به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، ابراهیم عزیزی صبح امروز_ پنجشنبه یکم خرداد_ در مراسم افتتاحیه نخستین نشست از سلسله نشستهای منطقهای با ابراز خرسندی از تحقق وعده عراقچی، وزیر امور خارجه در برگزاری چنین اجلاسی اظهار کرد: حضور سفرای ایران در کشورهای حوزه خلیج فارس و عراق در این اجلاس، نشاندهنده عزم جدی وزارت امور خارجه برای پیشبرد دیپلماسی اقتصادی است.
وی با اشاره به رویکرد جدید وزارت امور خارجه در حوزه اقتصاد بر لزوم همکاری سایر دستگاهها بهویژه بانک مرکزی برای دستیابی به نتایج ملموس تأکید کرد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: همکاری دستگاههای داخلی و نمایندگیهای خارجی ایران میتواند ظرفیتهای عظیم کشور بهویژه در جنوب را شکوفا کند.
وی با اشاره به ظرفیتهای بینظیر استانهای جنوبی کشور (هرمزگان، بوشهر، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و فارس) در حوزههای بندری، انرژی، حملونقل و دریایی بر اهمیت تطبیق این مزیتها با نیازهای اقتصادی کشور برای ایجاد تحولات بزرگ تأکید کرد.
عزیزی همچنین بر ضرورت پیگیری تحریمستیزی در چارچوب دیپلماسی اقتصادی و استفاده از ظرفیتهای قانونی همچون برنامه هفتم توسعه، عضویت در سازمانهای بینالمللی (شانگهای، بریکس، اوراسیا) و توافقنامه اخیر با روسیه تأکید کرد.
وی ضمن اعلام حمایت مجلس از این مسیر، بر لزوم برنامهریزی منظم، اجرایی و قابل ارزیابی برای تحقق دیپلماسی اقتصادی و جلوگیری از تبدیل این رویدادها به صرفاً همایش و نشست تأکید کرد.
نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید بر ضرورت همافزایی میان ارکان نظام از جمله سفرای ایران در کشورهای همسایه و استانداران استانهای جنوبی برای ارتقای جایگاه جنوب کشور در اقتصاد ملی و منطقهای ابراز امیدواری کرد.
نقش استانها در سیاست همسایگی بنیادین است
علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان نیز در این نشست با تاکید بر اهمیت نقش استانها در سیاست همسایگی اظهار کرد: این سیاست فراتر از پایتختهاست و نیازمند نقشآفرینی ظرفیتهای محلی، استانداران، مقامات منطقهای و بخش خصوصی است.
وی با قدردانی از میزبانی استان فارس افزود: وزارت امور خارجه تنها به مذاکره محدود نمیشود، بلکه باید زمینهساز روابط مردمی، اقتصادی، تجاری و گردشگری باشد تا سیاست همسایگی به معنای واقعی محقق شود.
سفیر ایران در عربستان بر مردمیسازی مناسبات و حضور فعالان اقتصادی و نهادهای غیردولتی در کنار روابط سیاسی تاکید کرد و این نشست را فرصتی برای تقویت این لایه مهم از دیپلماسی اقتصادی دانست.
وی با اشاره به تغییر نگرش امنیتی در منطقه به سمت امنیت مبتنی بر توسعه گفت: این تغییر پارادایم، فرصتهای جدیدی برای ایران ایجاد میکند.
عنایتی با اشاره به برنامههای توسعهای بلندمدت برخی کشورهای منطقه تا سال ۲۰۵۰ بر ضرورت حرکت منطقه به سمت رویکرد توسعه محور و نقش ایران به عنوان حلقه وصل میان شمال، جنوب و غرب منطقه تاکید کرد.
وی با اشاره به حجم بیش از ۴۰ میلیارد دلاری تجارت ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله عراق، امارات و عمان، خواستار افزایش سهم ایران در تجارت با عربستان شد.
سفیر ایران در عربستان بر لزوم حرکت به سوی تشکیل یک شبکه همگرایی اقتصادی منطقهای، فراتر از روابط دوجانبه تاکید کرد: آمادگی وزارت امور خارجه برای پشتیبانی کامل از این رویکرد را اعلام کرد.