به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «دیپلماسی عدالت خواهانه ایران در لاهه» نوشت: «هدف اصلی درخواست رأی مشورتی از دیوان بینالمللی دادگستری درباره اقدامات اسرائیل در سرزمینهای اشغالی چیست و چه اثر حقوقی دارد؟ در دسامبر ۲۰۲۴، مجمع عمومی سازمان ملل متحد از دیوان بینالمللی دادگستری، مستقر در لاهه هلند و به عنوان رکن قضائی سازمان ملل، درخواست کرد که یک نظر مشورتی صادر کند. بر اساس این درخواست، دیوان باید به این پرسش پاسخ دهد که «مسئولیتهای رژیم اسرائیل در قبال نهادهای وابسته به سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی که فعالیتهای بشردوستانه و امدادی در سرزمینهای اشغالی فلسطین دارند، چیست؟»
این پرسش ناظر به واقعیتهای میدانی در نوار غزه مطرح شده است؛ جایی که اسرائیل پس از جنگ اکتبر ۲۰۲۳، در راستای پیشبرد سیاستها و خطمشی نسلکشانه خود علیه ملت فلسطین، اقدام به محرومسازی ساکنان غزه از دسترسی به مایحتاج زندگی و ایجاد مانع در مسیر ورود امدادهای بشردوستانه کرده است. بر اساس موازین حقوق بینالملل، محرومسازی غیرنظامیان در زمان جنگ و مخاصمات مسلحانه از دسترسی به نیازهای اساسی زندگی از جمله آب، غذا، دارو، تجهیزات پزشکی، سوخت و برق، مصداق نقض حقوق بشردوستانه محسوب میشود و میتواند به آستانه جنایت جنگی برسد. اینگونه اقدامات، در صورتی که با نیت و الگوهای مشخص انجام گیرد، ممکن است به عنوان جنایت نسلکشی نیز شناخته شوند. به عبارت دیگر، اگر رژیمی مانند رژیم اسرائیل بهگونهای شرایط زندگی را برای مردم غزه طراحی و تحمیل کند که آنها بهتدریج از مایحتاج ضروری محروم شده و در معرض مرگ تدریجی قرار گیرند، این اقدام میتواند با احراز سایر شرایط لازم، مصداق جنایت نسلکشی تلقی شود. دیوان بینالمللی دادگستری در حال حاضر مشغول طی مراحل رسیدگی و ارائه پاسخ به این پرسش مهم است.
دیوان چگونه میتواند رأی مشورتی خود را به مستند حقوقی برای افزایش فشار بینالمللی بر اسرائیل تبدیل کند؟
دیوان بینالمللی دادگستری طبق رویهای که دارد، نظرات بازیگران بینالمللی از جمله دولتها و سازمانهای بینالمللی علاقهمند را اخذ میکند و سپس با جمعبندی این دیدگاهها، به سؤالی که نزد آن مطرح شده است، پاسخ خواهد داد. در حال حاضر، این روزها در مقر دیوان در لاهه هلند، قضات دیوان در حال استماع نظرات دولتهایی هستند که تمایل خود را برای ارائه دیدگاههایشان اعلام کردهاند تا نظرات خود را با دیوان به اشتراک بگذارند. باید توجه داشت که رأی دیوان، که دیر یا زود طی هفتهها و ماههای آینده صادر خواهد شد، تنها بخشی از یک پازل کلیتر است. این پازل همزمان با جنگ نظامی در غزه پس از اکتبر ۲۰۲۳، بهعنوان بخشی از جنگ حقوقی علیه رژیم اسرائیل شکل گرفته و دیوان بینالمللی دادگستری در این میان، نقش پررنگ و پیشتازی را ایفا میکند.
