رونمایی عربستان از یک پروژه گردشگری جدید/ نئوم با کاهش بودجه مواجه شد؟
عربستان سعودی از یک پروژه گردشگری جدید رونمایی کرده است. این پروژه یک ساختار شبیه به پل است که یکچهارم یک مایل را پوشش میدهد و بالای یک تالاب کویری قرار میگیرد.
به گزارش اکوایران، محمد بن سلمان هشت سال پیش از برنامه خود برای تحول اقتصاد عربستان رونمایی کرد؛ پروژههایی که عمدتا ماهیت گردشگری دارند. مسئولان ابرپروژه عربستان سعودی موسوم به «نئوم» در حال همکاری با «هتلهای اکوئیناکس» (Equinox Hotels) هستند تا بهطور مشترک یک اقامتگاه لوکس را در ساحل خلیج عقبه واقع در شمال دریای سرخ افتتاح کنند.
به نوشته بلومبرگ، این پروژه به نام «اقامتگاه اکوئیناکس تِرِیام»، یک منظره زیبا از معماری در منطقه نئوم خواهد بود؛ یک ساختار شبیه به پل که یکچهارم یک مایل را پوشش میدهد و بالای یک تالاب کویری قرار میگیرد. این اقامتگاه شامل باشگاه، اسپا و مرکز تناسب اندام اکوئیناکس به همراه موارد دیگر خواهد بود.
این همکاری یکی از چندین پروژهای است که به شکل عمومی برای شهر «مگنا»ی عربستان اعلام شده و یکی از معدود مواردی است که در نئوم بهطور گستردهتر مورد توافق قرار گرفته است. نئوم یک پروژه ساختوساز عظیم در منطقهای بیابانی در سواحل شمال غربی عربستان سعودی است.
«هتل و اقامتگاههای رافلز» (Raffles Hotel & Resorts) در اوایل سال جاری میلادی یک قرارداد را امضا کرد تا یک تفریحگاه در نئوم بسازد که قرار است در سال 2027 افتتاح شود. شرکتهای «ماریوت» و «جنرال هتل منیجمنت» نیز از برنامههای خود برای ایجاد اقامتگاه در نئوم خبر دادهاند.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، به عنوان بخشی از چشمانداز 2030 خود که هدف آن متنوعسازی اقتصاد و دور کردن آن از درآمدهای نفتی است، قصد دارد نئوم را به یک مقصد گردشگری لوکس تبدیل کند.
نئوم به دنبال سرمایهگذاران خارجی و شرکتهای مختلف در جهت تأمین مالی پروژههای عظیم 1/5 تریلیون دلاری است؛ پروژههایی که شامل نخستین مارینای شناور در جهان، پیست اسکی کوهستانی و شهر آیندهگرایانه لاین به طول بیش از 100 مایل است.
با این حال، چشمانداز 2030 و پروژههای آن همچنان در حال شکلگیری هستند و نئوم با نخستین کاهش بودجه قابل توجه خود روبهرو شده است.
عربستان سعودی احتمالا میلیاردها دلار از هزینههای خود در برخی از بزرگترین پروژههای چشمانداز 2030 بکاهد و دیگر برنامههای خود در این خصوص را متوقف کند؛ چراکه این کشور به دلیل وسعت قابل توجه این پروژهها و هزینههای سرسامآور با مشکلاتی روبهرو شده است.
کاهش بودجه پروژه نئوم
یک کمیته دولتی به رهبری محمد بن سلمان در آستانه تکمیل بررسی جامع ابرپروژههای چشمانداز 2030 از جمله پروژه نئوم هستند.
انتظار میرود اختصاص بودجه به پروژه نئوم در سال جاری میلادی 20 درصد کمتر از میزانی باشد که پیشتر مشخص شده بود.
گزارشها حاکی از آن است که ساخت نئوم به عنوان یک منطقه فوق مدرن و آیندهگرایانه که ساخت یک شهر خطی به نام «لاین» را نیز در خود جای داده است، کوچکتر و محدودتر از آنچه پیشتر اعلام شده، خواهد بود؛ همانطور که هدف دو برابر کردن جمعیت ریاض و رساندن آن به 15 میلیون نفر با تغییراتی همراه شد و اکنون رساندن جمعیت پایتخت عربستان به 10 میلیون نفر، مد نظر مقامات سعودی است.
شهر لاین قرار بود 170 کیلومتر طول داشته باشد و 1/5 میلیون نفر را در خود جای دهد، اما مسئولان ساخت این پروژه اعلام کردهاند که تغییراتی در اولویتهای ساخت شهر لاین اعمال شده که در نتیجه آن، طول این شهر بسیار کوتاهتر خواهد شد و جمعیت آن نیز با کاهش قابل توجهی همراه میشود.
ساحل قدیه نیز از دیگر پروژههایی است که با محدودیت روبهرو خواهد شد. ساحل قدیه یک پروژه گردشگری و تفریحی در شهر جده است که پیشتر برای آن یک بودجه بالقوه 50 میلیارد دلاری در نظر گرفته شده بود.
کاهش بودجه مربوط به این پروژهها یک تغییر قابل توجه در اولویتهای عربستان سعودی است که طبق چشمانداز 2030 خود برای تحول اقتصادی، پروژههایی با هزینه تخمینی 1/25 تریلیون دلار در نظر گرفته بود.
چالش عربستان برای اجرای پروژهها
قیمتهای پایینتر نفت، سرمایهگذاری خارجی ضعیفتر از حد انتظار و کسری بودجه که دستکم سه سال دیگر ادامه خواهد داشت، به این معناست که این کشور اکنون باید تصمیم بگیرد که در وهله نخست بر کدام پروژهها تمرکز کند.
عربستان سعودی در دسامبر اعلام کرده بود پس از آنکه دولت توانایی خود در تأمین مالی پروژهها را بدون تأثیر منفی بر رتبه اعتباری مورد بررسی قرار دهد، برخی پروژهها یا با تأخیر مواجه خواهند شد یا اینکه سرعت تکمیل آنها افزایش خواهد یافت.
بهطور خاص، ریاض - پایتخت عربستان - از این اتفاق سود خواهد برد؛ چراکه تکمیل پروژهها در این شهر بر پروژههایی مانند نئوم اولویت دارد. از مدتها پیش شک و تردیدهایی در خصوص اینکه نتیجه نهایی پروژه عظیم نئوم چه خواهد بود، وجود داشت و در این میان، بسیاری از کارشناسان معتقدند جاهطلبیهای این پروژه حالت افراطی داشتهاند.
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی به عنوان ابزار اصلی محمد بن سلمان برای پیشبرد اهداف چشمانداز 2030 تبدیل شده است.
حتی با وجود اینکه عربستان بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، این سوال مطرح بود که این کشور چگونه خواهد توانست تأمین مالی تمام این پروژهها را انجام دهد.
محمد بن سلمان هشت سال پیش از برنامه خود برای تحول اقتصادی رونمایی کرد. به عقیده کارشناسان، پروژههای عظیمی که عربستان طی سالیان اخیر از آنها خبر داده، میتواند این کشور را به بزرگترین بازار ساختوساز جهان تبدیل کند.
منبع: ecoiran-67880