به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خبرخوش برای زایندهرود» نوشت: «قرار است با اجرای طرح انتقال آب دریا به فلات مرکزی، بخشی از بحران کمآبی در حوضه آبریز زایندهرود و خسارتهای وارده به مردم، کشاورزان و صنایع حلوفصل شود. طبق گفته «مهدی جمالینژاد» استاندار اصفهان به «ایران»، اتصال اصفهان به آب دریا در کنار سایر طرحهای تأمین و مدیریت مصرف آب، بخشی از پروژه نجات و احیای زایندهرود به شمار میرود. طرحی که با تکمیل لولهگذاریها (۸۰۰ کیلومتر)، احداث مخازن، ایستگاههای پمپاژ و پیگیری مسئولان استان و مجریان طرح، ظرف دو سال آماده بهرهبرداری شده و بار تأمین بخشی از کمآبیها در استان را به دوش خواهد کشید. پروژه انتقال آب دریا به اصفهان در گام اول تأمین آب صنایع را مورد هدف قرار داده و در گام بعد، علاوه بر صنایع، مازاد آب بخش آشامیدنی، کشاورزی و حقابه محیط زیست نیز از زاینده رود متوقف خواهد شد. به این ترتیب با بازگشت آب دائمی به زایندهرود، علاوه بر حل مشکل آب شرب و آب کشاورزی، خطرات فرونشست و آلایندهها به حداقل رسیده و صنعت گردشگری رونقی دوباره پیدا خواهد کرد. از سویی دیگر با سیراب شدن لبهای تشنه زایندهرود و تأمین آب شیرین برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعتی، بخشی از مشکلات زیستمحیطی ناشی از کمبود آب و خشکسالی برطرف شده و همزمان با تثبیت جمعیت در نواحی کمآب و جلوگیری از مهاجرت، هزاران فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم با هدف رفع بیکاری و افزایش رفاه اجتماعی ایجاد خواهد شد.
اگرچه طرح شیرینسازی آب دریا و بحران کمآبی و انتقال آن به مناطق مرکزی ایران، فرصتی برای تأمین آب شرب و صنعت در مناطق کمآب فراهم آورده و به تثبیت جمعیت و صنایع کمک میکند، اما این طرح همچنان با چالشهای اقتصادی و محیطزیستی جدی همراه است. مسائلی مانند افزایش هزینههای تأمین آب، اثرات محیط زیستی مانند مرگ آبزیان، افزایش آلودگی ناشی از تخلیه پساب و مصرف بالای انرژی و… که بر ابهامات موجود در طرح مذکور افزوده است. با این حال هدف اصلی این طرح، توسعه اقتصادی در فلات مرکزی ایران از طریق تأمین پایدار منابع آبی است.
مدیرعامل شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس در خصوص انتقال آب به استان یزد، مسیر، میزان، زمانبندی و تغییرات آن میگوید: «استان یزد از اولین بهرهبرداران پروژه انتقال آب از خلیج فارس بوده است. آب خلیج فارس در ۳۰ کیلومتری غرب بندرعباس برداشت و پس از شیرینسازی از طریق تأسیسات اسمز معکوس، به کریدور خط اول انتقال آب خلیج فارس منتقل میشود. این خط از مسیرهایی چون گلگهر و مس سرچشمه عبور کرده و پس از گذر از شرق شهر یزد به مجتمع فولاد اردکان یزد میرسد. طول مسیر تا مخزن نهایی در حدود ۸۲۰ کیلومتر است. بهرهبرداری از این خط از آبان ۱۳۹۹ آغاز شده و به طور مستمر آب مورد نیاز شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را تأمین میکند. در حالی که بخش عمدهای از ظرفیت خط به مصارف صنعتی اختصاص دارد، در سال ۱۴۰۳ حدود ۲/۱ میلیون مترمکعب آب برای مصارف شرب از طریق این خط و توسط خط پدافندی به طول حدود ۳۰ کیلومتر به مخزن شحنه شهر یزد منتقل شده است. این پروژه در کاهش فشار به منابع زیرزمینی و تثبیت تأمین آب در استان نقش حیاتی داشته است. با این حال ما در تلاشیم تا با تخصیص بخشی از خط انتقال آب صنایع به آب شرب مردم یزد، بیش از گذشته در کنار مردم فهیم و نجیب یزد باشیم.»