در حال حاضر، دیوان در ارتباط با ماجرای فلسطین و جنایات گسترده و سازمانیافته رژیم اسرائیل، در پروندههای مختلفی ورود کرده و در یکی دو سال اخیر، بویژه پس از اکتبر ۲۰۲۳، اقداماتی را انجام داده است. اولین اقدام، رسیدگی به شکایت دولت آفریقای جنوبی علیه رژیم اسرائیل بود. این شکایت به دلیل نقض تعهدات برخاسته از کنوانسیون منع نسلکشی مطرح شد و رژیم اسرائیل متهم شد که تعهدات خود مبنی بر عدم ارتکاب نسلکشی و پیشگیری از آن را نقض کرده است. اقدام دیگر دیوان بینالمللی دادگستری، صدور یک رأی مشورتی در سال گذشته در ارتباط با اسرائیل بود. این رأی در پاسخ به پرسش و ابتکار عمل مجمع عمومی سازمان ملل صادر شد و موضوع آن بررسی پیامدهای حقوقی اشغال طولانیمدت سرزمینهای فلسطینی توسط رژیم اسرائیل بود. در آن رأی مشورتی که سال گذشته صادر شد و ضربهای به اعتبار بینالمللی رژیم وارد کرد، به صراحت عنوان شد که اشغال سرزمینهای فلسطینی نقض فاحش حقوق بینالملل و نقض بنیادین حق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت خود است. دیوان، رژیم صهیونیستی را ملزم کرد که اقدامات اشغالگرانه، از جمله شهرکسازی را متوقف کند، به وضعیت پیشین بازگردد، مناطق اشغالی را ترک کند و از همه مهمتر، به ملت فلسطین که حقوقشان نقض و تضعیف شده، خسارت بدهد و غرامت بپردازد.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اسرائیل در آتش؛ صهیونیستها از ارتش و ۵ کشور کمک خواستند» نوشت: «خبر کوتاه و ناگهانی بود: «آتشی بزرگ در حدفاصل جاده اورشلیم- تلآویو درختها، خانهها و مزارع را میسوزاند… تلآویو اعلام وضعیت اضطراری کرد… وزارت جنگ اسرائیل از ارتش کمک خواست و… صهیونیستها از ترس، خودروهای خود را در جاده رها کرده و فرار میکنند....»
آه ملت مظلوم فلسطین به ویژه کودکان غزه گرفت و صهیونیستهای جنایتکار را دچار آتش خشم الهی کرد. دیروز ظهر به وقت تهران بود که خبر رسید، «در پی وقوع آتشسوزی مهیب در کوهستانهای اطراف قدس، منابع عبری از گسترش سریع شعلههای آتش به سمت جنگلهای منطقه و نزدیکی روستای دیر یاسین خبر دادند. بلافاصله اعلام شد، حرکت آتش در حدفاصل اورشلیم و تلآویو آنقدر سریع و اندازه آتش آنقدر بزرگ است که، موجب توقف حرکت قطارها به سمت قدس شده است و دولت رژیم صهیونیستی که حسابی غافلگیر شده بود، اعلام وضعیت اضطراری کرده است. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی هم اعلام کرد که مقامهای فرودگاه بنگوریون در حالت آمادهباش برای پذیرش هواپیمای غولپیکر اطفای حریق هستند. ماجرا از این قرار است که این رژیم از کشورهای مختلف درخواست کمک کرده و این نشان از بزرگی این آتشسوزی دارد. تا لحظه تنظیم این گزارش جراحت ۱۲ صهیونیست تأیید شده و سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی هم اعلام کرده که رئیس ستاد ارتش به نیروهای جبهه داخلی، نیروی هوایی و سایر واحدها دستور داد تا برای کمک وارد شوند. برخی منابع عبری از «چهار ساعت بسیار خطرناک پیشرو» خبر داده و گفته بودند در این مدت با افزایش سرعت باد که ممکن است به ۸۰ کیلومتر در ساعت برسد، و چنانچه آتش مهار نشود، مهار آن بسیار سخت خواهد شد.
طبق آخرین گزارشها تا عصر روز گذشته به وقت تهران، فرمان تخلیه برای شهرک «مشمار ایالون» صادر شده و پلیس از آمادگی برای تخلیه سایر شهرکها نیز خبر داده است. از طرفی اعلام شده است که تمامی شهرکهای منطقه متّه یهودا نیز تخلیه میشوند. وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با وزرای خارجه قبرس، کرواسی، ایتالیا، یونان، بلغارستان و… تماس گرفته و خواستار کمک فوری در مهار آتشسوزی شده است. دولتهای یونان و ایتالیا کشورهایی هستند که به درخواست کمک صهیونیستها پاسخ دادهاند. سازمان آتشنشانی و امداد رژیمصهیونیستی در قدس اشغالی نیز اعلام کرده که آتشسوزی بزرگی در حال پیشروی به سوی جاده شماره ۱ و سکونتگاه «مبو حورون» است. روند تخلیه این منطقه از ساکنان نیز در حال انجام است. با وجود این، چندین آتشسوزی دیگر نیز در نقاط مختلف این سرزمین اشغالشده گزارش شده که آتشنشانها را به خود مشغول کرده است.
