به گزارش خبرگزاری ایمنا، تابستان ۱۴۰۰، کشور در اوج بحران کرونا قرار داشت؛ آمار ابتلاء و مرگومیر روزانه به اوج رسیده بود و کمبود واکسن، جامعه را دچار اضطراب و بیاعتمادی کرده بود، در چنین شرایطی، دولت سیزدهم به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی آغاز به کار کرد؛ دولتی که مقابله با همهگیری کرونا را به مهمترین اولویت خود تبدیل کرد.
در فاصلهای کوتاه روند واردات گسترده واکسن سرعت گرفت، ظرفیت تزریق به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرد و طرح واکسیناسیون سراسری با مشارکت عمومی به اجرا درآمد؛ اما این روند تحولی تنها به واکسن محدود نماند، دولت شهید رئیسی همزمان پروژههایی بزرگ در زیرساختهای بهداشتی و درمانی را کلید زد، بیمارستانهای نیمهتمام را به سرانجام رساند و با نگاه عدالتمحور، خدمات سلامت را به مناطق محروم گسترش داد، این اقدامات نشانهای از رویکرد متفاوت دولت سیزدهم در مدیریت سلامت عمومی بود؛ رویکردی که بر حضور میدانی، اعتمادسازی و تمرکز بر نیازهای واقعی مردم استوار بود.
ماجرای تماس تلفنی شهید رئیسی با رئیسجمهور چین چه بود؟
در این راستا، کمال حیدری، معاون بهداشت وزیر بهداشت دولت سیزدهم در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: شهید رئیسی تفکر ارزشمندی داشت؛ روحیه جهادی و خودباوری به معنای واقعی از شاخصههای اصلی شهید رئیسی بود و کار را در بروکراسی اداری متوقف نمیکرد.
وی افزود: نخستین رویارویی شخص من با شهید جمهور در جلسهای بود که برای مسئله واکسن تشکیل شد؛ در این جلسه شهید رئیسی از مسئولان وقت جویای وضعیت واکسن و کرونا شد و پاسخ دادیم که آمار کشتهها حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر در روز است، واردات واکسن انجام نشده و در زمینه تولیدات واکسن داخلی به نتیجهای نرسیدهایم. در همان لحظه شهید جمهور پرسید که چه کسی واکسن دارد که به ما بدهد؟ گفتیم: چین و شهید رئیسی با رئیسجمهور چین تماس گرفت و درخواست ۳۰ میلیون دز واکسن داد. بدون وقفه با مسئولان مربوطه هواپیماهای ماهان را پیگیری کرد که به چین بروند و واکسنها را به ایران بیاورند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت دولت سیزدهم با اشاره به دغدغه شهید جمهور درباره سلامتی مردم و گسترش روزافزون پوشش واکسیناسیون در تمام کشور تصریح کرد: این تفکر جهادی بود که در عرض یک جلسه و مدتی بسیار کوتاه، مسیر واکسن را به طور کامل تغییر داد؛ پس از ورود واکسنها ما به طور مکرر جلساتی با شهید رئیسی داشتیم که وضعیت واکسن و کرونا را به تفکیک استانها شرح دهیم، بر این اساس روند بیماری و وضعیت موجود، تأثیر واکسنهایی که تزریق شده بودند و روند پیشرفت واکسنهای داخلی را در این جلسات شرح میدادیم.
حمایت همهجانبه شهید جمهور از واکسن داخلی
حیدری ادامه داد: یکی از مسائل آن دوره تولید واکسنهای داخلی بود که با ورود آقای رئیسی به این موضوع، بودجه مورد نیاز به شرکتهای تولیدکننده اختصاص داده شد؛ به یاد دارم که یکی از شرکتهای تولیدکننده تماس گرفت و اعلام کرد که یک ماه و نیم است که برای پیگیری واکسن و مجوز تماس میگیرم، اما هیچکس پاسخی نمیدهد، ما همان روز در جلسه مرتبط این موضوع را مطرح کردیم و در همان جلسه مجوز، امضا شد.
وی گفت: حمایتهای ارزی برای بخشهای خصوصی واکسن بسیار ارزشمند و مفید بود؛ این در حالی بود که ما در آن زمان بحرانهای ارزی داشتیم، اما بارها شهید رئیسی تاکید میکرد که اکنون اولویت مردم و سلامتی آنها است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت دولت سیزدهم عنوان کرد: خاطرهای دیگر درباره وضعیت هلالاحمر در آن زمان دارم؛ شهید رئیسی از مسئول هلال احمر پرسید وضعیت چطور است؟ او پاسخ داد که وضعیت خیلی خوب نیست و پشتوانه اموال هلال احمر ضعیف شده است. شهید رئیسی بلافاصله اعلام کرد که این وضعیت مناسب نیست، تا هفته آینده انبارها حتماً پر شوند و خبرش را به من دهید؛ هفته بعد مسئول هلال احمر تشکر کرد و توضیح داد که انبارها را با کمک و پیگیری شما پر کردیم.
حیدری با بیان اینکه نگاه جهادی و مردممحور او منجر به حل این مسئله شد، گفت: اهمیتی که او برای مردم قائل میشد بیشتر از همه مسائل بود، یک بار شهید رئیسی در جلسات گفت که اگر واکسنها جواب نداده، ما همه این واکسنها را دور میریزیم و بهجای واکسن باکیفیتتر تأمین میکنیم، دغدغه اصلی ما جان مردم است؛ همچنین ویژگی دیگر او امیدواری به آینده بود؛ این امیدواری مسئولان را تشویق میکرد که با نیروی بیشتری در راستای حل مسائل کشور تلاش کنند.
وی تصریح کرد: در جلسات مختلف نه تنها در بحث واکسن شهید رئیسی با تحقیق و مطالعه حضور داشت و دقیق و کامل از مسئولان مربوطه جویای وضعیت میشد، این نکته را هم بگویم که در مسئله کرونا تنها تأمین واکسن نبود که منجر به بهبود وضعیت شد؛ بلکه تأمین تجهیزات مختلف بیمارستانی و حقوق پرستاران و کارکنان بیمارستانها حل این مسئله را تسریع کرد.
به یاد خواهیم داشت که در روزهای سخت و نفسگیر همهگیری کرونا، دولت شهید رئیسی با تکیه بر روحیهای جهادی و خودباوری، مسیر مدیریت بحران را بهگونهای تغییر داد که امید را به جامعه بازگرداند و با در نظر گرفتن سیاستهای هدفمند و افزایش پوشش واکسیناسیون، سلامت مردم در اولویت قرار گرفت و تلاشهای شبانهروزی برای کنترل بیماری به بار نشست، در حالی که ناامیدی و ترس سایه بر کشور افکنده بود، این اقدامات به نقطهای روشن در روزهای تاریک تبدیل شد و جان هزاران ایرانی را از خطر مصون داشت.
فرایند واکسیناسیون گسترده که به سرعت و با برنامهریزی دقیق اجرا شد، نقش اساسی در کاهش آمار مبتلایان و بازگرداندن آرامش به جامعه داشت. دولت با گرفتن تدابیری که فراتر از روشهای معمول بود، به مردم ثابت کرد که مدیریت بحران نهتنها به امکانات وابسته است، بلکه به اراده و همت مسئولان نیز نیاز دارد. تحقق این وعده، نهتنها سلامت عمومی را تضمین کرد، بلکه بار دیگر به مردم نشان داد که با تکیه بر توان داخلی و روحیه ایثار، میتوان بر سختترین چالشها غلبه کرد.