وی درباره انتقال آب به استان اصفهان، مسیر، مقدار، زمان اتصال و وضعیت آینده توضیحاتی ارائه داده و تصریح میکند: «استان اصفهان از طریق خط سوم به پروژه انتقال آب متصل شده است. این خط از بندر سیریک (سواحل دریای عمان) آغاز شده و با عبور از کرمان و یزد به اصفهان میرسد. با توجه به نیاز فوری اصفهان، از بهار ۱۴۰۴ اتصال موقتی از این مسیر به خط اول برقرار خواهد شد و حدود ۳۰ میلیون مترمکعب آب در سال منتقل میشود. طول مسیر خط سوم حدود ۹۲۰ تا ۱۰۸۰ کیلومتر و ظرفیت هدفگذاری شده آن در فاز نهایی ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال است. اجرای کامل مسیر اصلی این خط در حال انجام بوده و بهرهبرداری کامل آن برای پایان سال ۱۴۰۶ پیشبینی شده است.»
احسان انصاری در پاسخ به سؤالاتی در خصوص منبع تأمین آب، روش نمکزدایی و نحوه انتقال آب دریا به «ایران» میگوید: «منبع تأمین آب خطوط انتقال، خلیجفارس (خطوط ۱، ۲ و ۵) و دریای عمان (خطوط ۳ و ۴) است. آب از این منابع برداشت شده و در تأسیسات بزرگ شیرینسازی با استفاده از فناوری اسمز معکوس(RO) نمکزدایی میشود. سپس از طریق خطوط لوله با قطرهای بین ۱۰۰۰ تا ۲۲۰۰ میلیمتر و ایستگاههای متعدد پمپاژ، به استانهای مرکزی و شرقی کشور منتقل میشود. تاکنون بیش از ۱۷۰ میلیون مترمکعب آب از طریق این زیرساختها شیرینسازی و منتقل شده است.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مذاکره غیرمستقیم و چند نکته» نوشت: «۱- همه نظامهای حکومتی -بدون استثناء- مسائل محرمانهای دارند که نمیتوانند و نباید افشاء بشود. این نکته، بدیهیتر از آن است که نیازی به استدلال داشته باشد. نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. «شفافیت» که به حق از آن با عنوان یک ارزش یاد میشود نیز با ضرورت خودداری نظام از افشای برخی از مسائل که باید محرمانه بمانند، منافاتی نداشته و در تناقض نیست.
۲- از حضرت امام «رضوانالله تعالیعلیه» بهخاطر دارم که خطاب به جوانان حزباللهی (با همین تعبیر) میفرمودند: از مسائلی سوال نکنید که اگر مسئولان به آن پاسخ بدهند (بخوانید راز آن را فاش کنند) برای نظام آسیب جدی به دنبال خواهد داشت. (نقل به مضمون)
۳- رهبر معظم انقلاب در دیدار رمضانی دانشجویان با حضرت ایشان درباره مسئولان توصیه فرمودند که: «متّهم نکنید افراد (مسئولان) را، احتمال یک محاسبه درست را همیشه بدهید، که ممکن است پشت این تصمیمگیری یک محاسبه درستِ واقعیای وجود داشته باشد… طرح سوال و ابهام خوب است اما گاهی طرف، فرصت و امکان جواب دادن ندارد.»
۴- برتر از همه، در کلام خدا آمده است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْیَاءَ إِنْ تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ… ای اهل ایمان از اموری سوال نکنید که اگر فاش شود، شما را خوش نمیآید.» شاید موضوعی که در این وجیزه دنبال میکنیم نیز یکی از مصادیق آن باشد.