یک مقام ارشد آتشنشانی این رژیم دیروز اعلام کرد: «با حادثهای سخت و وخیم مواجهیم، تازه در آغاز آن هستیم و بدترین بخش ماجرا هنوز در راه است.» نزدیک شدن آتشسوزی به بارانداز و پایگاه یگانهای ارتش رژیم صهیونیستی در پادگان شهرکهای صهیونیستنشین حاشیه غزه، یکی دیگر از خبرهایی است که دیروز منتشر شد تا حجم واقعی این آتشسوزی و ناتوانی رژیم صهیونیستی در مهار آن بر همگان آشکار شود.
صهیونیستها به دلیل جنایاتی که مرتکب میشوند، کم دشمن ندارند. همین امروز رژیم صهیونیستی و رهبران آن، منفورترین در دنیا هستند و روزی نیست که در دنیا، علیه این رژیم کودککش، تظاهراتی نشود. این موضوع را صهیونیستها را به موجوداتی «ترسو» تبدیل کرده که برای حفظ جان خود هر اتفاقی را «توطئه» ببینند. همین آتشسوزی بزرگ باعث شده گروهی از صهیونیستها تصور کنند، با یک توطئه روبهرو هستند! تالی گوتلیب، نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی یکی از این افراد است که دیروز گفت: «لطفاً به من نگویید که این آتشسوزی یک حمله تروریستی نیست… این آتشافروزی عمدی است و چقدر برایشان آسان بوده است، وقتی که هیچگونه ثبت نشده است…ما مورد حملهای از سوی دشمنان بیرحم خود قرار گرفتیم.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تذکر عراقچی به اروپای حذف شده» نوشت: «عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان بعد از سه دور مذاکره با هیئت امریکایی، قرار است روز جمعه نمایندگانی اعزام کند تا با نمایندگان سه دولت اروپایی ملاقات کنند؛ دیداری که نه در وین یا بروکسل بلکه در رم، پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد و به فاصله یک روز بعد هم، دور چهارم مذاکرات ایران و ایالات متحده را خواهیم داشت. عراقچی با اشاره به موضع منفی وزیر خارجه فرانسه گفته همین موضعگیریهای غیرسازنده اروپاییان بود که باعث «کاهش نقش» آنها در مذاکرات شده است. به نظر میرسد عراقچی محتاطانه به جای واژگان حذف، از کاهش نقش استفاده کرده است.
چهارمین دور مذاکرات ایران و آمریکا قرار است روز شنبه در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شود؛ مذاکراتی که به رغم وجود اختلافاتی که عراقچی درباره آنها صحبت کرده و البته در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت این اختلافات را طبیعی خواند، با «خوشبینی محتاطانه» طرف ایرانی همراه بوده است. استیو ویتکاف، نماینده رئیسجمهور آمریکا در مذاکرات، در تازهترین موضع خود درباره مذاکرات با عراقچی گفته که با «عباس عراقچی» دیدار کردم، (و) احساس من نسبت به این دیدار این بود که مهم و بزرگ است. او گفته که احساسم این بود که مسئول، امانتدار و در حال انجام کاری بزرگتر از خودم هستم. ویتکاف ادعا کرده که برجام توافقی ناقص و یکطرفه است، در دنیای تجارت گزینههای یکطرفه عادلانه نیست و تأکید کرده که برجام توافقی به نفع ایرانیها بود، (که) این باید اصلاح و جبران شود. مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا هم دیروز در یادداشتی که برای نشنالاینترست نوشته، تأکید کرد که رئیسجمهور آمریکا درباره به نتیجه رساندن اقدامات دیپلماتیک پیرامون برنامه هستهای ایران جدی است، هرچند او لفاظیها درباره ایران را نیز تکرار کرد و گفت که «اما رئیسجمهور به صراحت گفته که همه گزینهها برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب روی میز است.»
