به گزارش خبرگزاری ایمنا، در روزهای تعطیل که فرصتی مناسب برای سفرهای خانوادگی و دوری از هیاهوی شهر و سفر به مکانهای تفریحی است، شاهد افزایش تصادفات به علتهای مختلفی همچون غفلتورزی نسبت به قوانین راهنمایی و رانندگی هستیم؛ این امر نهتنها زنگ خطری برای عموم افراد است، بلکه نشانگر اهمیت توجه بیشتر به فرهنگ ترافیک و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی است.
تصادفات جادهای بهویژه در روزهای تعطیلات، بیشتر ناشی از بیاحتیاطی، سرعت غیرمجاز و رعایت نکردن قوانین است و اینجاست که اهمیت آموزش فرهنگ ترافیک عموم رانندگان و البته به کودکان و نوجوانان بیش از پیش آشکار میشود، زیرا آنها آیندهسازان این مرز و بوم هستند و اگر از امروز به درستی آموزش ببینند، فردایی ایمنتر را در سطح جامعه تجربه خواهیم کرد.
فرهنگ ترافیک تنها به رعایت قوانین محدود نمیشود، بلکه مجموعهای از رفتارها و نگرشهاست که احترام به حقوق دیگران، صبر و تحمل و مسئولیتپذیری را در بر میگیرد، بنابراین کودکان و نوجوانان به عنوان آیندهسازان جامعه باید از همان سالهای ابتدایی زندگی با این مفاهیم آشنا شوند تا علاوه بر کاهش تصادفات در آینده نه چندان دور، شاهد پیشروی فضای جامعه به آرامش و نظم بیشتر باشیم، بنابراین این آموزشها باید به گونهای باشد که در ذهن آنها نهادینه شود و به عنوان بخشی از رفتارهای روزمرهشان درآید.
مهندسی ترافیک، اعمال قانون و فرهنگ ترافیک؛ سه ضلع اساسی حملونقل عمومی
سعید ساکت، معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان و دبیر سابق کمیسیون حملونقل عمومی و ترافیک ستاد مرکزی آموزش و فرهنگ شهروندی کشور به خبرنگار ایمنا میگوید: توجه به ارتقای ایمنی تردد و فرهنگ ترافیکی امری ضروری و بدیهی به نظر میرسد.
وی میافزاید: با این وجود برخی از خانوادهها به دلیل بیاحتیاطی یا بیتوجهی به اصول و قوانین روشن و مستحکم مندرج در آئیننامه راهنمایی و رانندگی و گاه به دلیل اشتباهات فردی، دچار آسیبهای جبرانناپذیری میشوند و روزهای خوش تعطیلات که میتواند برای آنها پیامآور شادی و آرامش و حال خوب باشد، به خاطرهای تلخ تبدیل میشود که ممکن است سالها همراه آنها و عزیزانشان باقی بماند.
دبیر سابق کمیسیون حملونقل عمومی و ترافیک ستاد مرکزی آموزش و فرهنگ شهروندی کشور با بیان اینکه تلاشهای گستردهای در زمینه مهندسی ترافیک، اعمال قانون و فرهنگسازی ترافیک صورت گرفته است، ادامه میدهد: میتوان سه ضلع را در اصول و اسلوب مهندسی ترافیک و اعمال قانون و فرهنگ ترافیک متصور شد؛ شهرداریها که نقش محوری را در فضای شهری و مهندسی ترافیک ایفا میکنند، پلیس راهور مسئولیت اجرای قوانین را بر عهده دارد و در بخش فرهنگ ترافیک، شهروندان و خانوادهها هستند که باید همراهی و همکاری لازم را داشته باشند.
ساکت با تاکید بر اینکه اگر به این مثلث توجه کافی شود و هر سه ضلع آن بهصورت هماهنگ رشد کند، میتوان امیدوار بود که شاهد کاهش قابل توجهی در تعداد تصادفها باشیم، عنوان میکند: در کنار این سه رکن اساسی، ارتقای ایمنی خودروها نیز موضوعی است که به هیچ وجه نباید از آن غافل شد و از اهمیت بالایی برخوردار است، امیدواریم سیاستگذاران کلان کشور توجه و اهتمام ویژهتری به این موضوع نشان دهند، چرا که بدون شک این اقدامات در کاهش آسیبپذیری ناشی از تصادفها تأثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه فرهنگ ترافیک، برگزاری پویشها و دوری از شعارزدگی میتواند نتایج بسیار مثبتی به همراه داشته باشد، اضافه میکند: به تازگی شاهد شکلگیری پویش ملی «نه به تصادف» بودیم که در سال جاری شکل ملی به خودش گرفته است، از سوی دیگر افزایش جرایم راهنمایی و رانندگی و بالا رفتن میزان این جرایم به صورت عددی، موجب افزایش احتیاط رانندگان شده است.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان خاطرنشان میکند: هرگونه سهلانگاری و بیتوجهی با نظارت دقیق پلیس، به حتم با برخورد قانونی روبهرو خواهد شد، همچنین در حوزه معاینه فنی خودروها، اقدامات خوبی انجام شده و سندی برای فرهنگ ترافیک در حال آمادهسازی است که هدف آن احیای رویکرد پویشهای مردمی در حوزه ترافیک است.
ساکت با اشاره به اینکه در سالهایی که پویشهای مردمی در شهرستانها فعال بودند، شاهد اتفاقات بسیار مثبتی بودیم، میافزاید: در سال جاری نیز تلاش شده است تا با جدیت بیشتری روی این موضوع کار کنیم و برای سال ۱۴۰۴ برنامههای ویژهای در نظر گرفتهایم و با حمایت مسئولان، فعالیتهای پویش ترافیک با تمرکز بر فرهنگ ترافیک با شتاب بیشتری آغاز میشود.
وی تاکید میکند: تمرکز اصلیمان بر کاهش تصادفات، بهویژه تصادفات موتورسواران و توجه به توسعه حملونقل پاک است، از این رو همراهی شهروندان با موضوع حملونقل پاک و همکاری با پلیس راهور میتواند به ایجاد ظرفیتهای لازم برای انجام اقدامات مؤثر منجر شود که در این راستا، مدارس و مراکز آموزشی نیز در تعامل با معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری اصفهان، در این اقدامات مشارکت خواهند داشت.
دبیر سابق کمیسیون حملونقل عمومی و ترافیک ستاد مرکزی آموزش و فرهنگ شهروندی کشور میگوید: امیدواریم این تلاشها به کاهش صدمات، تصادفات و تلفات ناشی از آنها بینجامد و از سوی دیگر اقبال عمومی به استفاده از وسایل نقلیه پاک افزایش پیدا کند تا یک وفاق ملی برای نه به تصادف و ارتقای فرهنگ ترافیک را شاهد باشیم.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ایجاد فرهنگ ترافیک نیازمند همکاری همهجانبه نهادهای آموزشی، خانوادهها و رسانههاست و اگر هر یک از این بخشها به درستی عمل نکند، نباید امیدوار بود که شاهد کاهش تصادفات و افزایش ایمنی در جادهها باشیم. آموزش کودکان و نوجوانان نهتنها سرمایهگذاری برای فردای جامعه است، بلکه گامی به سوی ساختن جامعهای مسئولیتپذیر و قانونمدار است.