۵- این روزها «مذاکره غیرمستقیم با آمریکا» که قرار است روز شنبه در عمان صورت بپذیرد، به یکی از اصلیترین مسائل حساس و مهم پیشرو تبدیل شده است که اینگونه نیز هست و باید باشد. حضرت آقا تاکید فرموده بودند که مذاکره با آمریکا «نه عاقلانه، نه هوشمندانه و نه شرافتمندانه» است. بدیهی است که این دیدگاه و نظر ایشان نمیتواند تغییر کرده باشد. چرا که اگر حضرت ایشان در دیدگاه خود تغییری داده بودند و مذاکره روز شنبه را با نظر خویش در تناقض میدیدند، به یقین، این تغییر نظر احتمالی و علت آن را مطرح میفرمودند.
۶- «مذاکره غیرمستقیم با آمریکا» بیرون و خارج از اشراف و اطلاع حضرت آقا صورت نمیپذیرد. از این روی چنانچه با آن موافق نبودند، از انجام آن جلوگیری میفرمودند و بدیهی است که این موافقت -یا عدم مخالفت- با ابلاغ دستورالعمل درباره چند و چون مذاکره و ترسیم خطوط قرمز آن نیز همراه بوده است. و اما، اینکه دستورالعمل مورد اشاره و خطوط قرمز یاد شده از سوی تیم ایران رعایت بشود یا نه، موضوع دیگری است. به عنوان مثال، در مذاکرات هستهای، خطوط قرمز مورد نظر حضرت آقا رعایت نشد و ترامپ با خروج از برجام خواستار مذاکره برای گنجاندن توان موشکی و… ایران در برجام شده بود که رهبر معظمانقلاب به دولت وقت اجازه ندادند و نمونههای دیگری از همین دست...
۷- ممکن است این پرسش مطرح شود که وقتی رهبر معظم انقلاب؛ نسبت به مذاکرات قبلی خوشبین نبودند، چرا اجازه انجام آن را دادند؟ پاسخ آن است که حضرت ایشان با صدور مجوز مذاکره و نتیجهای که به دنبال داشت، تابلوی غیرقابل اعتماد بودن آمریکا را بلند کرده و به همگان نشان دادند. تجربهای کارساز که پیش روی همگان است.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آتش جنگ تجاری آمریکا و چین شعلهور شد» نوشت: «درحالی که دونالد ترامپ اعلام کرد بخش عمدهای از تعرفههای تجاری علیه کشورهای مختلف را به طور موقت تعلیق میکند، تعرفهها علیه چین نه تنها باقی ماند، بلکه افزایش نیز یافت. چین نیز با اعمال تعرفه به شرکتهای امریکایی، گفت که فشارهای اقتصادی، مناقشه تجاری فعلی میان آمریکا و چین را حل نخواهد کرد. تصمیم واشینگتن میتواند آتش تنشهای تجاری و سیاسی میان دو قدرت اقتصادی جهان را دوباره شعلهور کند.
هرچند دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در ظاهر، وعده بازنگری در کل سیاستهای تجاری ایالات متحده را داده بود، اما در عمل، تصمیمات اخیر او نشان داد که تمرکز اصلی تنها بر کشور چین است. ترامپ پس از تعلیق سهماهه تعرفههای خارجی برای پیدا کردن راهحلی جدید، چین را از این اقدام تنشزا مستثنی کرد. کاخ سفید روز پنجشنبه در ضربه دیگری در جنگ تجاری با پکن، تعرفههای اعمال شده بر کالاهای وارداتی چین به آمریکا را ۱۴۵ درصد اعلام کرد. آمریکا همچنین تعرفه کالاهای کمتر از ۸۰۰ دلار از چین را نیز از دوم ماه میبه ۱۲۰ درصد افزایش داده است، اقدامی که خشم چینیها را برانگیخت و آنها نیز به اقدامات تلافیجویانه روی آوردند.