والتز همچنین در گفتوگوی خود با فاکسنیوز گفته است ایالاتمتحده، با ۳۳ تریلیون دلار بدهی، به معنای واقعی کلمه دیگر نمیتواند از پس تأمین مالی امنیت اروپا برآید، حمایت ما از امنیت اروپا رایگان نخواهد بود. این طعنه والتز به اروپا، هرچند به اختلافات دو طرف در جنگ اوکراین برمیگردد، ولی ظاهراً در مذاکرات هستهای با ایران نیز بیاثر نبوده است؛ جایی که با شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، ساختار ۱+۵ به شکل قبلی خود رنگ باخته و از آن مهمتر، اروپاییان از این ساختار حذف شدهاند. احتمالاً به همین دلیل است که وزیر خارجه فرانسه در گرماگرم مذاکرات تهران و واشینگتن، تهدید کرد که اگر توافق جدید اتمی با ایران به دست نیاید، اروپا در بازگرداندن تحریمها تردید نخواهد کرد. ژان نوئل بارو، روز سهشنبه ۹ اردیبهشت که در حاشیه نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره منع اشاعه تسلیحات هستهای سخن میگفت، مدعی شد ایران «تمامی تعهداتی را که پذیرفته بود زیر پا گذاشته»، «در آستانه دستیابی به سلاح هستهای» قرار دارد و همچنین هشدار داد که در صورت تهدید منافع امنیتی اروپا، فرانسه، آلمان و بریتانیا «حتی یک لحظه» در بازگرداندن تحریمهای لغو شده در توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) تردید نخواهند کرد. وزیر فرانسوی همچنین مدعی شد که بازگشت تحریمها «تأثیرات ویرانگری بر اقتصاد ایران» خواهد داشت و افزود: «این چیزی نیست که ما بخواهیم، به همین دلیل از ایران میخواهیم تصمیمات لازم را امروز اتخاذ کند تا از بدترین سناریو جلوگیری شود.»
وزیر خارجه به اختلافات موجود با طرف امریکایی در مذاکرات اشاره کرد و گفت که هر مذاکرهای براساس اختلافات صورت میگیرد، اگر اختلافی وجود نداشته باشد که احتیاج به مذاکره نیست. هدف مذاکره حل و فصل اختلافات و رسیدن به تفاهم مشترک است که ما داریم تلاش میکنیم. رئیس دستگاه دیپلماسی اعلام کرد دور بعدی مذاکرات انشاءالله در رم خواهد بود و افزود: آخرین اطلاعی که میزبان یعنی عمان به ما داده، در رم است و ما روز جمعه یک جلسه هم با سه کشور اروپایی خواهیم داشت. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره خطوط قرمز ایران در مذاکرات با آمریکا اظهار داشت: خط قرمزهای ما کاملاً روشن است و به طرف امریکایی هم اعلام شده است.
عراقچی یادآور شد: در جریان هستیم که دیدگاههای مختلفی هم در آمریکا هست و اختلافاتی وجود دارد و لابیهای مختلف آنجا کار میکند و همه مسائل را رصد میکنیم و راجع به اینها تصمیم میگیریم. وی همچنین گفت که پولهای بلوکهشده بخشی از تحریمی است که باید برداشته شود. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره مشورتهای ایران با روسیه و چین در جریان مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نیز گفت: روسیه و چین طرفهایی هستند که ما همواره با آنها در موضوع هستهای مشورت داشتهایم. آنها در مذاکرات گذشته نقش مهمی را ایفا کردهاند و از نظر ما نقش سازندهای بود و این نقش الان هم میتواند وجود داشته باشد. عراقچی ادامه داد: ما با اینها مشورت کردیم و به مشورتها ادامه میدهیم، بسته به ادامه مسیری که در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا خواهیم داشت، این مشورتها شکل جدیتری به خود میگیرد.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «نفوذ با هزار ترفند» را برگزید و نوشت: «اخبار داغ این روزهای سرزمینهای اشغالی و رسانههای عبری مربوط به کنارهگیری رئیس سازمان شینبت یا همان شاباک در جدالی سیاسی و غیرفنی با نخستوزیر رژیم صهیونیستی است. نکته جنجالی این کنارهگیری که در ادامه سریال استعفاهای مقامات نظامی و امنیتی صهیونیست رخ داده است، اعتراف صهیونیستها به شکستهای امنیتی و نظامی است؛ شکستهایی که بویژه در حوزه امنیتی برای صهیونیستها مانند یک رسوایی بزرگ است و منجر به درگیریهای لفظی مقامات صهیونیست و ایجاد شکاف و اختلافات شدید میان احزاب و شخصیتهای سیاسی و امنیتی رژیم اشغالگر شده است؛ اختلافاتی که تنها در لایه حزبی و سیاسی محدود نمانده و کار به درگیری و اختلاف بین دستگاههای امنیتی و حتی جامعه صهیونیستها نیز رسیده است. ۷ اکتبر اما تنها گوشهای از شکست امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر بوده است. طی چند سال گذشته اخبار متعددی از بازداشت صهیونیستهایی که برای ایران دست به جاسوسی زده بودند منتشر شده است که نشاندهنده شکست دیگری برای سازمانهای امنیتی رژیم صهیونیستی است.
