چشم بازارهای جهانی این هفته به کدام دادههای اقتصادی است؟
اکوایران: سرمایهگذاران جهانی این هفته انتظارات سرمایهگذاری خود را براساس برخی دادهها از اقتصادهای مهم جهان و همچنین جلسات سیاستی شکل دادهاند.
به گزارش اکوایران، جلسه سیاستی بانک مرکزی اروپا، آمارهای خرده فروشی آمریکا و همچنین جلسات حزب کمونیست چین از جمله موارد مهمی هستند که این هفته بر انتظارات سرمایهگذاران جهانی اثرگذارند.
خرده فروشی آمریکا
آمارهای خردهفروشی آمریکا از جمله دادههای مهم اقتصادی برای بازارهای جهانی در هفته پیشروست که روز سهشنبه منتشر میشود. انتظار سرمایهگذاران عمدتا مبنی بر این است که رشد خردهفروشی منفی 0.2 درصد منتشر شود، ولی با توجه به اینکه کاهش قیمت بنزین و خودروهای دست دوم و نو در ماه قبل در شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) منعکس شد، چندان تاثیری بر تصمیمات آنها نخواهد داشت.
ولی انتظار میرود که بخشی از آمار خردهفروشی که مصالح ساختمانی، بنزین و خودرو را حذف میکند با رشد همراه باشد که لزوما سیگنال اقتصادی بدی را ارسال نمیکند. ولی اگر با کاهش منتشر شود میتواند روی طلا تاثیر منفی داشته باشد؛ چراکه کاهش مصرف این بار شرایط اقتصادی بهتری را نشان نمیدهد. این مساله میتواند برای بازار سهام هم تاثیر معکوس داشته باشد؛چراکه در این شرایط به معنای رشد اقتصادی کمتر است که برای بازار سهام خبر بدی محسوب میشود.
آمارهای مسکن آمریکا
دادههای بخش مسکن نیز از اقتصاد آمریکا روز چهارشنبه منتشر میشود. باتوجه به بالا رفتن نرخهای وام مسکن 30 ساله که هفته قبل بالای 7 درصد قرار داشته، تقاضای مسکن به شدت کاهش یافته است. باتوجه به اینکه رشد اجارهبها در دادههای شاخص قیمت مصرفکننده کاهش یافته است، انتظار بازار از تورم کاهش مییابد و انتظارات از کاهش نرخ بهره را تقویت میکند.
نتایج نظرسنجی از کسبوکارها نیز این هفته منتشر میشود که میتواند سیگنالی برای وضعیت اقتصاد آمریکا در مناطق مختلف باشد که فدرال رزروهای محلی در آنجا قرار دارند.
تورم، اشتغال و درآمد انگلستان
دادههای تورمی انگلستان نیز روز چهارشنبه این هفته منتشر میشود. انتظار بازار عمدتا این است که تورم کل این کشور به کمتر از 2 درصد کاهش یافته باشد. همچنین انتظار میرود تورم هسته این کشور 0.1 درصد کاهش داشته باشد. مساله مهم در دادههای تورمی مربوط به تورم خدمات است که انتظار بازار این است که تغییر چندانی نداشته باشد.
انتظار بلومبرگ مبنی بر این است که در اوایل 2025 یا نیمه اول آن تورم هسته انگلستان به 2 درصد برسد.
دادههای اشتغال و درآمد مردم انگلستان نیز روز پنجشنبه منتشر خواهد شد. انتظار بازار عمدتا بر این است که نرخ بیکاری همچنان روی 4.4 درصد بماند، ولی انتظار میرود رشد میانگین سه ماهه رشد دستمزدها نسبت به سال گذشته از 6 درصد به 5.7 درصد برسد که نسبت به چیزی که بانک مرکزی انگلستان بتواند نرخ تورم را به سمت 2 درصد بیاورد، درصد بالایی است. معمولا زمانی که رشد دستمزدها حدود 3 درصد باشد، تورم 2 درصد در دسترس است. به همین دلیل، انتظار اینکه نرخ بهره در جلسه بعدی بانک مرکزی انگلستان کاهش یابد حدود 50 درصد است.
جلسه سیاستی بانک مرکزی اروپا و سخنرانی کریستین لاگارد
جلسه بانک مرکزی اروپا (ECB) نیز این هفته برای تعیین نرخ بهره تشکیل خواهد شد. بازار انتظار ندارد که تغییری در نرخ بهره اتحادیه اروپا اتفاق بیفتد، ولی بازار 87 درصد انتظار دارند که در جلسه ماه سپتامبر کاهش نرخ بهره اتفاق بیفتد.
بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را در جلسه قبل خود یک مرحله کاهش داد. در هفتههای گذشته بازار نسبت به تعداد کاهشهای نرخ بهره انتظار بیشتری از بانک مرکزی اروپا داشته است، درحالی که انتظارش از فدرال رزرو کمتر بود. اما با توجه به دادههای تورمی آمریکا که هفته گذشته منتشر شد، برای جلسه ماه ژانویه که یک روز بعد از جلسه فدرال رزرو برگزار میشود، بازار انتظار دارد بانک مرکزی اروپا دو مرحله کاهش نرخ بهره داشته باشد، ولی انتظار دارند که فدرال رزرو بیش از سه مرحله کاهش انجام دهد که به این صورت کاهشهای نرخ بهره آنها تقریبا برابر خواهد شد. این مساله در برابری یورو در مقابل دلار در هفته گذشته قیمتگذاری شد، به طوری که به بالای 1.09 رسید و یورو نیز رشد خوبی داشت.
با این حال باید دید که سیگنال لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا در سخنرانی این هفتهاش به بازار چه خواهد بود.
یکی از نگرانیهایی که هم درباره انگلستان و هم آمریکا وجود دارد رشد دستمزدهاست. اگر رشد دستمزدها بالا باشد به هزینههای تولید فشار وارد میکند و تورمزا خواهد بود. دادههایی که از بانک مرکزی اروپا تاکنون از رشد دستمزدها منتشر شده در سطوح بالایی قرار داشته است و مسیر آنها برای رسیدن به هدف تورم طولانیتر شده است. نکته این است که طبق پیشبینیها و مدلهای موجود در آگهیهای استخدامی انتظار میرود که رشد دستمزدها در مسیر پیشرو کاهش محسوسی داشته باشد. اگر این اتفاق بیفتد، باوجودی که بانک مرکزی اروپا در جلسه این هفته کاهش نرخ بهره نخواهد داشت برای اقتصاد اروپا دلیلی وجود ندارد که نرخ بهره را نزدیک به 4 درصد نگه دارند. بنابراین، انتظار میرود که مسیر کاهش نرخ بهره حتی بیش از دو مرحله باشد. احتمال دارد برای آمریکا هم این اتفاق بیفتد، اگر نرخ بیکاری رشد پیدا کند، شاید سه یا چهار مرحله کاهش نرخ بهره در سال جاری اتفاق بیفتد.
تولید ناخالص داخلی چین و جلسات حزب کمونیست
هفته گذشته تراز تجاری چین منتشر شد که حدود 100 میلیارد دلار مثبت گزارش شد و کاهش شدید واردات را در اقتصاد چین نشان میداد. این مساله نشان میدهد که اقتصاد چین با کاهش مصرف روبهروست که باعث میشود انتظار از تولید ناخالص داخلی کشورهایی که به چین صادرات دارند هم کاهش یابد.
باتوجه به رویدادهای بازار مسکن چین و انتظارات از رشد تولید ناخالص داخلی کمتر از 5 درصد انتظار میرود که سیاستهای تسهیلی در مسیر پیشرو وجود داشته باشد. انتظار میرود تولید ناخالص داخلی چین در سه ماهه دوم سال نسبت به سه ماهه اول سال 1 درصد و نسبت به سال گذشته 5.1 درصد رشد داشته باشد.
احتمال کاهش نرخ بهره در وامهای یک ساله به سیستم بانکی وجود دارد. سیاست دیگر که میتواند از سوی سیاستگذاران چینی اعمال شود این است که نرخ ذخایر مورد نیاز بانکها کاهش یابد.
با این حال، بازار نسبت به کاهش نرخ بهره های قبلی که در چین اتفاق افتاد چنان واکنش مثبتی نشان نداد؛ سطح معاملات بازار سهام همچنان پایین است و بازار مسکن هنوز بازنگشته است و مصرفکنندگان با توجه به تنشهای اقتصادی مصرف را کاهش داده است.
جلسات این هفته حزب کمونیست چین که به مدت سه روز از دوشنبه تا چهارشنبه برگزار میشود، بسیار مهم است و باید دید چه سیاست هایی برای بازار مسکن خواهد داشت.
منبع: ecoiran-67381