با تشدید جنگ تجاری میان پکن و واشینگتن، چین روز پنجشنبه تعرفه کالاهای وارداتی از آمریکا را به ۱۲۵ درصد افزایش داد. این تعرفه جدید از امروز (شنبه) اجرایی میشود. به گزارش رویترز، دولت چین همچنین شش شرکت امریکایی را در فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد قرار داد و همزمان تلاشهای دیپلماتیک خود را برای تقویت همکاریهای اقتصادی با اتحادیه اروپا و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ. سه. آن) افزایش داد. چین آمریکا را به «قلدری» متهم کرده و گفته است که تعرفههای اعمال شده از سوی واشینگتن به طور «غیرعادی بالاست» و با قوانین اقتصاد و تجارت بینالمللی و «عقل سلیم» مغایرت شدید دارد. چین در عین حال گفته است که اگر آمریکا تعرفههای اضافی دیگری بر کالاهای چینی اعمال کند، دیگر پاسخی نخواهد داد. وزارت بازرگانی چین نیز اعلام کرد که فشارها و تهدیدهای آمریکا، مناقشه تجاری فعلی میان پکن و واشینگتن را حل نخواهد کرد. به گزارش شینهوا، یک سخنگوی وزارت بازرگانی چین پنجشنبه شب اعلام کرد که این کشور همچنان برای مذاکرات با آمریکا آماده است، اما هرگونه گفتوگویی باید بر اساس احترام متقابل و در شرایط برابر انجام شود. سخنگوی این وزارتخانه تأکید کرد که اگر ایالات متحده مصمم به آغاز جنگ تجاری باشد، چین تا پایان خواهد جنگید.
درحالی که ترامپ اعمال تعرفه بر کالاهای چینی را موجب قدرتمند شدن اقتصاد آمریکا میداند، این جنگ اقتصادی عواقب خوشایندی برای بازارهای جهانی ندارد. «شیء جینپینگ» رئیسجمهور چین روز جمعه گفت که هیچ برندهای در جنگ تعرفهای وجود ندارد. شیء طی دیدار با «پدرو سانچز» نخستوزیر اسپانیا در پکن، با کنایه به رئیسجمهور امریکا گفت که حرکت برخلاف مسیر جهانی، به معنای منزویکردن خود است. به نوشته «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «طی ۷۰ سال گذشته، چین همیشه در توسعه خود به قدرت، مبارزه مداوم و تلاش سخت خود متکی بوده است. چین هرگز به ترحم کشوری تکیه نکرده و مطمئناً از فشارهای نامعقول هم هراسی نداشته است.»
برخلاف ادعای ترامپ، اقتصاد آمریکا بیش از دیگر کشورها از اعمال تعرفه زیان دیده و قیمتها در این کشور در هفتههای اخیر به طور سرسامآوری افزایش یافته است. شبکه سیانان روز پنجشنبه اعلام کرد: تورم در ایالات متحده در ماه مارس به پایینترین حد خود در شش ماه گذشته رسید، اما بر اثر فشارهای تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور به سرعت در حال افزایش است. اقتصاددانان هشدار دادهاند که گزارش شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) روز پنجشنبه میتواند به خوبی، پایینترین نرخ تورم در سال جاری را نشان دهد، زیرا تعرفههای گسترده و فراگیر دونالد ترامپ نظم جهانی را برهم زده و واردات و احتمالاً محصولات نهایی برای مصرفکنندگان را به طور قابلتوجهی گرانتر خواهد کرد.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «نافرمانی از نتانیاهو» را برگزید و نوشت: «چندی پیش افشای محتوای نامهای از خلبانان و سربازان ذخیره نیروی هوایی رژیم صهیونیستی و تعداد امضاهای آن در محافل سیاسی و رسانههای داخلی رژیم صهیونیستی جنجال گستردهای به پا کرد. پس از این رویداد و تلاش ناموفق ارتش اشغالگر و دولت رژیم صهیونیستی برای سرپوش گذاشتن بر این نامه، محتوای آن افشا و مشخص شد بسیاری از نظامیان و عناصر امنیتی و جاسوسی رژیم اشغالگر این نامه را امضا کردهاند و تنها در یک مورد صدها نفر از نیروهای واحد ۸۲۰۰ ارتش رژیم صهیونیستی این نامه را امضا کردهاند. محتوای اعتراضی این نامه به شروع مجدد جنگ است و امضاءکنندگان آن اعلام کردهاند از خدمت در ارتش اشغالگر خودداری خواهند کرد.
