محمدحسن عبدالصمد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه کودکان امروز تفاوتهای چشمگیری با کودکان نسل گذشته دارند، اظهار کرد: شیوههای تفریح و ارتباطات کودکان نسل جدید بهطور کامل دگرگون شده است و تهدیداتی که این کودکان را در معرض خطر قرار میدهد، بسیار شدیدتر و متنوعتر از گذشته است.
وی افزود: فضای رسانهای، دنیای مجازی، اعتیاد به تلفنهای همراه و شبکههای اجتماعی و بازیهای رایانهای پدیدههایی هستند که در گذشته وجود نداشتند، بلکه در زمان گذشته، خانوادهها پرجمعیتتر بودند، ارتباطات خانوادگی و همسایگی گستردهتر بود و کودکان در محیطهای اجتماعی حضور فعالتری داشتند، از این رو فعالیتهای فیزیکی آنها بیشتر بود و از طریق این فعالیتها، انرژی و هیجان خود را تخلیه و ارتباطات اجتماعی قویتری با دوستان و اطرافیان برقرار میکردند.
بازیساز و کارشناس حوزه بازی و سرگرمی ادامه داد: به نظر میرسد باید به سوی بازگشت به زندگی واقعی و ارزشهای مثبتی که در گذشته در جامعه وجود داشت، حرکت کنیم؛ حتی برخی کشورهای جهان نیز به این نتیجه رسیدهاند که باید از فضای سایبری فاصله گرفت و جایگزینهای مناسبی در فضای حقیقی ایجاد کرد، اما چه چیزی در فضای واقعی میتواند به اندازه فضای مجازی جذاب باشد و کودکان را از گوشیها و تبلتها جدا کند؟
کاهش کمتحرکی کودکان با استفاده از بازیهای حرکتی / رویکرد «سرگرمآموزی»، بهکارگیری ظرفیت بازیها در آموزش مفاهیم مختلف به کودکان
عبدالصمد با تاکید بر اینکه «بازی در فضای حقیقی» یکی از قدرتمندترین ابزارها برای مقابله با جذابیتهای فضای مجازی است، عنوان کرد: بازی به صورت ذاتی در وجود کودکان و حتی بزرگسالان نهفته است؛ بازیهای حرکتی و فیزیکی نهتنها کودکان را از فضای مجازی دور میکند، بلکه به تحرک و نشاط آنها کمک میکند.
وی اضافه کرد: کمتحرکی که امروزه به یکی از عوامل اصلی بسیاری از بیماریها تبدیل شده است، با بازیهای حرکتی کاهش پیدا میکند، علاوه بر این، بازیهای گروهی موجب افزایش ارتباطات عاطفی و اجتماعی کودکان با یکدیگر و با والدین و مربیان میشود، به گونهای که معلمانی که از بازی در کلاسهای درس استفاده میکنند، به طور معمول رابطه بهتری با دانشآموزان برقرار میکنند و مفاهیم آموزشی را به شیوهای جذابتر و ماندگارتر به آنها انتقال میدهند.
کارشناس تربیتی، رسانه و علوم شناختی خاطرنشان کرد: بازیها میتوانند ابزاری قدرتمند برای آموزش مفاهیم مختلف باشند و از طریق بازی، کودکان مهارتهای اجتماعی، همکاری، رهبری، صبر، تلاش و از خودگذشتگی را میآموزند؛ این مفاهیم نهتنها در زندگی روزمره، بلکه در آینده شغلی و اجتماعی آنها نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود. امروزه در جهان، رویکرد «سرگرمآموزی» یا آموزش از طریق بازی، بهطور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است، این روش نهتنها برای کودکان جذاب است، بلکه تأثیرات ماندگاری بر ذهن و رفتار آنها دارد.
جریان «ویتامین بازی» برای ترویج بازیهای حرکتی و گروهی در بین کودکان و خانوادهها راهاندازی شد
عبدالصمد با اشاره به اینکه یکی دیگر از مزایای بازی، افزایش نشاط و شادابی کودکان است، افزود: هرکس با کودکان سر و کار داشته باشد، میداند که به محض قرار گرفتن در معرض بازیهای حرکتی، انرژی و نشاط آنها چندین برابر میشود و با توجه به این موضوع، مجموعهای با عنوان «ویتامین بازی» راهاندازی شد که هدف آن ترویج بازیهای حرکتی و گروهی در بین کودکان و خانوادهها است که در دوران شیوع کرونا با استقبال خوبی مواجه شد.
وی با بیان اینکه بر این باور هستیم که باید بازیهای جدید بسازیم و بازیهای سنتی را احیا کنیم، تاکید کرد: این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است، چنانکه مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۲ در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند: «بروید بازی را ترویج کنید، بروید بازی بسازید»، اما از آن سال تاکنون اقدام مؤثر در سطح کلان برای تحقق این هدف انجام نشده است.
مدیر مجموعه ویتامین بازی گفت: تلاش کردهایم تا با ایجاد فضایی شاد و پویا، کودکان و خانوادهها را به سمت بازیهای حرکتی و گروهی سوق دهیم و از این طریق، گامی هرچند کوچک در جهت تحقق این دغدغه مهم برداریم؛ ویتامین بازی با هدف ترویج بازیهای ساده و کمهزینه، بازیهایی را طراحی کرده است که با ابزارهای ساده و در دسترس همچون نی، بادکنک، طناب و سایر وسایل دورریختنی قابل اجرا هستند و این رویکرد موجب میشود خانوادهها و مدارس با کمترین هزینه بتوانند کودکان را به بازیهای حرکتی تشویق کنند.
عبدالصمد با بیان اینکه یکی دیگر از فعالیتهای این مجموعه، برگزاری دورههای تربیت مربی بازی است که با هدف آموزش مربیانی که بتوانند فرهنگ بازی را در خانهها، مدارس و مراکز آموزشی ترویج دهند، است، عنوان کرد: افزایش فرهنگ بازی در جامعه، نهتنها به سلامت جسمی و روحی کودکان کمک میکند، بلکه جامعهای شاداب، امیدوار و پرانگیزه ایجاد میکند.
وی با اشاره به برگزاری اردوهای بازی خانوادگی در مکانهای عمومی همچون پارکهای تفریحی ادامه داد: هدف از این اقدام، ایجاد روزی شاد و بهیادماندنی برای تمام اعضای خانواده است و در طراحی بازیها نیز تأکید ویژهای شده است که به گونهای باشد که تمام اعضای خانواده بتوانند در کنار یکدیگر مشارکت داشته باشند و لذت بازی را بهطور مشترک تجربه کنند، همچنین قصد داریم این برنامههای خانوادگی به صورت ماهانه برنامهریزی و اجرایی شود.
کارشناس تربیتی، رسانه و علوم شناختی خاطرنشان کرد: کودکان، نوجوانان و جوانان سالم و باانگیزه، زیرساخت و ظرفیتهای مهم هر کشوری هستند و بازی میتواند نقش مهمی در شکلگیری این زیرساخت ایفا کند و امیدواریم با ادامه این مسیر و با یاری خداوند، گامی هرچند کوچک در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی برداریم و جامعهای سالم و پرنشاط برای آینده بسازیم.