طی سالهای گذشته پس از عملیاتهای ترور و خرابکاری گسترده صهیونیستها در ایران، این تصور در اذهان شکل گرفت که رژیم صهیونیستی دست برتر کامل را در مقابل جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مقاومت دارد؛ ادعایی که رسانههای عبری، عربی و حتی فارسیزبان خارجی بسیار روی آن مانور داده و مدعی این گزاره هستند اما عملیات ۷ اکتبر شوک بزرگی به رژیم اشغالگر و حامیان آن وارد کرد. ۷ اکتبر و توفان الاقصی ضربهای بود که منجر به فرو ریختن تصویر هالیوودی رژیم صهیونیستی شد و واقعیت ضعفهای دستگاههای امنیتی متعدد مجهز و ثروتمند صهیونیستها را برملا کرد. شکست در ۷ اکتبر اما تمام ماجرا نبود و ضربات امنیتی متعدد به صهیونیستها از سالها قبل آغاز شده است.
با جستوجو در اخبار به راحتی متوجه بالا رفتن آمار جاسوسانی میشویم که در سرزمینهای اشغالی به استخدام دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی ایران درآمده و علیه رژیم اشغالگر دست به اقدامات متنوعی زدهاند. جاسوسان و عناصر نفوذی که از سالها قبل اخبار مربوط به بازداشت و کشف اقدامات آنها جامعه صهیونیستها را در شوک فرو برده است اما اخیراً پس از گذشت بیش از یک سال از شروع جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، آمار آنها به شکل چشمگیری افزایش داشته است. پیش از این اخباری مبنی بر بازداشت یک تاجر عرب اسرائیلی به اتهام جاسوسی برای ایران یا بازداشت ۳ زن مهاجر یهودی ایرانی در رسانههای عبری جلب توجه کرده بود اما اخیراً این اخبار بسیار متنوعتر شده است.
رژیم صهیونیستی اخیراً آماری را منتشر کرد مبنی بر اینکه شمار بازداشتیهای متهم به جاسوسی برای جمهوری اسلامی ایران ۴ برابر شده است. طبق این آمار تنها در سال ۲۰۲۴ میلادی سازمان امنیت داخلی رژیم اشغالگر در ۱۳ عملیات جداگانه ۲۷ نفر از شهرکنشینان صهیونیست را به اتهام جاسوسی برای ایران بازداشت کرده است. همچنین طبق آمار منتشر شده ۲۰ نفر از افراد بازداشتی در سال ۲۰۲۴ شهروندان یهودی، عمدتاً از مهاجران روسیه و قفقاز و ۷ نفر فلسطینیان شرق اورشلیم هستند؛ آماری نگرانکننده برای صهیونیستها که نشاندهنده گسترده شدن طیف ملیت جاسوسانی است که به استخدام دستگاههای امنیتی ایران درآمدهاند. همین مسئله نیز وحشت مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی را برانگیخته است.
این روزها در سرزمینهای اشغالی افراد نظامی و غیرنظامی به دلیل مشکلات هویتی و چندپارگی جامعه انگیزه زیادی برای همکاری با نهادهای اطلاعاتی خارجی علیه رژیم اشغالگر پیدا کردهاند. این مساله از مدتها قبل آغاز شده و همواره چالشهایی را برای رژیم صهیونیستی به وجود آورده است. پس از توفان الاقصی و شروع روندی که بسیاری از صهیونیستها آن را وابستگی اسرائیل به منافع شخصی نتانیاهو توصیف میکنند، اعتقاد دارند هدف نتانیاهو از تداوم جنگ حفظ قدرت سیاسی است. این امر باعث افزایش انگیزه برای اقدامات علیه امنیت رژیم اشغالگر شده است. با اینکه مسائل اقتصادی بویژه در میان نظامیان ایجاد انگیزه قابل توجهی کرده است اما مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی با توجه به عامل اقتصادی تلاش دارند مشکلاتی مانند کاهش اعتماد به اسرائیل و سران آن را پنهان کنند.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «صدای پای توافق در راهروهای رم» را برگزید و نوشت: «صد روز از آغاز دولت دوم دونالد ترامپ گذشته و این مقطع حساس با اعلام دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده در رم همزمان شده است. تهران که با جدیت به دنبال احیای دیپلماسی هستهای و رفع تحریمهای اقتصادی است، همزمان با گفتوگوهای اصلی با واشنگتن، مذاکراتی با تروئیکای اروپایی را در حاشیه پیش میبرد. اظهارات متناقض مقامات آمریکایی، از خوشبینی به توافق تا تهدید به اقدام نظامی، همراه با نگرانیهای فزاینده اسرائیل از حاشیهنشینی در این فرایند، فضای دیپلماتیک را پیچیده کرده است.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، دیروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیئت دولت، در جمع خبرنگاران اعلام کرد دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم برگزار خواهد شد. او تأکید کرد که این مذاکرات که با میانجیگری عمان پیش میرود، پس از دیدارهای اولیه در مسقط و گفتوگوهای ایران با روسیه و چین برنامهریزی شده است. عراقچی با اشاره به عدم تمایل ایران به مذاکرات فرسایشی، اظهار کرد: «زمانبندی مشخصی تعیین نکردهایم، اما طبیعتاً ما اصلاً مایل به مذاکرات فرسایشی و دنبال وقت تلفکردن نیستیم و البته احساس ما این است که طرف مقابل هم همین انگیزه را دارد».
وزیر خارجه کشورمان، خطوط قرمز ایران را از جمله حفظ غنیسازی زیر ۲۰ درصد برای مقاصد صلحآمیز، روشن دانست و تصریح کرد: «خط قرمزهای ایران کاملاً روشن و به طرف آمریکایی نیز اعلام شده است». او نقش کلیدی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستیآزمایی هرگونه توافق احتمالی را برجسته کرد و افزود: «هر توافقی انجام شود، علیالقاعده راستیآزمایی مربوط به مسائل هستهای آن وظیفهای است که میتواند برعهده آژانس انرژی اتمی قرار گیرد». او رفع تحریمها از جمله آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران را شرط اصلی هر توافق دانست و اظهار کرد: «پولهای بلوکهشده بخشی از تحریمی است که باید برداشته شود». عراقچی به تحریمهای اخیر آمریکا واکنش نشان داد و آنها را «پیام منفی» خواند که جدیت واشنگتن را زیر سوال میبرد.
در کنار آنچه از زبان عراقچی درباره دور چهارم مذاکرات با آمریکاییها عنوان شد، او خبر داد که ایران پیش از مذاکرات رم، روز جمعه با مدیران سیاسی تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) دیدار خواهد کرد. وزیر امور خارجه با اشاره به کمرنگشدن نقش اروپا به دلیل سیاستهای نادرست گذشته، اظهار کرد: «سه کشور اروپایی به نظر من به خاطر سیاستهای غلطی که اتخاذ کردند، در حال حاضر نقششان کمرنگتر شده است». بااینحال، او تأکید کرد که ایران به ادامه گفتوگو با اروپا علاقهمند است و یادآور شد: «ما مایل به این قضیه نیستیم و برای همین هم دور بعدی مذاکرات را آمادگی داریم با آنها در رم برگزار کنیم».
دولت دوم دونالد ترامپ که از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ فعالیت خود را آغاز کرده، مواضع متناقضی در قبال مذاکرات با ایران اتخاذ کرده است. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در غرب آسیا، در مصاحبهای با برنامه رادیویی WABC، مذاکرات با عراقچی را «مهم و بزرگ» توصیف کرد. او گفت: «احساسم این بود که من مسئول و امانتدار هستم و در حال انجام کاری بزرگتر از خودم، مجدداً به نمایندگی از دولت آمریکا و رئیسجمهور دونالد ترامپ هستم تا چیزی را که میخواهیم، به دست آوریم». نماینده ترامپ در مذاکرات با انتقاد از برجام، آن را «توافقی ناقص و یکطرفه» خواند و افزود: در دنیای تجارت، گزینههای یکطرفه، منطقی و عادلانه نیست.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «شیپور جنگ در شبهقاره» را برگزید و نوشت: «پاکستان دیروز چهارشنبه اعلام کرد که «اطلاعات موثقی» دارد که نشان میدهد هند قصد دارد به زودی اقدام نظامی را آغاز کند؛ زیرا تنشها بین این دو همسایه مسلح به سلاح هستهای پس از حمله مرگبار به گردشگران در کشمیر هند افزایش یافته است.
«آصف شهزاد» در گزارش دیروز چهارشنبه در رویترز نوشت، پاکستان اعلام کرده است که اطلاعات موثقی دارد که نشان میدهد هند قصد دارد در «۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده به بهانه ادعاهای بیاساس و ساختگی دخالت در حادثه پاهلگام» علیه این کشور اقدام نظامی انجام دهد. اسلامآباد در بیانیهای در اوایل دیروز چهارشنبه اعلام کرد که تروریسم را در همه اشکال محکوم میکند و «مطمئنا و قاطعانه» به هرگونه اقدام نظامی از سوی هند پاسخ خواهد داد. یک منبع دولتی به رویترز گفت که «کمیته امنیت کابینه هند» (CCS) متشکل از مودی و وزرای کشور، دفاع و دارایی او، اواخر دیروز تشکیل جلسه دادند. این دومین جلسه از این نوع از زمان حمله ۲۲ آوریل خواهد بود. یک منبع دولتی دیگر گفت که مودی به فرماندهان نظامی خود گفته است که آنها آزادی تصمیمگیری در مورد واکنش کشور به حمله پهلگام را دارند.
«ریا موگول» و «سوفیا سیفی» هم در گزارش دیروز چهارشنبه در سیانان نوشتند، «عطاالله طرار» وزیر اطلاعات پاکستان، در یک پست غیرمعمول در نیمهشب در شبکه ایکس نوشت: «پاکستان اطلاعات موثقی دارد که هند قصد دارد ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده علیه پاکستان اقدام نظامی انجام دهد.» او توضیح بیشتری درمورد شواهدی که پاکستان برای طرح این ادعا استفاده کرده بود، نداد. اظهارات طرار تنها یک هفته پس از آن مطرح میشود که شبهنظامیان ۲۶ گردشگر را در شهر کوهستانی پَهَلگام در کشمیر تحت کنترل هند قتل عام کردند، که خشم گستردهای را برانگیخت.
هند، پاکستان را به دست داشتن در این حمله متهم کرده است؛ ادعایی که اسلامآباد آن را رد میکند. پاکستان پیشنهاد تحقیقات بیطرفانه در مورد این حادثه را داده است. این دو رقیب مسلح به سلاح هستهای، از زمان استقلال خود از بریتانیا، نزدیک به ۸۰ سال پیش، سه جنگ بر سر کشمیر داشتهاند. حمله هفته گذشته خشم گستردهای را در هند برانگیخت و نارندرا مودی، نخستوزیر تحت فشار زیادی برای تلافی با زور قرار دارد. هند در سال ۲۰۱۹ پس از حمله بزرگ شورشیان به نیروهای شبهنظامی در کشمیر تحت کنترل هند، حملات هوایی در داخل پاکستان انجام داد. این اولین حمله از این نوع به خاک پاکستان از زمان جنگ ۱۹۷۱ بین دو همسایه بود. حمله اخیر به گردشگران در کشمیر، این نگرانی را ایجاد کرده است که هند ممکن است به شیوهای مشابه پاسخ دهد. مودی هفته گذشته در یک سخنرانی آتشین وعده داد که مهاجمان را «تا ته دنیا» تعقیب کند.»