طبق گزارش رسانههای رژیم صهیونیستی، هزاران نیروی نظامی و امنیتی صهیونیست با امضای نامهای خواستار بازگرداندن اسرای صهیونیست از غزه شدهاند. آنها در این نامه اعلام کردهاند حتی اگر این موضوع نیازمند توقف فوری جنگ باشد از آن حمایت میکنند. در این نامه سرگشاده که توسط نیروهای واحد ۸۲۰۰ و پس از نامه سربازان نیروی هوایی منتشر شده، آمده است: «ما از این ارزیابی نگرانکننده حمایت میکنیم که در حال حاضر، جنگ بیشتر در خدمت منافع سیاسی و شخصی است تا منافع امنیتی». ادامه جنگ هیچ کمکی به هیچیک از اهداف اعلامشدهاش نمیکند و به مرگ اسرا، سربازان ارتش خواهد انجامید. ما با نگرانی شاهد فرسایش نیروهای ذخیره و نرخ فزاینده عدم حضور در خدمت هستیم و از تأثیرات آینده این روند نگرانیم.
ما، فارغالتحصیلان و نیروهای ذخیره فعلی و پیشین در واحد جمعآوری اطلاعات مرکزی ارتش (اشغالگر)، به درخواست تیمهای هوایی (نیروی هوایی رژیم صهیونیستی) برای بازگرداندن اسرا به خانه بدون تأخیر میپیوندیم. حتی به بهای تغییر فوری روند جنگ!
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به این رسوایی پیش آمده در شبکههای اجتماعی خود نوشت: «باز همان نامهها: یکبار به نام خلبانان، یکبار به نام فارغالتحصیلان نیروی دریایی و یکبار به نام دیگران. اما مردم دیگر دروغهای تبلیغاتی آنها را که در رسانه طنینانداز میشود، نمیخرند». او همچنین نوشت: «این نامهها به نام سربازان قهرمان ما نوشته نشدهاند. آنها توسط گروه کوچکی از علفهای هرز نوشته شدهاند که توسط انجمنهایی با تأمین مالی خارجی هدایت میشوند که هدفشان یکی است، سرنگونی دولت راستگرا».
نتانیاهو در ادامه نوشت: «این موج نیست. این جریان نیست. این گروه کوچکی از بازنشستگان پر سر و صدا، آنارشیست و جدا از واقعیت است که اکثریت آنها سالهاست دیگر خدمت نمیکنند. این علفهای هرز در تلاشند تا اسرائیل و ارتش را تضعیف کنند و دشمنان ما را به حمله به ما تشویق میکنند. آنها قبلاً یکبار پیامی از ضعف به دشمنان ما فرستادند. ما به آنها اجازه نخواهیم داد این کار را دوباره انجام دهند». نتانیاهو در پایان افزود: شهروندان اسرائیل درس خود را آموختهاند.«نافرمانی، نافرمانی است، فارغ از اینکه چه نام آراستهای به آن داده شود». هر کسی که نافرمانی را تشویق کند، فوراً اخراج خواهد شد.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «در تاروپود گمانهزنیها» را برگزید و نوشت: «در حالی که عمان از امروز شنبه میزبان دور تازهای از مذاکرات میان ایران و ایالات متحده آمریکا شده، این اتفاق در تاروپود گمانهزنیهای گاه متناقضی از منابع خبری، مقامات رسمی و تحلیلگران منطقهای گرفتار شده است؛ فضایی مبهم و مهآلود که مرز واقعیت و روایت را در هم تنیده و دستیابی به تصویر روشنی از چشمانداز مذاکرات را دشوار کرده است. گفته شده که این مذاکرات از بعدازظهر در مسقط و با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان آغاز میشود و شیوه برگزاری آن هم به صورت غیرمستقیم و از طریق تبادل متن مکتوب خواهد بود. در این میان، یکی از مهمترین گمانهزنیها به ماهیت توافقی بازمیگردد که ممکن است روی میز باشد. به گزارش آکسیوس به نقل از منابع اروپایی، ایران در حال بررسی احتمال پیشنهاد توافقی موقت در جریان مذاکرات عمان است؛ توافقی که میتواند زمینه را برای گفتوگو درباره نسخهای جامعتر از توافق هستهای فراهم کند.
این پیشنهاد با این تحلیل همراه شده که رسیدن به توافقی مفصل و نهایی در دو ماه آینده دشوار است، و مسیر منطقیتر آن است که از توافقی گامبهگام آغاز شود. در چارچوب چنین توافقی، به نوشته آکسیوس، ممکن است اقداماتی همچون تعلیق بخشی از فعالیتهای غنیسازی، کاهش ذخایر اورانیوم با غنای بالا و افزایش سطح همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نظر گرفته شود. در مقابل، طرف ایرانی ممکن است خواهان کاهش فشارهای اقتصادی و توقف بخشی از تحریمهای اعمالشده طی سالهای اخیر باشد. در همین راستا، برخی منابع از خواسته ایران برای تعلیق کمپین فشار حداکثری نیز سخن گفتهاند. آکسیوس نقل کرده که مشخص نیست دولت ایالات متحده در برابر چنین درخواستی چه واکنشی نشان خواهد داد، بهویژه در شرایطی که همین هفته دور جدیدی از تحریمها علیه افراد و نهادهای مرتبط با برنامه هستهای و صنایع نفتی ایران اعمال شده است.
در کنار گمانهزنیها درباره چارچوب احتمالی گفتوگوها، تحرکاتی در حوزه دیپلماسی عمومی نیز در جریان است. رویترز به نقل از مقاماتی آگاه نوشته است که علیرغم غیرمستقیم بودن مذاکرات، هیئتهای ایرانی و آمریکایی در یک اتاق مشترک در جریان گفتوگوها حضور خواهند داشت. همچنین این خبرگزاری گزارش داده که کشورهای اروپایی، از جمله سه کشور موسوم به E3 (فرانسه، آلمان و بریتانیا)، به ایران اعلام کردهاند اگر تا پایان ماه ژوئن پیشرفتی حاصل نشود، ممکن است مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها (Snapback) را فعال کنند. به گفته همین منابع، ایران در پاسخ اعلام کرده که چنین اقدامی میتواند موجب بازنگری در دکترین هستهای این کشور شود. در همین حال، موضوع نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در صدر بحثها قرار دارد.
همزمان با این تحرکات دیپلماتیک، برخی تحرکات نظامی نیز در منطقه گزارش شدهاند. ناوگروه هواپیمابر یواساس کارل وینسون وارد منطقه تحت مسئولیت سنتکام شده و توان نیروی دریایی ایالات متحده را در منطقه افزایش داده است. همچنین به گفته فرماندهی این دو-پاسیفیک ارتش آمریکا، شش باتری سامانههای پدافند هوایی پاتریوت بهصورت اضطراری از کره جنوبی به منطقه منتقل شدهاند که هدف از آن تقویت توان دفاعی کشورهای منطقه عنوان شده است. در فضای رسانهای نیز روایتهای ضدونقیضی درباره محتوای احتمالی مذاکرات منتشر شده است. از جمله، خبر ادعایی فاکسنیوز مبنی بر ارائه بسته پیشنهادی یک تریلیون دلاری از سوی ایران که بلافاصله از سوی منابع دیپلماتیک تکذیب شد.
