیدکنندگان زیرمجموعه محصولات چاقو بوده و ۱۷ دسته کلی چاقو در زنجان، از جمله چاقوهای آشپزخانه در سایزهای مختلف، قلم‌تراش‌ها، چاقوهای باغبانی، کاردهای شکاری، کاردهای قصابی، قمه، قداره، شمشیر و خنجر تولید می‌شود.

از کارهای دستی بومی استان زنجان، ساخت وسایل نقره‌ای و به ندرت طلایی به صورت ملیله‌کاری است که در اوایل فقط در زنجان معمول بوده که در دهه ۲۰ هجری تعدادی از هنرمندان زنجانی به تهران و اصفهان کوچ کردند و این هنر ظریف را در آن شهرها رواج دادند.

استان زنجان علاوه بر صنایع دستی ذکر شده، از صنایع‌دستی ارزشمند دیگری چون سفالگری و فرش دست‌بافت نیز برخوردار است

در کتب تاریخی بسیاری به فلزکاری به عنوان یکی از صنایع دستی زنجان اشاره شده است که ملیله کاری شاخه‌ای از این صنعت است.

ملیله کاری تا قبل از حکومت پهلوی یکی از هنرهای بومی زنجان بود اما پس از آن هنرمندان این حرفه به شهرهای تهران، اصفهان و… مهاجرت کردند و این هنر در دیگر نقاط ایران رواج یافت و این هنر، فنی بسیار پیچیده و ظریف دارد.

استان زنجان علاوه بر صنایع دستی ذکر شده، از صنایع‌دستی ارزشمند دیگری چون سفالگری و فرش دست‌بافت نیز برخوردار است.

از دیرباز تاکنون روستاهای سلطانیه، بلوبین، گلابر سفلی و علیا و قلتوق، از جمله مراکز سفالگری استان زنجان بوده و ظروف مختلف مانند خمره، کشک‌ساب، کوزه و تنور در این مراکز تولید می‌شده است.

بی شک این استان با داشتن چنین صنایع دستی در سطح کشور جایگاه بسیار خاصی دارد و استقبال گردشگران داخلی و خارجی از صنایع دستی استان بسیار زیاد است.

منبع: tahlilbazaar-332945

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید