به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، روستای کندلوس، نگینی پنهان در دل طبیعت مازندران در بخش کجور شهرستان نوشهر واقع شده است؛ جایی که زیبایی بکر، بافت سنتی و مردمانی مهماننواز، هر ساله گردشگران بسیاری را بهویژه در فصل بهار و تابستان بهسوی خود میکشاند.
با ورود به این روستای چشمنواز، سنگفرشهای قدیمی زیر گامهایتان صدای تاریخ را زمزمه میکنند، خانههای کاهگلی با رنگهای شاد و سرزنده آبی، سبز، قرمز و قهوهای روشن، در کنار سقفهای سفالین، روح زندگی را در دل بافت سنتی روستا زنده نگاه داشتهاند.
کوچهپسکوچههای سراشیب و سربالایی کندلوس با جویهای روانی که در کنار خانهها جریان دارند، نهتنها خستگی به همراه نمیآورند، بلکه اشتیاق قدم زدن در دل این روستای افسانهای را بیشتر میکنند.
کندلوس، گنجینهای از جاذبههای طبیعی و تاریخی است؛ آبشار دلفریب، دیوچشمه، امامزاده فضل و فاضل، حمام زیرزمینی تاریخی، خانههای قدیمی چون «خانه مینا و پلنگ»، موزه گیاهان دارویی و مردمشناسی، و دریاچهی اسرارآمیز خضر نبی. این روستا همچنین با آئینهای کهن و سنتی بهویژه در زمان تحویل سال تبری، جایگاه ویژهای در فرهنگ مازندران دارد.
سفر به کندلوس، قصهای زنده از مازندران
طوبی اصانلو، کارشناس معنوی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران با تأکید بر اهمیت بافت سنتی کندلوس به خبرنگار ایمنا میگوید: کندلوس بهلحاظ حفظ ساختار سنتی و تاریخی، جایگاه ویژهای در میان روستاهای استان دارد و همین موضوع، زمینهساز ثبت آن در فهرست آثار ملی است.
وی با اشاره به تلاشها برای آمادهسازی پرونده ثبت ملی میافزاید: در حال حاضر ادارهکل میراثفرهنگی مازندران در حال گردآوری اسناد، اطلاعات و آثار شاخص این روستا برای ارائه به کمیته ثبت ملی است.
اصانلو با بیان اینکه روایت بومی «مینا و پلنگ» از جمله عناصر برجسته فرهنگی کندلوس است که میتواند بهعنوان یکی از شاخصههای ثبت مورد توجه قرار بگیرد، ادامه میدهد: اینگونه عناصر روایی و نمادین، نقش مؤثری در تسریع فرآیند ثبت روستا خواهند داشت.
حرکت کندلوس بهسوی ثبت جهانی
حسین ایزدی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران نیز با اشاره به تشکیل کارگروه تخصصی پیگیری ثبت جهانی کندلوس به خبرنگار ایمنا میگوید: برنامههایی با هدف حفظ هویت بصری روستا در حال اجراست که از جمله آن میتوان به اجرای کاهگل یکدست در بافت روستا و نصب تابلوهای چوبی با نامهای بومی اشاره کرد.
وی همچنین از تعیین روایت «مینا و پلنگ» بهعنوان برند جهانی این روستا خبر میدهد و میافزاید: این روایت با محوریت حفاظت زیستمحیطی طراحی شده و در قالب نقاشیها و عناصر گرافیکی بومی در سطح روستا بازنمایی شده است، پروندههای چند افسانه و موضوع میراثی دیگر نیز با مشارکت مردم تهیه و برای بررسی به وزارتخانه ارسال شدهاند.
ایزدی با بیان اینکه خانه محیط زیست نیز در این روستا به بهرهبرداری رسیده است، ادامه میدهد: با همکاری بیندستگاهی، زیرساختهای لازم برای توسعه گردشگری فرهنگی و پایدار در کندلوس در حال پیگیری است و معرفی این روستا در پلتفرمهای آموزشی بینالمللی آغاز شده است.
به گزارش ایمنا، کندولس با پشتوانهای از میراث فرهنگی، طبیعت دست نخورده و روایات بومی همچون «مینا و پلنگ» نه تنها شایستگی ثبت در فهرست آثار ملی را دارد، بلکه میتواند الگویی از توسعه پایدار مبتنی بر فرهنگ و مشارکت مردم باشد؛ آینده این روستای تاریخی در گروه همکاری مستمر نهادهای مسئول، توجه به زیرساختها و حفظ اصالت فرهنگی آن خواهد بود، مسیری که میتواند کندولس را به نقطهای درخشان در نقشه جهانی گردشگری فرهنگی تبدیل کند.