شاید بیش از هر زمان دیگری، این دور از مذاکرات نه صرفاً صحنه یک تقابل سیاسی، بلکه آینهای از تلاقی روایتها، تحلیلها و منافع متنوع در سطح منطقهای و جهانی باشد؛ روایتی در تاروپود گمانهزنیها.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «رمز موفقیت در مسقط» را برگزید و نوشت: «رئیس گروه بینالمللی بحران به ترامپ پیشنهاد داده است به جای انتظار تسلیم شدن ایران، اهداف قابل دستیابی را در مذاکرات مسقط دنبال کند. کامفورت ارو در نشریه فارنافرز با بیان اینکه هیچکس از جنگ ایران و آمریکا سودی نخواهد برد و همه برای اجتناب از آن تلاش دارند، مینویسد: مذاکرات عمان میتواند اوضاع را در مسیری امیدوارکننده قرار دهد. طرفین باید برای دستیابی به دو هدف تلاش کنند: شفافسازی چارچوب تعامل و ترسیم محدوده بازی.
روز شنبه ۱۲ آوریل، مقامات آمریکایی و ایرانی، مذاکرات بر سر محدود کردن برنامه هستهای تهران را از سر خواهند گرفت. این مذاکرات باید به جای انتظار تسلیم کردن ایران، اهداف قابل دستیابی را دنبال کند. کامفورت ارو، رئیس و مدیرعامل گروه بینالمللی بحران، ۱۱ آوریل در فارن افرز نوشت: این مذاکرات پس از آن صورت میگیرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در اوایل ماه مارس نامهای به رهبر معظم انقلاب ایران ارسال و در آن پیشنهاد مذاکره را مطرح کرد.
ترامپ با اعلام این مذاکرات گفت: ما یک جلسه بسیار بزرگ داریم. «ما خواهیم دید که چه اتفاقی میتواند بیفتد.» دلایلی وجود دارد که امیدواریم تصمیمات ترامپ موفق شود. رئیسجمهور تقریباً به طور غریزی عاشق معامله است و اعلام کرده که میخواهد دوباره ایران را شکوفا کند. اما دلایلی برای دلهرهآور بودن نیز وجود دارد. حتی درحالیکه از مذاکرات استقبال کردهاند، مقامات ترامپ فشار بر تهران را افزایش دادهاند. دولت اعمال تحریمها را دوچندان کرده است - رویکردی که ظاهراً با هدف فشار بیشتر بر ایران است - و حملات هوایی را علیه یمنیهای مورد حمایت ایران آغاز کرده است. خود ترامپ حتی به ایران مهلت دوماهه فشرده برای دستیابی به توافق در مورد برنامه هستهایاش داده است. اگر دو طرف شکست بخورند، او صریحاً تهدید به حمله کرده است.
اما شروع مذاکرات یک چیز است، دستیابی به توافق چیز دیگری است. شکی نیست که ایالات متحده میتواند با استفاده از شمشیر برنده، فشار اقتصادی قابلتوجهی بر جمهوری اسلامی ایران وارد کند. در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، با تحریمهای اقتصادی که او در قالب «فشار حداکثری» احیا کرده بود، این وضعیت مشهود بود. بااینحال، برای به ثمر رساندن ثمره دیپلماتیک، ترامپ باید به جای اینکه انتظار تسلیم شدن آشکار از تهران را داشته باشد، اهداف قابلدستیابی را دنبال کند. مقامات ایرانی بر این باورند که تنها چیزی که از تحریمهای آمریکا خطرناکتر است، تسلیم شدن در برابر خواستههای حداکثری است.
اگر ترامپ واقعاً میخواهد توافقی را امضا کند، باید - مانند ایران - آماده باشد که حداقل تا حدی با آن موافقت کند. برای مثال، او باید مایل باشد که به ایران اجازه دهد تا عناصر برنامه هستهای یا برنامه موشکی خود را حفظ کند، درحالیکه همچنان تخفیف تحریمها، از جمله تجارت نفت ایران، و دسترسی به داراییهای مسدودشده را ارائه میدهد. در غیر این صورت، مذاکرات ممکن است به نتیجه نرسد و جنگی منطقهای را که هیچکس نمیخواهد، تحمیل کند – و این تقریباً به طور قطع با منافع ایالات متحده در تضاد است.»