بازار؛ گروه بین الملل: «یین رویژی»، متخصص فناوری در طی مقاله ای نوشت: تحریمهای فناوری آمریکا نتوانستهاند جلوی پیشرفت هوش مصنوعی چین را بگیرند. با کاهش شکاف در عملکرد مدل، تسلط بر متنباز و نوآوری مبتنی بر صنعت، چین اکنون در جایگاه برابری با امریکا قرار دارد - و آماده رهبری است. اکنون می توان با صراحت گفت : مسابقه هوش مصنوعی تغییر کرده است.
در ۹ آوریل انویدیا، غول تراشه هوش مصنوعی (AI) ایالات متحده آمریکا، اعلام کرد که دولت ایالات متحده اکنون از این شرکت میخواهد که برای صادرات تراشههای H۲۰ خود به چین و چندین کشور دیگر مجوز دریافت کند. این محدودیت که به صورت «نامحدود» اعمال میشود، شامل شرکتهای مادر در آن کشورها نیز میشود و عملاً واردات تراشههای با عملکرد پایینتر را از بازار چین ممنوع میکند. با این حال به نظر میرسد که شرکتهای هوش مصنوعی چینی به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار نمیگیرند. در واقع، ایالات متحده آمریکا گزینه های کمتری دارد که میتواند پیشرفت چین در زمینه هوش مصنوعی را به طور مؤثر محدود کند. چین اکنون در آستانه رسیدن به ایالات متحده در هوش مصنوعی و حتی پیشی گرفتن از آن در برخی زمینهها است.
در سال ۲۰۲۳، مدلهای چینی در معیار درک زبان چندوظیفهای عظیم که معمولاً برای مدلهای زبان بزرگ (LLM) استفاده میشود، نزدیک به ۲۰ درصد از بهترین مدلهای آمریکایی عقب ماندند. تا پایان سال ۲۰۲۴، این رقم به تنها ۰.۳ درصد کاهش یافت
کاهش شکاف هوش مصنوعی چین با امریکا
قابلیتهای هوش مصنوعی چین اکنون در سه شاخص مهم به ایالات متحده آمریکا بسیار نزدیک هستند. اول، شکاف بین مدلهای چینی و آمریکایی. در سال ۲۰۲۳، مدلهای چینی در معیار درک زبان چندوظیفهای عظیم که معمولاً برای مدلهای زبان بزرگ (LLM) استفاده میشود، نزدیک به ۲۰ درصد از بهترین مدلهای آمریکایی عقب ماندند. تا پایان سال ۲۰۲۴، این رقم به تنها ۰.۳ درصد کاهش یافت.
دوم، کاهش شکاف بین مدلهای متنباز چینی و امریکایی. در ابتدا OpenAI نسبت به سایر مدلها برتری نسبتاً واضحی داشت. اما طبق ارزیابیهای صنعت در آغاز سال ۲۰۲۴، شکاف عملکرد بین مدعیان برتر در هر دو دسته به ۸٪ و در بسیاری از جنبهها تا سال ۲۰۲۵ به کمتر از ۱٪ کاهش یافت. برخلاف ایالات متحده آمریکا که در آن بحث مداومی بین مدلهای متنباز وجود دارد، بخش هوش مصنوعی چین کاملاً متنباز را پذیرفته است. در نتیجه انتظار میرود شکاف بین مدلهای چینی و همتایان آمریکایی آنها با ادامه شکوفایی متنباز در چین کاهش یابد.
هنگامی که رهبری در هوش مصنوعی از دانشگاه به بخش شرکتی منتقل شود، چین به سرعت به ایالات متحده آمریکا میرسد یا حتی از آن پیشی میگیرد
سوم، نقش دانشگاه در بخش هوش مصنوعی به سرعت در حال کاهش است. این شاخص مدتهاست که توسط رسانهها نادیده گرفته شده است. قبل از سال ۲۰۰۶، توسعه مدل های زبان بزرگ در درجه اول توسط دانشگاهها هدایت میشد و مدلهای توسعهیافته توسط صنعت کمتر از ۲۰٪ را تشکیل میدادند. این نسبت در سال ۲۰۲۳ به ۶۰٪ و سپس در سال ۲۰۲۴ به ۹۰٪ افزایش یافت.
ایجاد شکاف در دانشگاهها
جدا از تراشههای هوش مصنوعی، یکی دیگر از کاستیها در نبرد هوش مصنوعی چین و آمریکا در دانشگاهها نهفته است. به دلایل تاریخی، چین هنوز یک سیستم دانشگاهی قدرتمند ایجاد نکرده است و دانشگاههای چینی در مقایسه با دانشگاههای آمریکایی، سهم بسیار کمتری در حوزه هوش مصنوعی دارند. بنابراین در آغاز هر موج هوش مصنوعی، چین تمایل دارد از ایالات متحده عقب بماند. با این حال با بلوغ و توسعه این بخش و هنگامی که رهبری در هوش مصنوعی از دانشگاه به بخش شرکتی منتقل میشود، چین به سرعت به ایالات متحده میرسد یا حتی از آن پیشی میگیرد.
امروزه، چین از نظر تعداد مقالات و اختراعات هوش مصنوعی پیشرو است. هوش مصنوعی همچنین کارآمدتر، فشردهتر و مقرون به صرفهتر میشود. با بالغ شدن زیرساختهای مختلف، در آینده شاهد شرکتها و تیمهای مدل های زبان بزرگ بیشتری خواهیم بود که فقط از چند ده نفر یا حتی تعداد انگشتشماری از افراد تشکیل شدهاند. این نشان میدهد که تعداد زیادی از شرکتهای کوچک و متوسط و همچنین شرکتهای نوآور میتوانند به طور مستقل وارد این حوزه شوند.
مقیاس بخشهای صنعتی و خدمات اینترنتی چین بسیار فراتر از ایالات متحده آمریکا است. در موج قبلی اینترنت، در حالی که ایالات متحده برتری خود را در فناوری پیشرفته حفظ کرد، در نهایت از نظر سناریوهای کاربرد اینترنت از چین پیشی گرفت. همین اتفاق میتواند دوباره در بخش هوش مصنوعی رخ دهد.